anders skrev: Tråkiga omständigheter såklart, men kul att ni blivit padd-ägare.
Just
Anaxyrus americanus, är förhållandevis ovanlig i hobbyn skulle jag säga. Jag har själv aldrig haft arten, men har flera andra arter i samma släkte (
A.cognatus, A.terrestris, A.debilis) där
A.terrestris förmodligen är den mest snarlika både till utseende och skötsel.
Något som kan vara värt att tänka på är att detta är en art som inte vill ha det överdrivet fuktigt, dock kanske inte så extremt som Anaxyrus-arterna längre ned i landet. Det kan vara bra att variera vad gäller bottensubstratet, så att man får en lite mer sandig blandning på ena sidan, som övergår till en mer moss och jordblandning på andra sidan. På så vis kan man få ena sidan lite fuktigare (då mossan håller fukten längre), och paddan kan själv hitta den plats den tycker det är bäst att gräva ner sig.
Det ska alltid finnas tillgång till en större skål eller vattendel som paddan kan få plats i utan problem.
Det går att köpa kalcium både med och utan vitamin D3, vilket beror på att det faktiskt går att överdosera D3. När det kommer till groddjur använder jag även tillskott av vitamin A. Så hade jag varit er, så hade jag köpt A-vitamin + kalcium & D3.
Fodermässigt så skulle förmodligen syrsor fungera rätt bra, och ibland ge mjölmask om ni så vill. Man kan även prova att ge daggmask, men jag har upplevt att det inte alltid är något som tycks om av dessa arter.
Angående vatten, så kan man tappa upp vatten och låta det stå något dygn för att eventuellt klor ska avdunsta. Finns även vissa preparat som hjälper till att snabba upp detta, t.ex.:
www.cyberzoo.se/sv/articles/2.582.7121/zoo-med-reptisafe-water-conditioner-66ml
Hur väl dessa preparat fungerar vågar jag dock inte uttala mig om.
När det kommer till chytrid, så stämmer det att det påträffats på lokaler i södra delen av landet. Med det sagt så skulle dock inte jag vara orolig för att plocka in material utifrån. Det är större risk att få smittan från andra håll.
Använd gärna löv som förmultnar sakta så som ek. Grenar bör du ta från lövträd, ej barrträd, då de innehåller terpener.
Lycka till!
Tack så jättemycket för all information och ber om ursäkt för väldigt sent svar. Ja det är alltid otroligt ledsamt när djur far illa, dessvärre blir det vanligare och vanligare.
Vi börjar tro att hon levt på mjölmask. Hon är fruktansvärt kräsen och det vi försökt ge henne funkar ett bett sen vägrar hon. Vi har provar syrsor, gråsuggor, kackerlackor och nymfer. Enda hon med aptit vill äta är mjölmaskarna, men det kan hon ju inte leva på så vi är rätt ställda just nu. Ska skaffa A vitamin också. Min fråga blir hur mycket D3 kan man ge utan att det blir för mycket?
Vi har skaffat ett terrarium så hon ska snart få flytta ut ur akvariumet. Då ska vi inreda det med mer sandigt i ena delen.
Vad använder du för skål? Den hon har är stor men inte tillräckligt djup tror jag, även när hon lägger sej platt blir hon inte täckt av vatten på ryggen.
Så klor avdunstar efter nåt dygn? Jag är livrädd för att skada henne på något sätt så just nu kör vi med vatten på flaska.
Vi bor i Göteborgs området, så du tror man vågar ta material utifrån?
Jag har varit ute i trädgården och tagit grenar av diverse slag. Hur är det med kottar? Ska man inte använda dom heller då med tanke på terpener?
Mvh
M