Skäggagam = pogona vitticeps

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

217
277
Lordguras:
En hid lampa och  allmän belysning räcker

154
87
MaryJanee:
NellyNiklas skrev:


För att enbart belysa 160cm (exempelvis) terrarie i ena ändan på en solplats är undermåttlgt. HID-lampor (MV, metal-halide,  mfl) ger enbart UV strålning på en väldigt begränsad yta, kanske inte mer än 15cm2 (beroende på placering i höjd). Alltså enbart en väldigt liten procentsats av hela terrariets yta. Resterande av ytan är obelyst och mörkt, men likväl bör ödlan ha tillgång till UV strålning även där. Alltså bör det kompletteras med någon form av belysning. Exempelvis ett lysrör som avger allmänbelysning och UV-strålning, som Tropfrog föreslog ovan. 

Att HID-lampor annonseras som någon gåva från ovan, den ultimata lampan som gör allt, är fel. Det är en väldigt bra lampa för sitt specifika ändamål. 

Mitt förslag ärr att läsa igenom artiklarna jag länkat tidigare. De är skrivna av personer som lagt ner ofantligt mycket tid och resurser på ämnet och har väldigt bra koll på läget, vad gäller belysning för bla. reptiler.

Mvh
Niklas


Nej, man kan utan problem ge tillräckligt med lyse för en hel burk med EN lampa, det beror ju helt på hur terrariet är utformat och hur du placerar lampan? En fet hid placerad lätt lutat i hörnet på en liten kvadratisk burk tex.
missförstå inte, man BÖR helt klart ha mer än 1 lampa till soldyrkande uvb krävande arter (jag har minst 3 i alla burkar) men kom inte och påstå att det inte under några omständigheter fungerar med bara en lampa. 

79
11
Linblo939:
Tack, Nicklas, jag förstod inte så mycket av den, fick inte veta hur många lampor och hur man sätter upp lamporna så att det blir ett varierat tempratur

79
11
Linblo939:
Mvh Linus

5473
4192
Tropfrog:
Lordguras skrev:
En hid lampa och  allmän belysning räcker


Under förutsättning att det bli tillräckligt varmt. Om det inte blir det så kan det vara aktuellt med värmelampa också.

Mvh
Magnus 

5473
4192
Tropfrog:
Linblo939 skrev:
Tack, Nicklas, jag förstod inte så mycket av den, fick inte veta hur många lampor och hur man sätter upp lamporna så att det blir ett varierat tempratur



Nu var det längesedan jag läste hela artiklarna. Men vad jag minns så står där det mesta teorin du behöver veta. Hur du skall göra för att få allt rätt i din burk kan ingen annan berätta, det måste man prova sig fram till. Variablerna är för många.

I grunden skall du ha en solplats med uv och värme i en kant och allmänbelysning i resten. Sen får man prova sig fram därifrån.

Mvh
Magnus

79
11
Linblo939:
Ok, tack

Medlem i SkHF
1067
1217
NellyNiklas:
MaryJanee skrev:


Nej, man kan utan problem ge tillräckligt med lyse för en hel burk med EN lampa, det beror ju helt på hur terrariet är utformat och hur du placerar lampan? En fet hid placerad lätt lutat i hörnet på en liten kvadratisk burk tex.
missförstå inte, man BÖR helt klart ha mer än 1 lampa till soldyrkande uvb krävande arter (jag har minst 3 i alla burkar) men kom inte och påstå att det inte under några omständigheter fungerar med bara en lampa. 


Håller inte med dig och jag ska förklara varför.

Nu framgår det inte vilken storlek skäggagamen har men gäller det en vuxen individ så ska den ha ca 1,8kvm markyta (om den är över 51cm i enighet med L80). Då snackar vi exempelvis en låda som har en sidan som är minst 1,3m eller mer. 
Pogona vitticeps är som du mycket riktigt sa, gillar solen väldigt mycket. Beroende på årstid så solar de när solen står i zenit, framförallt vintertid (när vi har sommar). De har efter observationer klassats in i Ferguson 3-4 gruppen och gets ett UVB värde mellan 3-7(ish) på en skala mellan 0-8. 
Med detta i bakhuvudet så tittar vi på tillgängliga belysningsalternativ. 

1. En ”fet” ”HID”, säg ExoTerra sunray 70W metal-halide, är en riktad ljuskälla och ska placeras ovanifrån pga det intensiva ljuset. Den har värme, synligt ljus samt de flesta om inte alla varianterna av UVstrålning, vilket är bra. Tittar vi i artikeln och de vetenskapliga tester som gjorts så måste avståndet mellan ödla och lampa vara mellan 20-25(ish) cm om vi ska ge det önskvärda 3-7(ish) i UVB index. Däremot är denna UVB-yta knappt större än ytan på en kaffemugg, ca 10kvcm. Jag anser också att det finns en viss risk att ha en varm ljuskälla så nära djuret. Så, endast UVB-belysning på 0,0001 kvm av 1,8kvm markyta i terrariet.
Den stora och okända frågan här är vad temperaturen blir under lampan på det avståndet? Jämför man med en ExoTerra riktad spotlight med liknande effekt så når man en temperatur på ca 30 grader. Men detta kan jag anse är lite klent för en ödla som härstammar från Australien. 30 grader är ju endast jummet för en Pogona.
Kort och gott kan vi summera att enbart en ”HID”-lampa till en vuxen Pogona är inte någon vettig lösning.

2. LED ger fint ljus med en rad olika temperaturer i form av kallt eller varmt ljus. Utomordentligt bra om man vill ha vitt dagsljus. De kan experimenteras med för att skapa realistiska ljussättningar mm. Men de avger varken värme eller UVB ljus. Våglängderna för LED börjar vid 400nm medans UVBstrålning har en mycket kortare våglängd. Så vi kan inte enbart använda LED som belysning. (Efter lite forskning så verkar det finnas några få LED som avger UVstrålning, men de avger fortfarande ingen värme)

3. Lysrör och kompaktlysrör. Lysrör är att föredra i större burkar. Bra UVB strålning och varar längre än metal-halide och MV-lampor. Speciellt när lysröret är kombinerat med en reflektor så når man målet för UVB index (3-7) redan vid 25-35cm avstånd. De blir inte heller varma och riskerar att bränna djuren, men de avger inte tillräcklig värme för att användas som en sollampa. Kompaktlysröret är en sämre variant av ett traditionellt lysrör. Båda är uteslutna som endast en lampa för detta ändamål.

4. Mercury-Vapour lampan är ju i princip en Metal-halide lampa med intern (oftast) ballast och andra material. Den avger värme och UV-strålning (om än något ostabila nivåer av kvalitet) men återigen. Vilka temperaturer utsätts djuret för under lampan där UVB indexet är som mest riktigt? Jag kan endast refferera till vår Grekiska landsköldpaddas belysning. 80w MV-lampa ger en temperatur på ca 38 grader vid 30cm ovanför solplatsen. Förmodligen ligger lampan för högt för att nå rätt UVB index om man jämför resultatet för en 160w MV-lampa i artikeln. Men sänker vi den riskerar vi att bränna vår lilla krabat. Återigen, fungerar en MV-lampa som enda källa för ljus, UVB och värme? Nej. Därför har vi kombinerat med ett t5 lysrör med reflektor.

Vad folk inte inser är att oavsett om djuret är i direkt sol eller i skugga i naturen så är djuret utsatt för olika nivåer av UVstrålning. De olika typer av lampor som finns på marknaden är till för att efterlikna dessa lika nivåer/situationer. MV-lampor efterliknar direkt solljus medan lysröret efterliknar skugga. Djuren ska ha båda och för att efterlikna detta på bästa sätt så behöver man kombinera ljus- och värmekällor.

Summering. Jag kan utan att tveka absolut komma med påståendet att det inte finns en lampa på marknaden som ”löser allt” för denna Pogona vitticeps. Det går helt enkelt inte att uppfylla alla de krav på belysning, värme och UVstrålning som en Pogona vitticeps ställer, enbart med EN lampa.

Man blir brun även i skuggan eftersom ända upp till hälften av solens UV-strålning når dit tack vare den blå himlen som reflekterar solens strålar. /Strålskyddsmybdigheten

Jag har redogjort mitt påstående med fakta. Du är välkommen att bevisa motsatsen.

Mvh
Niklas
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild