Test med IR termometer

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

155
39
kosinuss:
Det var inte om ir mätaren er till inomhus.  Inne/ute termometern som vi har på väggen, så har jag haft goda resultat på den ute delen. Jag har mäta helt ned till 0.3 grader forskjellig på ir och den inne/ute termometaren. Men jag stiftet fast sensorn.  Det er riktig av deg och testa så mycket som möjligt (så man lärar seg)

2966
1648
Hoggaforfan:
Det är i stort sett bara människor vars hud är ett kylande membran även om alla däggdjur har en funktion för det (elefanterna har sina öron, hundar häshar/flåsar etc)
Bortsett från krokodiler när de gapar så kan jag inte komma på någon reptil som har liknande system. Lite därför det är så farligt om terrariedjur inte har en svalare plats att gå till, det är ju derans sätt att svettas.

I alla fall är det så jag har förstått det :-)

135
130
Hellemar:
Tjabba igen...

Vad jag menar är att detta med temperaturer inte är rocket science och nåt som måste vara exakt utan jag ser det personligen som en fördel att tempen svänger och rör sig lite under dagen i terrariet,  för det är ju precis så det fungerar i naturen och målet är ju att försöka få det så naturligt som möjligt. :)

Som jag ser det så har du gjort ett bra och ambitiöst arbete och vill du ha ännu bättre koll så ska du göra samma test på morgonen precis när burken vaknar och samma mätning mitt på dagen och slutligen en gång till innan det är dags för terrariet att sussa... Då har du mer än fullgod koll på tempen i burken...

Vill du ha extra mycket onödigt arbete kan du även göra om samma tester vid olika väderlekar och olika årstider för att se hur utomhustemperaturen påverkar - om den påverkar...

Jag noterade att det oftast diffar ungefär 4 grader beroende på vilken termometer du använt och just den informationen är kanske det viktigaste du lärt dig av detta test.


Henke :) 


205
203
Micke_E:
Jag hade någon sådan ir termometer men den kändes väldigt osäker.  Beroende på avstånd till det jag mätte fick jag stora skillnader i temp, även om jag följde instruktionerna så den åkte i soporna.

1159
626
Temla:
Hellemar skrev: "Jag noterade att det oftast diffar ungefär 4 grader beroende på vilken termometer du använt och just den informationen är kanske det viktigaste du lärt dig av detta test."

Precis.. det var den enda anledningen till att jag gjorde testet - att se skillnaderna mellan att mäta med en IR termometer mot en yta och en vanlig termometer som mäter tempen i luften (som vi pratade om i den andra tråden). :) För mej var det värdefull information om jag väljer att använda IR mätaren på t.ex. solplatsen, då vet jag att jag måste plussa på några grader och att IR mätare inte mäter den verkliga tempen - alltså den temp som ödlan upplever när den sitter på solplatsen (lufttempen). 

295
270
barkskog:
En artikel om temperaturmätning:
www.tortoisetrust.org/articles/temperatures.htm

Jag får högre yttemperatur än lufttemperatur, underlaget är torr jord-sandblandning. Använder en "lufttermometer" där kännaren är skyddad mot direkt värmestrålning från lampan.



Jag har kollat temperaturen på ryggskölden på sköldpador i naturliga miljöer och utomhus i Sverige. Det ligger på 30-33° när dom är som mest aktiva. Då är kroppstemperaturen troligen runt 35 som anses vara det optimala.
Mäter jag på min hud får jag 30-31° och jag vet ju att det är 37 längre in.
Soliga dagar tidigt på våren låter vi sköldpaddorna komma ut. Lufttemperaturen kan ligga på 10° och temperaturen på sköldpaddornas ryggsköldar ligger efter solande över 30. 

En sköldpadda som vinklar upp sig mot solen för att få maximalt värmeupptagning:




1685
794
fluffis:
Detta är intressant, men ändå inte...
Med tanke på att både vanliga termometrar och IR-termometrar ofta har en noggrannhet på +/- två grader så kan det i värsta fall skilja fyra grader på två olika termometrar fastän de egentligen borde visa samma temperatur. Fyra grader känns ändå rätt mycket. Jag har själv blivit ganska besviken på detta och blivit lite negativ ... 

Vill man mäta mer eller mindre utan felmarginaler så ska man upp i 1000-kronorsklassen. Här finns tex. en IR-termometer som i det närmaste lovar att mäta exakt :)
www.kjell.com/sortiment/el/verktyg/matinstrument/termo-hygrometrar/proffstermometrar/fluke-62-max-p48033

Lite i efterhand:
Jag ser nu att jag länkar till samma termometer som den som Barkskog har i handen.

135
130
Hellemar:
Tjabba...

Som en "avskedsgåva" från mitt förra jobb som processtekniker fick jag behålla en rad instrument,  bland annat en ir termometer och den är en kalibrerad historia med certifikat

www.conrad.se/IR-termometer-ebro-TFI-550.htm?websale8=conrad-swe&pi=101613

Trevligt när ens gamla arbetsgivare är så generös :)

Återigen - vad är det viktigaste med att mäta temperaturen ? Är det verkligen att veta den exakta faktiska temperaturen eller är det bara för att snabbt kunna konstatera att ens djur har ett hyggligt klimat ?
Personligen anser jag att det egentligen är oviktigt att veta att klockan exakt NU så är det exakt nånting, något grader där och där är det nån annan exakt temp osv...
Nä, själv tror jag att det är viktigare att få en snabb överblick över temperaturen och att se att den ligger inom ett accepterat spann...


Henke :)

1685
794
fluffis:
Hellemar skrev:
Tjabba...

Nä, själv tror jag att det är viktigare att få en snabb överblick över temperaturen och att se att den ligger inom ett accepterat spann...


Henke :)


Jag håller med, och med tiden har jag accepterat att det är så att man inte kan få allting helt exakt. Och som sagt så varierar tempen i naturen också.

I just det här testet som mäter skillnader mellan temperaturen i luften och rakt på "sittplatser", så tänker jag att resultatet kan inte bli avändbart, om inte termometrarna först på något sätt "kalibrerats"/jämförts med varandra så att man kan gardera sig lite mot att differenserna handlar om att temperaturerna verkligen är olika. Har man rejäl otur så kan temperaturskillnaderna också handla om att termometrarna har väldigt dålig noggrannhet. Förstår ni hur jag menar eller är jag helt ute och cyklar?

Jag ska ge ett exemepl som jag hoppas förklar. Den första mätningen på bark visar temperaturer på 34 resp. 38 grader. Tänk om IR-termometern visar två grader fel så att det egentligen är 36 grader. Och om lufttermometern också visar två grader fel så den kanske också egentligen är 36 grader. I så fall skulle testet visa fyra grader fel. Och som jag sa innan så känns fyra grader rätt mycket. Men å andra sidan så var det väl inte det testet gick ut på att visa några exakta grader så det är nog okej ändå, vid närmare eftertanke :)

Verkligen trevlig arbetsgivare Hellemar :)  Själv har jag fått en vanlig väderstationstermometer i julklapp av min f.d. arbetsgivare. Min sambo arbetade på samma ställe vid detta tillfälle och fick en precis likadan väderstation. När vi hade dem bredvid varandra på ett bord så visade de inte mindre än fyra graders skillnad på innetemperaturen och det var då jag blev lite lack och luften gick ur mig :) Jag menar, tänk på vintern inomhus. Det är trots allt rätt stor skillnad på att ha 18 grader och på att ha 22 grader i sitt hem. Eller 22 resp. 26 grader :) Så jag antar att det är därifrån min skepticism kommer :)

155
39
kosinuss:
Hej på er.  Her är min mätning just nu.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild