Diskussion om hantering

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 54

46
27
MathiasNordstrom:
Jag tycker detta har blivit väldigt mycket gällande inredning. Hur det är i terrariumen har inte någonting med tråden att göra om inte terrariet är i storlek så du går in och hanterar djuren. 


Medlem i SHF
537
750
Patch:
Tråden har ju sen tidigare handlat lika mycket om fel miljö som hantering så de är väl inte märkligt?

och framförallt om stress vilket båda leder till :) 

82
16
Bremnes:
Lägg ner pratet om tidningspapper. Så länge man använder vanligt tidningspapper som kommer i från vanliga nyhetstidningar så är det inga problem. Finns viss toxicitet och spår av tungmetaller. Men det är så små mängder så inte ens djuren tar skada av detta.  
Självklart ska man inte använda sig av det glansiga, välfärgade tidningspappret som finns i diverse modetidningar och liknande. 
Vill bara få bort pratet om tidningspapper i denna tråd...
Ursäktar mig om jag inte höll mig till hanteringsfrågan. 

Medlem i SHF
537
750
Patch:
Bremnes: gäller detta även fuktigt och/eller eventuellt förtärat papper? Du säger ju själv att de finns en viss toxicitet och tungmetaller.... så tänkte bara vad en blöt tidning (djuren har ju i så fall sin kloak där) eller eventuellt förtäring av det kan innebära för risk?

Risken kanske inte är så stor.... Men om vi säger så här.... Vi har fortfarande märken i våran våtrumsmatta efter en blöt tidning som vi inte får bort... Bara det får ju mig att vilja välja nå annat :P

MvH Alex

295
270
barkskog:
Angående tidningspapper och andra onaturliga miljöer.
Jag tror att det kan gälla även andra reptiler än sköldpaddor som denna undersökning gäller.

Mikroklimat används av många reptiler och amfibier för att klara sig i ogynnsamma miljöer och för att reglera kroppstemperatur och vattenbalans. Några välkända exempel på utnyttjande av mikroklimat är jordhålor som används av landsköldpaddor i torra miljöer och ödlor, exempelvis rysk stäppsköldpadda och dabbagam. Ett annat exempel är grodor som packar in sig i lera under den torra årstiden. I varje exempel söker djuret att skydda sig mot extremt höga eller låga temperaturer och att förhindra omfattande förluster av kroppsvätska genom andning eller avdunstning. Utan detta skydd skulle djuren dö på grund av uttorkning.

Medan användandet av mikroklimat är utbrett i naturen, uppfyller många reptilägare inte dessa behov och förstår inte vilka allvarliga konsekvenser för hälsan som kan uppkomma som resultat av att man inte kan skapa lämpliga miljöer där djuren kan finreglera sin temperatur och fukt.

Ett exempel på hur katastrofalt bristen på mikroklimat kan vara är den höga dödlighet av urinsten (”stenar” som formats av urinsyra) och njurfel som förekommer bland ungar av Testudoarter som uppfötts under varma lampor på substrat som tidningspapper i glasakvarier. Fastän kosten och tillgängligheten av friskt dricksvatten spelar en stor roll vid utvecklingen av dessa problem är miljön otvivelaktigt av samma betydelse.

Tjugo fångenskapsfödda Testudo graeca ibera från tre separata kullar delades i två grupper. Den första gruppen hölls i två år i en inomhusmiljö som bestog av en stor glasbur med tidningspapper på botten, utrustad med infraröd keramikvärmare och UVB-rör. En vegetairsk kost med låg proteinhalt och hög fiberhalt baserad på vilda växter gavs. 

En andra grupp fick samma kost, samma ljus och värme men buren var en öppen modell med ett 7 cm djupt substrat bestående av 50% jord och 50% sand. Några stenar, plantor och ihåliga träkubbar kompleterade. Det blev genast uppenbart att sköldpaddorna använde substratet, dom grävde ofta ner sig fullständigt, nattetid eller vid varmt väder.

Detta beteende speglar nära det som man kan se hos samma arter i naturen där unga djur ligger nergrävda större delen av dagen och bara kommer fram för att sola och beta.

Beteendet innebär många fördelar för unga sköldpaddor. Det skyddar dom effektivt mot olika rovdjur och minskar dramatiskt avdunstningen via huden och andningen (70 resp 30% av avdunstningen). Det minskar också energiförbrukningen med 80% jämfört med åtgången vid aktivitet och hjälper till att stabilisera kroppstemperaturen genom den nära kontakten med underlaget.

Sköldpaddor som hålls på flata underlag där dom inte kan gräva ner sig utsätts dels för högre grad av avdunstning dels för hastigare och mer omfattande temperaturvariationer och blir mer aktiva. Aktiviteteten pga hög värme är inte nödvändigtvis av godo då det leder till ökad aptit. Djur som hålls på detta sätt tenderar att växa snabbare och är därmed mer benägna att drabbas av brist på mineraler och spårämnen, speciellt det som leder till MBD (Metabolic Bone Disease). I försöket uppnådde efter 18 månader den grupp som gått på tidningspapper en vikt som med 38% överskred vikten hos den grupp som gått på jord/sandblandningen. Utsöndringen av urinsyra var synligt större hos ”pappersgruppen” vilket indikerade ett högre intag av protein och en lägre grad av vätskebalans. Efter 24 månader uppkom det första fallet av urinsten. Inget av djuren i jord/sandgruppen drabbades av sådana problem.

Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2696
2514
anders:

Låser tråd. En hel del upprensning kommer att göras innan den öppnas igen.
Skärpning! En diskussion ska ske på ett seriöst sätt, utan att klanka ner på folk. "Straw man arguments" hör inte hemma i en seriös diskussion heller.


4
2
marcusbakker:
de gick från hanterings åsikter till massor me skit om tidnings papper mm ? reptil folket e som vanligt märker jag.. kan tine ens hålla sig till ett ämne .

Medlem i SHF
537
750
Patch:

Så efter en tråd vart låst i 3 månader så va det där de första du hade att säga?

I en så bred diskussion som hantering tycker jag absolut att en bra miljö är viktigt... för hur man än vänder och vrider på det så är inte en kass terrariemiljö ett dugg bättre än ett vardagsrum?

och en av de största argumenten om man bortser från eventuell stress är ju bristen på naturlig miljö i ett rum?

och de är där tidningspappers och vikten av en bra terrariemiljö kommer in :)

 


2052
780
psyjoh:
Om vi nu ska ta upp det här med tidningspapper igen så måste jag hålla med om att det är djurplågeri att ha fullt f?iska individer på detta. Man ser så många som har framförallt leopardgeckos och skäggisar på detta. Dem har ett behov avv att gräva ner sig och få ett mikroklimat för att kunna reglera fukt, värme och även återhämta vätskebalans i kroppen. En levande varelse som lever på tidningspapper är för mig helt otänkbart och inte naturligt någonstans. Det skulme vara precis som att vi hade sand eller jord i vardagsrummet istället för golv?!

305
147
HenkePetersson:
Visst är tidnings papper inte vidare snyggt ej heller naturligt för djuret, men dom mår lika bra i det som om de hade haft bark blandat med torv och löv, Ta mig inte på fel sätt jag är själv ingen stor entusiast av tidinigspapper, men det ha många fördelar, sen ska man ju inte ha tidiningspapper till vilka terrarie djur som hellst. Ormar funkar bra på tidnings papper, medans ödlor är mindre lämpade för det. Fördelarna är att terrariet blir mer sanitärt av att ha tidinings papper, när ormen  gör ifrån sig bytaer man ut det till nytt och skurar av terrariet, tror knappast att dom som har botten substrat likt alspån torv sand bark byter allt när djuret bajsar eller kissar. utan plockar upp skiten på stället den bajsat på och i bästa fall byter ut  substratet i en 15-20 cm radie runt det konterminerade stället.

Vad gäller hantering, så är det stor skillnad på hantering och hantering, det finns dom som inte kan låta sina djur va utan måste ha med sig dem var dom är är, om det så är en tripp på stan, handla eller hem till en polare, dessa djur är otloligt strässade och lever i regel också mycket kortare än andra reptiler, men att ta ut sin reptil under organiserade former korta stunder strässar inte djuret, sen är det ju givetvis så att alla djur är olika, jag har ormar som absolut inte gillar att bli hanterade/ utplockade eller vid rörda utan att dom blir strässade, samtidigt har jag ormar som älskar att komma ut. En av dessa är Jinni en 2 årig salmon hona som så fort jag kommer in i rummet börjar klättra på glaset i terrariet i väntan på att kanske få komma ut, hon brukar hänga runt halsen på mig eller sträcka ut på något av terrarierna medans jag jobbar med något i rummet och hon älskar det. Hade för många år sedan en haiti boa hane som vägrade vara i sitt terrarium, så jag lät hans skjut dörr stå öppen, på den tiden hade jag mina djur i en källare lokal där varmvatten rören gick i taket och rummet höll ca 25-26 grader. Haiti boan levde lös i rummet alltid, när den ville värma upp sig gick den antingen upp på rören eller in i terrariet och las sig under lampan... Det var en lyklig orm.


Logga in för att posta i forumet
Sida av 54
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild