Lokaliteter hos Morelia viridis och färgsstadier

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

42
4
MajaL:
Hej hej! Har varit sugen på Morelia viridis men har inte blivit riktigt klok på olika lokaliteter och färgstadier. Gillar Sorong extra mycket, men hur länge håller dessa sin färg innan dom övergår till grön? Finns det individer som behåller delar av färgen dom hade som små? Finns det någon storleksskillnad mellan lokaliteterna?

Tack på förhand!

42
4
MajaL:
Ingen som vet?
Hanna:
Hardu läst skötselrådet? Tycker det verkar ge bra svar om storlekar osv i alla fall. :) www.terrariedjur.se/?page=caresheet&sub=snakes&specie=m_viridis

83
68
LennieN:
MajaL skrev:
Hej hej! Har varit sugen på Morelia viridis men har inte blivit riktigt klok på olika lokaliteter och färgstadier. Gillar Sorong extra mycket, men hur länge håller dessa sin färg innan dom övergår till grön? Finns det individer som behåller delar av färgen dom hade som små? Finns det någon storleksskillnad mellan lokaliteterna?

Tack på förhand!


Hej, det är individuellt med färgskiftning hos chondropython, men oftast börjar dom skifta färg efter ca. 1 års ålder. Biak kan ta upp till 4-5 år innan dom har skiftat klart färgen. Ungar brukar vara gula, röda eller rödbruna. Viss behåller en del gult när dom blir vuxna. Har inte sett någon som behållt den distinkta röda färgen vid vuxen ålder, dock så kan vissa ha lite gulorange färg i sig. Biak brukar bli störst av lokaliteterna. När det gäller färger, så är det väldigt varierande hur dom blir när dom är vuxna, visst, lokaliteter har sina drag för igenkänning, men det kan skilja sig även inom samma lokalitet. Det är det som är så otroligt fantastiskt med Chondropython. :)

83
68
LennieN:
Om du är seriös med att skaffa Chondropython och vill ha bra info om hur man sköter dom, surfa in på www.moreliaviridis.yuku.com , där hittar du väldigt mycket bra info, samt kan få kontakt med väldigt många uppfödare som kan ge bra svar på alla dina frågor.

157
376
curtus:
Då kör vi=)

Lokaliteter när det gäller trädpytons (och säkert VÄLDIGT många andra arter) är bara bokstäver på ett papper. Inget annat.
Det går liksom inte att säga att den ena lokaliteten blir större än den andra därför att man kan aldrig bekräfta om djuren faktiskt härstammar från den lokalitet som står på pappret du fått.

Daniel Natush som troligen är en av de personer i världen som forskat mest på dessa djur i det vilda och sett flera tusen vilda individer runt om på både fastlandet och de mindre öarna runt Nya-guinea säger att dessa djur är såpass variabla i utseende så det är omöjligt för honom att skilja dem åt bara genom att titta på dem.
Däremot är det skillnad med vissa ö-former som faktiskt kan ha speciella drag, t.ex. biaks avlånga huvuden osv. Detta kan ju gå att skilja ut om man är insatt och har lite erfarenhet. 
Men när det gäller öarna så kommer vi ju till problemt att det ofta rör sig om flera öar. Det kan t.ex. vara svårt att skilja en chondro som kommer från Biak från en som kommer från Yapen. 
Och här där djuren dessutom är odlade i fångenskap så är det ju fullt möjligt att djuren blivit blandade med något annat men behållt sin "Biak-look".

Hur är det då med importdjur, farmade djur och F1or osv.
Då jag har en god vän som regelbundet importerar djur från Indonesien och varit på en del farmer där så har inte heller de koll på vart djuren härstammar ifrån.
Dom sorterar djuren på samma vis som vi gör, dom får in en påse blandat och sorterar dem efter utseende och ger dem passande lokalitetetsnamn. Sen kan det hända att importören i andra hand märker om dem ytterligare för att det ska stämma överens med utseende eller kanske efterfrågan.

Ett bra exempel på att lokaliteterna inte är något att gå efter är Merauke, Daniel Natush har detta själv som ett exempel då det i Merauke inte finns några trädpytons. Men ändå ser vi dessa djur med vackra vitra stripes i fångenskap som kommer från en plats där det inte finns några sådana djur.

Jag benämner mina djur precis som många andra som håller trädpytons som "lokalitetstyper". Dvs den främsta funktionen med namnet (t.ex. Sorong) är att beskriva det som vi i hobbyn anser vara ett klassiskt utseende för just den lokaliteten. 

Har du varit och fångat dig dina egna djur i bushen så har du koll på lokaliteten, annars inte. Chansen att djuret du har faktiskt skulle härstamma från den lokalitet som står på pappret eller som uppfödaren säger är otroligt liten. 
Ta det för vad det är, ett sätt att beskriva hur den ser ut eller kan tänkas att den kommer se ut.

Detta gör också såklart att spekulationer om vilka som blir störst/minst inte heller går att utgå ifrån. Ö-formerna är ju dock som sagt ett undantag och Biak blir helt klart förhållandevis stora. 
Men man ska ju tänka på att alla trädpytons inklusive Biak är små ormar som inte behöver gödas upp till att väga flera kilon. Det är trädlevande, inaktiva djur som skall vara slanka och inte behöver speciellt mycket mat därför att de förbrukar helt enkelt inte speciellt mycket energi.
Så även om du vill ha en liten trädpyton så är det ingen fara att köpa en Biak, den kommer inte bli ett monster som äter upp dig. Den kanske blir 20-30cm längre än om du valt en Sorong om du har tur men skillnaden är ju så liten så jag tycker inte direkt det är något att hänga upp sig på.

Se hur de olika lokalitetstyperna ser ut och välj den typ som du tycker är vackrast.

42
4
MajaL:
Tack så jättemycket för bra och utförliga svar! Ska lägga allt ni sagt på minnet.
Det är alltså ganska svårt att förutse hur individerna kommer se ut som vuxna? Hur pass mycket säger föräldrarnas utseende om avkommans ev utseende som "vuxen"?

Curtus, Egentligen vill jag ha en trädpyton som blir så stor som möjligt, men då verkar det ju inte vara någon märkbar skillnad direkt. Tack för mycket och vettig info!

157
376
curtus:
Det är alltid en chansning när det gäller ungarna. Man kan aldrig veta. Men som du skriver så är det bästa att se föräldrar och kanske även mor och farföräldrar sedan utifrån det kan man fundera över hur ungarna skulle kunna tänkas bli.
Detta är ju lite av charmen och även frustrationen med trädpytons :)
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild