Fråga om IR termometer

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

1685
794
fluffis:
Redfoottortoise skrev:



Rikta IR'n mot djurets rygg när den ligger under värmelampan eller var den nu ligger då om ni är osäkra ?



Ja, det kan man ju göra :) Jag har provat på några gånger på mina ormar.



Medlem i SHF
537
750
Patch:
Redfoot.... ja jag kör samma variant jag... både på sköldpaddorna och på ödlan

Medlem i SHF
537
750
Patch:
Kikat runt på repti men kan tyvärr inte hitta den tråden som de tog upp Ir-termometer och dess fördelar/nackdelar

1159
626
Temla:
OK.. ska försöka hitta tråden där. 

Att rikta mätaren mot djurets rygg var ju jättesmart! Tack igen för alla tips och information!

JAPP Redfoottortoise, nu trillade poletten ned. haha

2052
780
psyjoh:
Yttempen är ju även viktig för det ska nå rätt temp till magen på ödlan så matsmältningen funkar ordentligt. De värmer ju upp magen från värme underifrån därför lägger de sig gärna på en varm sten eller gren. Ryggen värms ju upp från värmestrålningen uppifrån. Mina skäggisar kan vara varma på ryggen men kalla under magen om de ligger på fel ställe. 

1159
626
Temla:
Är inte det där olika från art till art. Skäggisar - vad jag lärt mej - tar upp värme på ryggen medan t.ex. leopardgeckos tar upp värme från magen. 

2052
780
psyjoh:
Självklart tar de upp värme från ryggen och det är olika från art till art och detta är bara min teori. Men jag tror att de behöver dubbeleffekt därför lägger de sig gärna på något varmt och där det strålar värme uppifrån. Om de tex. Lägger sig på något kallt och sen får något varmt uppifrån tror jag inte att det är tillräckligt, om vi nu snackar skäggisar. Som jag sa har jag känt på mina att de kan vara varma uppe på men kalla undertill om de ligger fel. Möjligt det bara är skinnet som känns så... och detta är bara min teori. 

155
39
kosinuss:
Så kan man teste lite forskjellig på emissiviteten så kan det bli ganske stor forskjell på temperaturen. Tok en test med min og klarte og få 5 grader forskjell. 

97
73
Nattkryp:
Inom (tillverkning och service)industrin används IR-mätare ofta för att mäta t.ex. maskiners temperatur, då detta kan vara tecken på diverse fel. T.ex. ett dåligt lager blir varmare än ett fräscht (nysmort). Det som däremot verkar vedertaget är att olika material eller ytor ger olika svar. Därför är det vanligt att sätta en tejpbit på ytan på det man vill mäta, och sedan rikta IR-mätaren mot denna. På så vis ska man få ett bättre mätresultat. På så vis eliminerar (iaf till stor del) variationer i yta (t.ex. en helt fräsch, ickesmutsig/dammig, jämfört med helt kanske rostig eller repig).

Nu vet jag inte om man ska börja tejpa sina djur för det, men det kan ge en indikation på hur olika placeringar påverkar mottagen värmestrålning från en källa iaf.

Generellt när det gäller mätteknik så är det största felet beroende på användaren(na) som inte är konsekventa i mätmetoden. Utöver det har alla mätinstrument en viss onogrannhet, dvs de kan fela med en viss procent. Oftast är dessa instrument kalibrerade (jämförda med ett mycket noggrant annat instrument) och deras onogrannhet dokumenterad. Detta brukar ske i "kvalitetskontrollen" innan leverans och som användare så köper man ett instrument som har en tillräckligt bra (icke-dålig) onogrannhet för ändamålet.

När det gäller produkter för vanliga konsumenter, privatpersoner, så listas ibland eventuell felmarginal. Oftast i t.ex. +/- 2% eller liknande. Oftast är dock verkligheten att dessa +/- procenten är olika stora beroende på var i mätområdet man är (t.ex. om något mäter mellan 0 till 100 grader så kanske du har 0,1% felmarginal på 50 grader och 20% i extremområdena (nära 0 eller nära 100). Beroende på hur man räknat ut procentsatsen som presenteras för oss konsumenter, kan det vi vill mäta egentligen diffa ganska mycket.

Inom industrin så skickar man in sina mätinstrument ganska ofta för kalibrering, kanske 1 gång per år, lite beroende på instrument och verksamhet.


Därför är egentligen olika mätinstrument vi privatpersoner kommer över ganska dåliga på att ge verkliga värden. Däremot så är de alldeles utmärkta på att visa på skillnader.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild