Terrariebygge åt taggsvansvaran, råd önskas!

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

44
39
Saga96:
Nu är ritningen för bygget klart! Jag känner mig nöjd och min far (som ändå byggt ett antal små hus genom åren) gav tummen upp, så nästa helg eller den efter det blir det inhandling av reglar och plywood. Priset, exklusive glas och akvarielack, landar på drygt 2000, vilket jag är nöjd med. Jag ska försöka göra en sammanfattning sen vad totalpriset blev för alltsammans.

Jag kommer välja att låta bli att helt skruva fast delar av taket (de röda bitarna i ritningen) och testa mig fram genom att täcka för och borra succesivt fler hål i fronten när jag väl har lampor och substrat på plats.

Jag har också hunnit göra lite tester med olika jordblandningar och kommit fram till att det jag tror blir bäst är 5 delar jord, 5 delar sand och 1 del lera. Eftersom det blir 450 liter substrat är det ju väldigt mycket jord, och speciellt sanden drar iväg rejält prismässigt, 12x14 liter leksand går på över 1000 spänn. Jag ska se om jag kan hitta något bättre, men problemet är lite att även om jag känner folk som har lite lägre kvalitet på sand till kompispris blir det väldigt mycket bök att frakta 240 kg sand med de tillgängliga verktygen: sambons mammas bil och plasthinkar, så det kan nog vara värt det ändå.

Lådor till kackerlacksuppfödning är införskaffade och ska preppas för att sen inhandla dubia på sundsvallsmässan nästa helg. Efter mycket dividering satsar jag på att börja med 50 vuxna och 50 subadulter, och ser vart det tar mig. På mässan ska jag också förse mig med lite städare, troligtvis powder blue/orange. När det gäller hoppstjärtar så är jag en firm believer av att samla in lite olika utifrån och det som överlever överlever, men jag vet inte riktigt om det kommer funka såhär varmt, så det får jag se hur det blir med.

Jag har också köpt en massa frön, en salig blandning från två tyska företag, ett som jag beställt från förr och ett wild card men som verkade seriöst. det är lite olika australienska växter som kanske funkar, jag blir nöjd om några av dem överlever i alla fall, men det kommer uppdateringar om de så småningom.

44
39
Saga96:
Terrariebygget är igång för fullt! Tyvärr erbjöd inget av mina lokala byggvaruhus sågservice, så fogsvansen har gåt varm senaste veckan, men nu är allt sågat.

Här är hyllorna som terrariet ska stå på, den till vänster går att plocka isär, och modulerna hoppas jag kunna ställa ovanpå terrariet i slutändan.

Jag har byggt en extra liten stomme som är fastskruvad bakom skåpet för att öka djupet på högra sidan. Just nu står här en låda dubia som lever life nu och blir fler tills varanen flyttar in :)



Jag har lyckats skruva ihop bottnen och stommarna för bägge delarna, så nästa steg är att sätta fast plywooden och sen kan det riktigt roliga, att göra bakgrund, börja :P


Jag har också sått en mängd australiensiska fröer. Arterna är Eucalyptus pachyphylla, Acacia redolens, Acacia myrtifolia, Kunzea micromera, Astartea fascicularis, Thryptomene saxicola och Boronia ramosa. Jag sådde dem för ca två veckor sedan i en plastlåda med lite värme och växtbelysning (några pelargoner som haft riktigt svårt med mörkret fick också vara med).

Eftersom många av växterna är såna som behöver en liten brand för att gro tog jag råd från the interwebz och rökte min såjord.

Detta var säkert inte den mest optimala metoden, men jorden fick en aromatisk doft och det kan knappast göra någon skada. bränslet var diverse torra löv som jag torkat för andra bioaktiva terrarier. Akacia-fröna skulle istället för att sås i rökt jord utsättas för kokande vatten, vilket kändes brutalt, men jag hällde kokhett vatten över hälften av dem i alla fall. Det var nog helt rätt metod, för bara fem dagar efter sådd började de första akaciorna sticka upp ur jorden, enbart de värmebehandlade hittills.

nu senaste dagarna har även de små små fröna från Astartea fascicularis börjat spricka upp och jag tittar ivrigt in varje dag och ser hur det växer.



Vissa av fröna kommer nog inte bli något alls, men förhoppningsvis får jag några plantor i alla fall som får utstå eldprovet taggsvansvaran till slut.

44
39
Saga96:
Terrariebygget går framåt i maklig takt och här kommer de senaste framstegen.

Det är lätt att underskatta storleken när man ser terrarie på bild, så jag försöker ilustrera genom att använda mig själv (160 lång) för skala.

Båda delarna snickrades ihop för sig och har sedan skruvats ihop med fyra skruvar på insidan samt med den mittersta delen av fronten.


Hela schabraket har spacklats och sandpapprats och därefter har jag målat insidan med en primer och en vit lackfärg. Jag vill att taket och framsidans insida ska reflektera så mycket ljus som möjligt, och målade resten med samma färg för att spara lite på nästa lager: akvarielack.
Lacken var lättare än förväntat att applicera och jag är väldigt nöjd med det hittils, även om jag tyvärr använde en värdelös pensel till lager två vilket gjorde mina fina vita ytor lite mindre fina :(

Jag har en del kvar att lacka i den mindre halvan, men tjyvstartade med "hardscape":t lite innan jag far iväg över jul. Jag har skurit ut alla former enligt min slutgiltiga ritning i frigolit, så det är som ett stort modellbygge nu jag bara behöver limma ihop.


Den här första stapeln är den som kommer vara under den stora värmelampan. Lagrena i botten är ihåliga för att använda frigoliten effektivt, och jag fyllde insidan med överblivna snuttar för att göra den mer stabil. Eftersom denna stapel inte bara ska bära en ödla utan även en ordentlig mängd sten har den dessutom en regel genom hela som jag sen också skruvat fast i en plywoodskiva som också sitter fast i en mettallist i terrariets vägg.




Stenarna jag har la jag ovanpå som en tyngd för att trycka ner översta lagret och för att se hur högt det blir, men det får jag finjustera allt eftersom.

Jag är svag för den naturalistiska looken i terrarier, och är super-pepp på att gå all out med detta projekt. Jag tror också att mina stenformationer kommer bli bra för varanen, även om de definitivt minskar volymen av terrariet som den kommer ha tillgång till så ökar ytan av terrariet med alla klippor. Eftersom de understa 30 cm är till för substrat har jag försökt efterlikna de naturliga förhållandena jag sett vilda taggsvansvaraner gräva bon på, och med en substratvolym som blir större och större ju längre ner ödlan kommer torde gångar och hålor bli mer stabila än om alla väggar vore raka.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild