Tips och råd om arten Scolopendra dehaani

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

27
1
snake96:
Åter igen tack för era svar den scolopendra jag har tänkt att skaffa är någonstans mellan cirka 15 - 20 cm  

27
1
snake96:
Vad passar som bottensubstrakt och vårt kan man få tag på det lättast och billigast 

198
112
MoreliaMikael:

Finns ju i andra affärer än denna jag kommer länka till i Uppsala, men det går ju att beställa lätt och smidigt därifrån.

Skulle köra en 50/50-blandning av dessa:

 

www.herperschoise.se/product.html/jungle-earth?category_id=28

www.herperschoise.se/product.html/mossa?category_id=28


Medlem i SHF
10
6
orone:
Obehandlad ogödslad blomjord och kokoshummus kör jag till mina, även sand kan blandas i för att göra blandningarna lite luftigare. Har kört på det felfritt utan svampangrepp i fyra år nu. Som dom tidigare skribenterna i tråden skriver så är dom duktiga på att rymma..

Undvik att plantera till exempel gullranka eller andra giftiga växter i burkarna. Det är också ett bra komplement att stoppa i sphagnum mossa i burkarna men blir mossan för blöt så bildas det lätt svampsporer och ger en idyllisk grogrund för bakterier.

Men kokade eklöv som man torkar och lägger i ett lager på substratet är ingen dum idé som alternativ. Undvik starka kallvita belysningar men limma gärna en värmematta med låg effekt på sidan av burken Detta hjälper scolopendern att göra skillnad på tex. regnperioden eller perioder med lägre temperaturer. Håller ett 20 tal dehaani med olika lokaliteter på samma sätt.Med obligatorisk kall/regnperiod varje år.Då man helt enkelt kopplar ur dynan och ställer lådorna mörkt och svalt. Under några veckor. Matar heller inte dem då om dom inte är väldigt aktiva nattetid..

Dom är stresskänsliga, så om dom gräver ned sig eller inte äter är det ofta öms eller att dom känner att det blir väderomslag  Då är det viktigt att låta dem vara ifred..

Vissa håller jag i terrarium med giliotin dörr och vissa i hammarplast lådor. I burkarna har jag även välvda korkbarks bitar staplade på varandra så mina scolopendra kan fly undan väntan. Har ett litet hål för dränering i botten på varje plastlåda för att undvika övervattning och stagnant solkigt bottensubstrat.

Sen kör jag gråsuggor stenkrypare och hoppstjärtar som städpatrull. Stenkryparna äter gråsuggorna och hoppstjärtar när dom blir för många. Och hoppstjärtarna äter svampsporer och fuktkvalster..Som tyvärr ofta följer med foderdjuren man matar med .

Det är också viktigt att ha en vattenskål med vatten som byts regelbundet (helst inte klorerat kranvatten) . Ett annat tips är alltid plocka bort matrester från lådorna. Ha det som rutin efter att dom ätit att plocka bort resterna, jag matar två ggr i veckan men alla gör olika. Men något jag märkt att övermatning förkortar livslängden hos centipederna avsevärt.

Och ta hänsyn till lådornas ventilation.  Ordentligt drag från tre punkter är inte dumt  för stora och friska scollos. Det hindrar och begränsar även överpopulation av hoppstjärtarna .

Det är helt underbara djur att studera.. Man fastnar lätt för dem. 

Lycka till. :) 

61
10
TGWYC:
Hej ursäkta jag  kidnappa tråden men själv tänkt skaffa sån. hur ser man könen på dom å gå det har fler tillsammans?.

läst att vissa arter gå har tillsammans så länge dom är runt samma storlek  men hittar inget om dessa^^

Medlem i SHF
945
1179
Flyers90:

TGWYC skrev:
Hej ursäkta jag  kidnappa tråden men själv tänkt skaffa sån. hur ser man könen på dom å gå det har fler tillsammans?.

läst att vissa arter gå har tillsammans så länge dom är runt samma storlek  men hittar inget om dessa^^



Att se könen på dem är inte speciellt enkelt.

Här har du en guide til ldet dock:
hochzeitsfotograf-reneschlaefer.de/Latrodecta_Scolopendomorpha_englisch_30_11_09-2.pdf

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild