Meja123 skrev:
Jag har blivit nyfiken på ögonfransgeckos,1:och undrade om det är en bra nybörjarödla? 2: Vad är Leca kulor till? 3: Vad ska man ha för tillbehör jag har hört att man kan gå ut i skogen och plocka grenar är det sant isånnafall undrade jag hur man tvättar de på bästa sätt! 4: Hur stort ska terrariumet vara?
1. Ja. Jag skulle säga att det är en utav de lättaste ödlorna man kan ha. De har inga särskilda krav (ingen svindyr UVB-belysning, inga höga temperaturer, därmed inga gigantiska elräkningar, ingen superovanlig/krånglig kost) förutom hög fuktighet, vilket man får genom sprayning med blomspruta minst 2 ggr dag (eller regnsystem) men de ska inte ha extremt fuktigt. Den äter till stor del Crested gecko diet (pulver som blandas med vatten, kan köpas på t.ex pangdubia.se. Mina äter bara några kryddmått pulver varannan dag) och bara insekter någon gång i veckan vilket gör att man inte behöver stora foderodlingar (jag rekommenderar dock att odla, dyrt att köpa hela tiden samt att du måste goutloada maten genom att mata foderdjuren 24h innan matning). Dubiakackerlackor är billiga och superenkla att odla.
2. Lecakulor är för att ha under bottensubstratet. Gör inte mitt misstag som jag gjorde i mitt gamla ögonfransterrarium, att skippa nätet emellan lecakulorna och bottensubstratet. Vet inte varför jag gjorde det ens, det blandar sig på nolltid. Jag är inte helt säker på användningen utav det om jag ska vara ärlig, men tror det typ ska förhindra mögel i substratet för att det är luftigt under. Eller för att man ska kunna dränera (suga ut överflödigt vatten) botten. Jag har faktiskt ingen aning. Jag har inte lecakulor i mina nuvarande ögonfransburkar, är såpass torrt (leca är mer nödvändigt i typ tropiska regnskogsterrarium med pilgiftsgrodor och pissvått, dessa kommer från mycket torrare skog), även om jag sprayar regält dagligen, att det inte behövs enligt mig.
3. Jag plockade en gren i skogen, tror det var en sälg. Sedan en annan (har jag för mig att det var en al) som gick jättebra. Fick in några skalbaggslarver med sälgen som satt i taket plötsligt en dag, massa mögelsporer etc. Jag behandlade dom inte alls, men bortsade bort mossa och lavar. Man kan säkert ha det i ugnen eller något men jag rekommenderar korkbark annars. Jättebra, praktiskt och väger typ inget!
Tillbehören då. Någon lampa, jag har en compact top 45 cm av märket exo terra med en reptile vision och en UVB 100 (exo terra allt ihopa). UVB är ett måste för dagaktiva djur (för att de ska få vitamin d3, nattaktiva brukar man ge d3 i pulverform men det skadar inte med UVb ändå och det är bra, även om de inte solar och får UVB kan de sitta med en fot framme eller något och ta åt sig av UV:n så). Det många inte vet är att UVB är bra för annat än vitamin d3. De ser olika ljus vi inte ser, såsom UVB, och även om det ser normalt ut för oss kan det för geckon vara som om vi människor var i rött ljus (kort och inte ett dugg vetenskapligt förklarat). Därför har jag UVB och en Reptile vision. Däremot bryr jag mig inte om att byta dom jättenoga eftersom de trots allt är ganska tåliga.
Innan har jag i typ 4 år kört med någon växtlampa, men jag tycker mina ödlor är mer aktiva och det verkar som om dom ser bytesdjuren annorlunda och ärmer aktiva nu.
4. Jag skulle säga att 45*45*60 är minsta storleken för en individ. MEN om du nu har såhär litet så bör du inreda riktigt ordentligt och utnyttja all volymen i terrariet så det går att klättre på, så att geckon får tillräckligt med plats. Jag föredrar att ha större så jag kan inreda luftigare. Jag har exo terra 45*45*90 till mina två för tillfället, tycker det är lagom och man kan ha lite mer tom luft (vilket är snyggt enligt mig) utan att jag för dåligt samvete av att ödlan har för lite klätteryta.
En sak till att tänka på innan valet av ödla.
Vad förväntar du dig utav din ödla? Vissa (jag till viss del) tycker det är trevligt med mer stillsamma ödlor, som sover på dagen och lufsar runt på kvällarna och nätterna. Vissa vill ha en aktiv ödla man alltid kan titta på vad den har för sig, som kutar runt en del och som är aktiv dagtid. Här under nämner jag dvärgskäggagam som ett
exempel på det sistnämnda, finns massa liknande alternativ åt båda varianterna, massa mellanting etc.
Jag upplever att en ögonfransgecko ligger stilla hela dagen, och på natten lufsar den runt lite sakta. Jag tycker om det, bara sitta och titta på dom en stund på kvällen är jättetrevligt och avkopplande enligt mig.
Vill du ha mycket liv i terrariet kanske en dvärgskäggis eller något är en rolig art. Den är dagaktiv och sånt. Jag skulle inte kalla det för en nybörjarödla, men om du lägger den extra tiden att läsa på, platsen för ett (mycket) större terrarium och den mycket större budgeten så är det helt klart ett roligt alternativ.
Skillnaden mellan dessa är budgeten. En ögonfransgeckos hela terrarium och allt sånt ("engångskostnaden") får jag nog ihop för under 5 000-10 000 kronor exklusive själva geckon. Sedan inte mycket mer än några hundralappar på CGD (en förkortning av crested gecko diet) per år samt lite mat åt min dubiakoloni (typ morötter och kattmat, de kan äta rester av mat) per år under de 20 kommande åren. En exempelvis skäggagam är mycket dyrare, blir nog över 10 000 i engngskostnad. Sedan ska du byta UVB-lampor årligen (500-1000+ kr/år om du kör den billigaste varianten), och ge den mycket dyrare mat etc, etc. Då kommer du upp i 3-4000 per
år, i 10-15 år.
Nu är du ju inne på ögonfransgecko redan och sånt. Detta är bara vad du kan vänta dig av din ödla, så du inte köper den i tanke att ha en jätteaktiv ödla som kryper omkring och skuttar hela dagen, eller något, ochtröttnar. Jag tycker mer om ögonfransar även om det hade varit kul men någon dagaktiv med som kontrast till dom. Jag har mina husgeckos, fullt ös medvetslös och ganska skuttiga även dagtid.
Lycka till, och stressa inte med köpet bara.
//Emanuel