HID - fördelar, nackdelar och dess popularitet?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

Medlem i SHF
945
1179
Flyers90:

NellyNiklas skrev:


Men "HID" är ett begrepp för en grupp lampor med en viss teknik och inte en specifik lampmodell.
MV (Mercury-Vapour)-lampan är en HID-lampa. Därför undrar jag vad ex.vis "Solar Raptor" är för typ av HID-lampa då det finns ett gäng olika beroende på vilka gaser och metaller som används.

Så att säga att HID drar mindre än MV blir ju lite fel. 

en.m.wikipedia.org/wiki/High-intensity_discharge_lamp

Däremot kan jag nu se fördelar med en "HID-lampa" i högre burar där exempelvis T5HO rör inte räcker till.

Mvh
Niklas


Detta är en MV lampa:
www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/mv-lampor/megaray-100-w.html

Detta är en HID:
www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/uv-lampor-mv/mega-ray-hid-35-w-flood.html

En HID har extern ballast, en MV har inbyggd ballast.

 

Ett lysrör räcker aldrig som enda uvb källa för solälskande reptiler. 


Medlem i SkHF
1043
1174
NellyNiklas:
Flyers90 skrev:


Detta är en MV lampa:
www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/mv-lampor/megaray-100-w.html

Detta är en HID:
www.skoldpaddsgrejer.se/belysning/uv-lampor-mv/mega-ray-hid-35-w-flood.html

En HID har extern ballast, en MV har inbyggd ballast.

 

 

Ett lysrör räcker aldrig som enda uvb källa för solälskande reptiler. 



Som enda UVB källa kan jag köpa att ett lysrör inte räcker till.

Nej, "HID" är ett begrepp för ett antal lamptyper som delar samma teknik. Däribland ingår bland annat MV-lampan m.fl.

(Jag försöker lägga till en bild via telefonen men det funkar inte)


Medlem i SHF
945
1179
Flyers90:
NellyNiklas skrev:


Som enda UVB källa kan jag köpa att ett lysrör inte räcker till.

Nej, "HID" är ett begrepp för ett antal lamptyper som delar samma teknik. Däribland ingår bland annat MV-lampan m.fl.

(Jag försöker lägga till en bild via telefonen men det funkar inte)



Inom reptilhobbyn när man säger HID syftar man på Metal-halid lampor.
Det är som du säger inte helt korrekt benämning på det, men det är det man syftar på i alla fall. =)

Medlem i SkHF
1043
1174
NellyNiklas:
Flyers90 skrev:


Inom reptilhobbyn när man säger HID syftar man på Metal-halid lampor.
Det är som du säger inte helt korrekt benämning på det, men det är det man syftar på i alla fall. =)


Det var lite det vi misstänkte genom uteslutningsmetod. Tackar för en givande diskussion.

Medlem i GHF
75
165
Jeppe:
Varning för långt inlägg.

Jag har efterhand varit runt och gjort en hel del mätningar (ljusintensitet, UVI och temp när det gäller belysning) både hos privatpersoner och på olika ställen där man håller reptiler (ffa olika naturbruksgymnasium) och tänkte att jag kunde komma med lite input.
Först och främst får jag börja med att vara lite pessimistisk - trots att många av de anläggningar/terrarium jag mätt i använder sig av olika typer av reptillampor och terrarierna vid första anblick inte ser ut att vara "underbelysta" är det nästan lite skrämmande hur svårt det är att veta vilka nivåer av UV-strålning vi utsätter våra djur för (både låg och höga). När det sedan kommer till allmänbelysning skulle terrarierna i många fall inte ens uppfylla arbetsmiljöverkets krav p åen välbelyst arbetsplats (ca 700 lux). Som jämförelse kan nämnas att jag uppmätt ca 20000 lux vid soluppgång i februari i Sverige och ca 4000 lux en molnig januaridag. Att då hålla "soldrivna" djur i någon slags konstant skymning är enligt mig inte optimalt.

När det så är sagt tycker jag att man (precis som ni redan varit inne lite på) i en sådan här diskussion först och främst behöver reda ut vad våra "krav" är - vad vill vi uppnå med vår belysning?
I slutändan bör målet naturligtvis vara att efterlikna solljus (eftersom det är enda ljuskällan i naturen). Detta är inte praktiskt möjligt men vi får göra så gott vi kan och försöka att använda de tillgängliga ljuskällorna på ett så optimalt och effektivt sätt som möjligt.
Jag tycker att det är lättast att titta på några mätbara parametrar i solljuset - värme, UV-ljus (mätt i UV-index - UVI) och ljusintensitet (mäts i lux). 
Både UVA och UVB är viktigt, men mig veterligen ger alla UVkällor till reptiler både UVA och UVB och man bör sedan även välja en ljuskälla för allmänbelysning som även avger UVA-strålning (kommer dock inte att avge UVB-strålning). För mer info omkring UV-ljus och reptiler kan jag varmt rekommendera allt Frances Baines har haft fingrarna i (t.ex. www.reptilesmagazine.com/An-In-Depth-Look-At-UV-Light-And-Its-Proper-Use-With-Reptiles/ och www.jzar.org/jzar/article/view/150/89).

Låt oss sedan titta på några vanliga ljuskällor till reptiler/terrarium:

Jag kommer inte att diskutera "rena" värmelampor (detta kommer att bli långt nog redan som det är) men det finns olika typer på marknaden, framförallt olika typer av halogenlampor. Dessa ger mer eller mindre bra värme(IR)strålning, låg till moderat ljusintesitet men inget UV-ljus.

Jag kommer inte heller diskutera LED i någon större utsträckning men här finns efterhand bra alternativ (som även ger UVA) för allmänbelysning.

Flourescerande ljuskällor - lysrör och lågenergilampor(spirallampor). Finns både som ren allmänbelysning (ljusspektra ganska nära spektrat hos soljus, oftast inkl. UVA) samt som UV-källor. UV-varianterna avger oftast en förhållandevis svag UV-strålning (åtminstone jämfört med de kombinerade UV/värme-lamporna nedan) och då strålning alltid avtar med avståndet gör detta dem i mina ögon inte lämpliga som "solplatslampor". Det är helt enkelt svårare att sätta dem på rätt avstånd jämfört med de kraftigare lamporna nedan. Hamnar de för nära ger de för höga UVI-nivåer och hamnar de för långt bort blir nivåerna snabbt alltför låga för att de ska ge önskad effekt. Kan dock med fördel (speciellt lysrören) användas om man är ute efter att skapa en svag bakgrundstrålning i större del av terrariet. Avger ingen värme vilket gör dem olämpliga som enda ljuskälla på solplatser. Avtar generellt i UV-output snabbare än nedanstående lampor.

Kvicksilverlampor (mercury vapor - "MV"). Ger generellt bra med värme och UV-ljus samt moderat ljusintensitet (generellt ca 12-20000 lux på rekommenderat avstånd, beroende på modell). Här kan UVI-nivåerna dock variera stort mellan olika modeller. Jag har uppmätt rent skadliga nivåer på rekommenderat avstånd från flera modeller och omvänt även lite väl låga nivåer från andra modeller. Det kan även skilja rejält mellan olika exemplar av samma modell. Brukar ligga mellan 80 och 160 W. Inbyggd ballast. Varierande livslängd beroende på modell.

Metallhalogen-lampor (metal halide - kallas oftast bara "HID"-lampor). Ger generellt bra med värme och UV-ljus och hög till mycket hög ljusintensitet (generellt mellan 40000 och 80000 lux beroende på lamptyp och effekt). Kan också variera i UV-output men min känsla är att de är mer "stabila" än MV-lamporna. Finns som 35, 50, 70 och 150 w. Behöver en extern ballast vilket gör dem dyrare i inköp initiellt och innebär ännu en elektrisk pryl som kan gå sönder. Min känsla är att livslängden hos dessa lampor är klart överlägsen MV-lamporna (återigen generellt, och jag har primärt testat Solar-raptor samt Mega-Ray lampor). Jag har lampor hemma som är inne på sitt tredje år och fortfarande håller ok UVI-nivåer (då har jag dock möjlighet att höja och sänka dem för att uppnå önskade nivåer).


Om vi pratar rent generellt och tittar p åde ovan nämnda parametrarna anser jag att den mest optimerade och effektiva belysnings-setupen i vårt fiktiva terrarium är att använda sig av HID-lampor för att skapa välbelysta zoner där djuren kan värma sig och utsättas för UV-strålning och sedan använda sig av någon form av flourescerande ljuskällor för att få upp allmänbelysningen i resten av terrariet. Gömställen och skugga skapar man sedan genom att inreda terrariet på ett vettigt sätt. Skulle man kunna använda sig av andra lampor än HID för att uppnå samma resultat? Vad gäller UV- och temperaturnivåer ja, men inte vad gäller ljusintensitet vilken jag tror är en viktig faktor för att solplatsen ska uppfattas som just en SOLplats.

När detta så är sagt är det i praktiken ibland inte möjligt att använda sig av kombinerade värme/UV-lampor alls (små terrarium, värmekänsliga arter etc) men pratar vi rent generellt om hur vi teoretisk kan optimera belysningen med den lättillgängliga tekniken och utan att ha femtielva olika ljuskällor till ett terrarium så är detta enligt mig det mest effektiva sättet att göra det.

Avslutningsvis kan jag bara uppmana alla att investera i bra mätutrustning (IR-termometer, UVI-mätare och luxmätare är ett bra standardpaket). Utan att mäta kan vi diskutera hur mycket vi vill men i slutändan blir det bara gissningar. Det finns många parametrar som påverkar hur mycket strålning av olika slag djuren faktiskt utsätts för och man måste mäta på plats för att kunna vara helt säker på hur det faktiskt ligger till.

Medlem i SHF
110
82
do_it:
Bra input :)
Har du ngn bra luxmätare att rekomendera ?

Medlem i GHF
75
165
Jeppe:
Jag använder,och är väldigt nöjd med: m.conrad.se/Lamptestare-VOLTCRAFT-MS-200LED.htm?websale8=conrad-swe.01-aa-m&pi=1088913&ci=SHOP_AREA_17636_1119012

Så länge den mäter åtminstone upp till 150000 lux funkar nog de flesta modeller. Det finns en del som bara kan möta upp till 50000 och då kan man inte få faktiska värden i sol utomhus eller om man mäter ljus från metallhalogen HID.

117
99
Lancehead:
Bra jobbat Jeppe.

508
304
Jonas77:
Det här handlar ju om vilka önskvärda kriterier man utgår från. Tittar man på värme och UV t.ex. så kan man säkert åstakomma samma sak med en compact-UVB och ett nykokt ägg om man verkligen vill. För mig handlar HID-belysningen om kvalitet och kvantitet på ljuset, och UV samt värme kommer sekundärt.

Vi människor uppfattar en blandning av rött, grönt och blått som "vitt" ljus. Tittar man på olika ljuskällor så löser de denna blandning på olika sätt vad gäller ljusets mängd och bredd av de olika färgernas våglängder. Många djur har ögon som uppfattar detta annorlunda, så det som ser ut som vitt ljus för oss kan se ut som rött ljus för en ödla. HID-belysningen har ofta en fördelning av dessa färger som påminner om solens bättre än många andra ljuskällor. HID-belysningen ger dessutom otroligt mycket ljus, vilket är otroligt nyttigt för daglevande djur - och människor.

Det går att lösa värmen med en närliggande spot vid behov, och det ligger, som redan nämnts, i allas intresse att kunna mäta mängden UV så du kan justera lampan i höjdled.

HID handlar för mig om ljus i första hand. Även med de bästa HID-lamporna kan det vara gynnsamt för djuren att kombinera med andra ljuskällor.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild