Råd till en ny ägare av american toad

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

5361
4095
Tropfrog:
Paddelisa skrev:


Vad gäller akvariet så får jag allt skämmas lite. Har alltid kallat det för 150 l och då dottern hade gerbiler i det var det måtten som var det väsentliga, men med tanke på måtten måste det vara mer rymd i det. Det är 120 långt och 45 brett så det håller måtten men om inte ventilation är tillräcklig spelar det ju mindre roll.


120×45×45 ger 243 liter.

Mvh
Magnus 

714
379
Johnexotics:
Saga96 skrev:


 

myror är de enda smådjuren som kan vara direkt farliga för paddan, och de mesta svampar och växter som är säkra för oss är också säkra för paddor. Däremot är groddjur väldigt känsliga för diverse kemikalier vi människor använder, då de tar upp ämnen direkt genom huden, så var noga med att platsen du tar ifrån inte är besprutat eller förorenat på något sätt. 


 Varför skulle myror vara farligt för paddor?

714
379
Johnexotics:
Paddelisa skrev:


Då har jag läst på och det var sannerligen ingen kul läsning :'(
Känner mej väldigt osäker på att ta material utifrån nu. Verkar bara vara norra Sverige som inte är drabbat än.
Tydligen så är det väldigt känsligt och dör vid under 0⁰ och över 29⁰. Det finns ju inget sätt att med säkerhet veta om det finns smitta eller ej där man plockar t ex mossa. Men som @Johnexotics sa så borde man kunna baka löv i ugnen och koka annat. Går mossa att frysa? 

Mvh
M



Det går ju köpa mossa via butiker om du vill vara säker 

30
17
Saga96:

Tropfrog skrev:
Om vi skall vara djävulens budbärare så finns Chytridiomycosis i Sverige redan. Att ta inredning från naturen kan riskera att få in det i ditt terrarium. Plocka helst inredning från platser  långt ifrån eventuellt smittade områden.

en.wikipedia.org/wiki/Chytridiomycosis

Mvh
Magnus 


Mycket viktigt!
Om du bor i norrland behöver du inte vara lika orolig, men det är nog klokt att undvika material från vattensamlingar generellt. Den är dock vattenburen, så jag skulle nog ändå våga ta torrare material utifrån. 


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2693
2510
anders:

Tråkiga omständigheter såklart, men kul att ni blivit padd-ägare.

Just Anaxyrus americanus, är förhållandevis ovanlig i hobbyn skulle jag säga. Jag har själv aldrig haft arten, men har flera andra arter i samma släkte (A.cognatus, A.terrestris, A.debilis) där A.terrestris förmodligen är den mest snarlika både till utseende och skötsel.
Något som kan vara värt att tänka på är att detta är en art som inte vill ha det överdrivet fuktigt, dock kanske inte så extremt som Anaxyrus-arterna längre ned i landet. Det kan vara bra att variera vad gäller bottensubstratet, så att man får en lite mer sandig blandning på ena sidan, som övergår till en mer moss och jordblandning på andra sidan. På så vis kan man få ena sidan lite fuktigare (då mossan håller fukten längre), och paddan kan själv hitta den plats den tycker det är bäst att gräva ner sig. 
Det ska alltid finnas tillgång till en större skål eller vattendel som paddan kan få plats i utan problem. 

Det går att köpa kalcium både med och utan vitamin D3, vilket beror på att det faktiskt går att överdosera D3. När det kommer till groddjur använder jag även tillskott av vitamin A. Så hade jag varit er, så hade jag köpt A-vitamin + kalcium & D3.

Fodermässigt så skulle förmodligen syrsor fungera rätt bra, och ibland ge mjölmask om ni så vill. Man kan även prova att ge daggmask, men jag har upplevt att det inte alltid är något som tycks om av dessa arter. 

Angående vatten, så kan man tappa upp vatten och låta det stå något dygn för att eventuellt klor ska avdunsta. Finns även vissa preparat som hjälper till att snabba upp detta, t.ex.:
www.cyberzoo.se/sv/articles/2.582.7121/zoo-med-reptisafe-water-conditioner-66ml

Hur väl dessa preparat fungerar vågar jag dock inte uttala mig om.


När det kommer till chytrid, så stämmer det att det påträffats på lokaler i södra delen av landet. Med det sagt så skulle dock inte jag vara orolig för att plocka in material utifrån. Det är större risk att få smittan från andra håll.
Använd gärna löv som förmultnar sakta så som ek. Grenar bör du ta från lövträd, ej barrträd, då de innehåller terpener.

 

Lycka till! 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild