Curpling skrev:
Oavsett vilket/vilka djur som BÖR ha tillståndskrav så är det ju faktiskt så nu att tråden tar upp två bitar, det ena är vad bostadsföreningen kan kräva och detta ar vi ju fått svar på ifrån kunnig person. Men också att trådskaparen nu håller djur som är tillståndspliktiga och som han inte har tillstånd för (vilket delvis var det som skapade oro för vad BRF skulle tycka).
Jag går inte in i debatten om hurvida tillstånd för orm är bra eller inte. MEN, nu har ju faktiskt myndighet bestämt att det är plikt att ha tillstånd på dessa djur i dennes kommun, så då bör vi ju faktiskt foga oss efter den lagstiftning som gäller för tillfället oavsett våra egna tycken och tänken gällande det.
Krävs tillstånd så skaffar man sig tillstånd.
Med anledning av att du fetmarkerat "lagstiftning". Kommunernas rätt att kräva tillstånd behandlas i
Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) (med stöd i miljöbalken (SFS 1998:808, kap 9)):
azeam skrev:
39 § Om det behövs för att hindra att olägenheter för människors hälsa uppkommer, får kommunen föreskriva att
1. nötkreatur, häst, get, får eller svin,
2. pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur, eller
3. orm
inte får hållas inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser utan särskilt tillstånd av den kommunala nämnden. Ett sådant tillstånd får förenas med särskilda villkor.
Den första meningen är väldigt intressant; "Om det behövs för att hindra att olägenheter för människors hälsa uppkommer [...]". Det är här det blir ytterst tveksamt om kommunerna alls har lagstöd att kräva tillstånd för ogiftiga (mindre) ormar.
"Olägenhet för människors hälsa" behöver dock inte nödvändigtvis betyda att djuren är livsfarliga utan det kan även röra sig om exempelvis oljud eller lukter (gäller kanske främst övriga djurgrupper som får beläggas med tillståndskrav). När det gäller ormar har man i vissa kommuner nekat tillstånd på grund av rädsla (psykiskt obehag) hos grannar, men har fått backa när fallen tagits till rätten, se t.ex. följande domstolsutlåndanden:
azeam skrev:
M 103-6 "Enbart det förhållande att ett antal grannar känner psykiskt obehag av ormhållningen medför inte att den utgör olägenhet för människors hälsa i miljöbalkens medning"
M 132-8 "Enbart det förhållandet att grannar kan känna psykiskt obehag av ormhållningen medför inte att obehaget vid en medicinsk bedömning kan anses påverka hälsan och välbefinnandet i sådan grad att det utgör olägenhet för människors hälsa i miljöbalkens mening."
M 2345-10 "Ormarnas giftighet i sig utgör inte något skäl för att inte meddela tillstånd. Giftigheten medför endast en risk för skada för de personer som tillståndsprövningen avser att skydda om ormarna tar sig ut från den lokal där de hålls." [...] "Den eventuella oro som utomstående kan känna är därmed förhållandevis försumbar i förhållande till X X intresse av att hålla ormar."
Ett annat argument för att kräva tillstånd för ogiftiga ormar är risken för spridning av salmonella, det är i min mening (och bör rimligtvis vara även rättsligt) en nära på obefintlig risk att en tredje part skulle smittas av salmonella.
För ett antal år sedan (2007 tror jag att det var) skickade SHR ut ett brev till samtliga kommuner i landet med SHR:s syn på de kommunala tillståndskraven, brevet i sin helhet finns att läsa på
shr-herp.se/wp-content/uploads/2014/11/riktlinjer.pdf och kontentan är ungefär vad jag beskrivit ovan men mer utförligt.