ewii skrev:
Hej!
Har bestämt mig för att köpa mig min första orm!
Har jobbat med ormar från och till under ungefär två år och har äntligen bestämt mig för att ta steget till att faktiskt skaffa mig en egen och valet har fallit på kungspyton.
Ett terrarium har blivit införskaffat, men nu saknas allt innehåll innan det till slut blir dags att skaffa en liten invånare. Blir helt snurrig av alla olika valmöjligheter som total nybörjare på detta med att inreda ett helt eget terrarium och få allt rätt. Så vänder mig nu till några som kanske har lite mer koll på läget och kan ge mig en knuff i rätt riktning kring de saker jag kanske är som mest förvirrad över...
Värmematta/värmelampa? Vilket funkar bäst och vad gör alla dessa olika wattal för skillnader och vilket bör man välja?
Belysning? Vad för belysning fungerar bäst? Hur bör man tänka kring alla olika sorters lampor?
Fuktighet? Några tips på hur man som bäst kan hålla fuktigheten på en lämplig nivå?
Tack på förhand!
Va kul att du har bestämt dig för att köpa en orm :-)
När det kommer till värmematta och vämelampa så kommer du att få väldigt många olika bud på vad som är "bäst" att ha. Gå efter vad som funkar bäst praktiskt för dig, har du trä eller glas terrarie? och hur stort?
Att jag frågar det är för att en värmelampa måste stå direkt på nät om den står ovanpå ett glasterrarie eller sitta innuti det, den kan inte stå direkt mot glaset (risk för att det spricker och att värmen "når" inte fram). I ett träterrarium sätter man helt enkelt fast en keramiksockel (viktigt p.g.a. värmen att det är keramik, plast kan smälta) och sedan en lampbur utanpå så att ormen inte kan bränna sig eller använder sig utav en lampskärm med skyddsnät. (bild exempel på vad jag menar:
www.zooariet.se/shop/product/lampskyddsbur-small?tm=&sm=sortmient/amaturer-lampskarmar/socklar-lampskydd eller
www.zooariet.se/shop/product/trixie-lampskarm-21cm-inkl-varmeskydd?tm=&sm=sortmient/amaturer-lampskarmar/lamphallare-lampskarmar)En värmematta behöver dimmer då en del kan bli riktigt heta och djuren kan bränna sig. De kan inte ligga direkt under ett glasterrarium utan behöver några millimeters luftspalt då glasbotten kan (kommer) att spricka annars. Det fixas enklast genom att exempelvis ställa terrariet på en frigolitskiva, akvarie/terrariematta (typ liggunderlag för att tryckutjämna spänningar på glaset, rekommenderas!) eller en träskiva med en utskuren fördjupad del för mattan.
Båda lampa och matta ska vara på ena sidan av terrariet så att det bildas två zoner (alltså inte sitta i mitten). Mattan bör generellt vara 1/3 av terrariets bottenyta (kan variera mellan arter men för kp så funkar det bra).
Wattalen på lamporna indikerar hur varma de blir, ju högre watt desto varmare lampa/värmeplats.
Wattalen på mattorna indikerar deras storlek, de blir typ lika varma på ytan men en större matta har större wattal. Kolla på storleken och inte watten när du köper matta.
Kp behöver inte så mycket mer ljus än för att hjälpa till att reglera dygnsrytmen så det ljus som är smidigast för dig att använda blir bäst :-)
Uv är inte nödvändigt men om du har det tänk då på att helst inte använda spirallampor då dessa tidigare iallafall har orsakat ögonproblem främst hos ödlor.
Fuktighet beror mycket på ventilation och vilket bottensubstrat du använder. Om du har för mycket eller felplacerad ventilation (typ exoterras nättak) torkar det ut snabbare. Substrat som håller fukten bra är ex. torv, jord eller kokosfibrer (ogödslade produkter). En torv/jord/sandblandning brukar hålla fukt bra och även vara naturlig och grävvänlig till de djur som gillar att gräva. Min förra kp grävde gärna en gång under fuktlådan han hade, han låg oftare där med kroppen på varsin sida om lådan än i den :-P annars grävde han inte alls :-)
Levande växter hjälper också till att hålla uppe luftfuktigheten. Men du får vara beredd på att de kommer att bli mosade regelbundet :-D
Lycka till :-)