Iguana iguana foderlista.

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

16
5
reptijojo:
Hej!
Kan inte ni skriva vad ni ger för foder till era Iguana Iguana?
Så fler kan ta del av det?
Sallader
Olika grönsaker 
Frukter med mera.
Skriv gärna i en lista.



Medlem i SHF
4046
5096
Jonas_:

Denna text är kopierad från Evidensia Djurkliniken Roslagstull då dom är erkänt duktiga på Gröna leguaner :) Hela skötselrådet i sin helhet finns på deras hemsida, det här kapitlet handlar dock uteslutande om utfodringsdelen. 

www.evidensia.se/djurkliniken-roslagstull/skotselrad/reptiler/skotsel-av-leguan

 

UTFODRING

Detta är det svåraste området att sköta då det gäller leguaner. Den vanligaste sjukdomen vi ser hos leguaner i fångenskap är brist på kalcium och/eller vitamin D. Detta leder till nedsatt tillväxt, mjuka och brutna ben, muskeldarrningar, kramper och dödsfall.

I sin naturliga miljö är den gröna leguanen nästan uteslutande växtätare. Tidigare ansåg man att växande leguaner behövde en viss del animaliskt protein för att växa. Dessa leguaner växer mycket riktigt snabbare än en leguan utfodrad med enbart vegetabilier, men det har visat sig att leguanens njurar inte klarar av en kost med animaliskt protein, utan vid 3-5 års ålder utvecklas grav njursvikt. Numera rekommenderas därför att leguanen under hela sin livstid ska äta enbart växtbaserad föda.

Lämpliga ingredienser för en leguan kan hämtas från var och en av följande 5 grupper:


Kalciumrika grönsaker: ska utgöra 30-40% av dieten, två eller fler av följande vid varje måltid, ex kålrot, betblast, kål, maskros, persilja, spenat, alfalfapellets


övriga grönsaker: ska utgöra 30-40% av dieten, varieras veckovis, ex frusna blandade grönsaker, squash, zucchini, sötpotatis, broccoli, ärtor, bönor, okra, morot, groddar, klöver, rosenblad, hibiscusblommor/blad, nejlikor, maskrosblommor/blad


säd/fibrer: ska utgöra upp till 20% av dieten, ex fiberrikt bröd, kanin/marsvinspellets


frukt: ska inte utgöra mer än 15% av dieten, ex fikon, papaya, päron, melon, äpple, persika, plommon, jordgubbe, banan (med skal), vindruvor, kiwi


vitamin/mineraltillskott: mineralerna bör utgöras av kalciumkarbonat eller kalciumglukonatpulver. Blanda 1 del vitaminer + 2 delar mineraler
till ungar och växande leguan ges 1 liten nypa per måltid
till vuxna honor ges 1 hel nypa per måltid från december till äggläggning



All mat sköljs, hackas och blandas noga. Serveras i rumstemperatur eller något varmare. Riktlinjer för utfodringen:

ungar <35 cm: utfodra 2 gånger/dag eller kontinuerlig tillgång. Maten serveras fint hackad eller riven
växande djur, <2,5 år eller <90 cm: utfodras 1 gång/dag, fint-måttligt hackat/rivet
vuxna djur, >2,5 år eller >90 cm: utfodras 1 gång/dag eller varannan dag, grovt hackat

Överdriven utfodring med en eller två fodersorter kan leda till bristsjukdomar. Ju fler sorter som blandas ihop, desto större är chansen att näringsbehovet täcks ordentligt.

Var noga med att inte ge stora mängder palsternacka, morot, betor, persika, sötpotatis, sparris, tomat, banan, bönor eller majs, eftersom dessa innehåller mycket fosfor.

Kom ihåg att ju mer varierad Din leguans kost är, desto mindre blir beroendet av tillskottskällor för vitaminer och mineraler. Överutfodring med mineraler och vitaminer ersätter inte en välbalanserad kost, och kan i själva verket i sin tur orsaka sjukdomsproblem!

Som många vegetarianer känner till så är det dock ganska besvärligt att komponera en näringsriktig och sammansatt kost av enbart grönsaker. Det är inte mindre besvärligt att göra detta för en leguan, där man även har att ta hänsyn till det stora behovet av kalcium.

Om Du tänker frysa in din egen grönsaksblandning, eller om du använder någon färdig fryst grönsaksblandning, så bör Du blanda i lite öljäst för att ersätta det B1-vitamin (tiamin) som förbrukas då grönsakerna tinas.


Bladgrönsaker

Detta är den fodertyp som mest liknar den föda som leguanen äter i sitt naturliga tillstånd. Bladgrönsakerna ska inte utgöra mer än 40-45% av dygnsransonen. Bladgrönsakerna är goda källor till protein och fibrer.

Ge minst två olika slags bladgrönsaker av de följande dagligen: maskros (inkl blomma), endivesallad och vattenkrasse.

Om ovanstående grönsaker är svåra att få tag i, så kan Du använda ”nyare” salladssorter som romansallad, frisésallad, ekbladssallad eller bladsallad. Isbergssallad är över huvud taget inte värt att använda som foder, eftersom den inte innehåller mycket näring.

Som omväxling kan Du även prova på att ge blomblad, t ex hibiskus (både blommor och blad), nasturtium (blommor och blad), kronblad från rosor, och geranium.


Kalk- och vitamintillskott

Tyvärr finns det ingen säker kunskap om hur mycket kalk och vitaminer som en leguan bör äta. Alla råd om hur ofta och vilken mängd man ska ge i maten är därför gissningar. Tills vi vet mer blir rådet därför att ge ”en nypa” av de olika tillskotten vid varje tillfälle. Vitaminer ges 2-4 gånger per vecka, och kalk så gott som vid varje utfodring.

Det viktigaste att komma ihåg då det gäller dessa tillskott är:

kalktillskottet ska bara innehålla kalk, inget fosfor
vitamintillskottet ska innehålla vitaminerna A:D:E i proportionerna 100:10:1

Blanda tillskotten i maten. Om de bara pudras ovanpå maten så är det många leguaner som vägrar att äta.


Beredning av maten

Leguaner brukar inte tugga sin mat, utan sluka den hel. För att underlätta foderintaget bör all mat därför finfördelas i mycket små bitar (finhackat, rivet eller t o m kört i mixer). Ju mindre foderbitar, desto mer mat kan leguanen fylla magsäcken med, och desto lättare blir maten smält. De bladiga grönsakerna kan dock serveras i något större bitar (ungefär samma storlek som leguanens huvud).

Blanda grönsakerna, frukten och alfalfan noga. Tillför vitamin- och kalktillskott och blanda noga igen. Placera maten i en lufttät behållare och förvara i kylskåp.

Maten bör serveras på en tallrik eller burklock. Det måste vara lätt för leguanen att komma åt maten!


Tidpunkt för utfodringen

Leguaner i frihet äter helst under sen förmiddag, eller tidig eftermiddag. Om Du utfodrar Din leguan först på kvällen, kan Du riskera att leguanen inte äter så mycket som den behöver, och inte heller smälter maten på ett effektivt sätt.

Placera maten i den svala delen av terrariet.


Proteinkällor

Fortfarande förekommer som ovan nämnts ofta rådet att utfodra leguaner med någon typ av animaliskt protein, alltifrån kattmat till insekter. Faktum är dock att leguaner ska utfodras med enbart vegetariska produkter.

En mycket bra källa till protein är alfalfahö. Förutom högt proteininnehåll innehåller alfalfa även mycket kalcium. Det bästa alfalfahöet på marknaden är för närvarande Oxbow alfalfahö till kaniner. Det säljs hos enstaka veterinärer samt välsorterade zoobutiker. Dessutom finns det alfalfapellets för hästar, men tyvärr bara i 25 kg-förpackningar. För den som bor i närheten av ett stall, eller känner någon i hästbranschen, kan det vara möjligt att få tag i en mindre mängd alfalfapellets, och använda dessa som ingrediens i leguanens utfodring. Pelletsen behöver inte blötas upp innan de blandas i, eftersom de kommer att brytas ner av växtsaften i grönsakerna.


Grönsaker - negativa effekter vid ensidig utfodring

Förutom att ge de grönsaker som nämnts ovan, så kan man i mån av tillgång blanda i andra grönsaker i små mängder. Många olika grönsaker kan i stor mängd ge negativ påverkan på kroppen, och får därför inte utgöra någon större andel av vad leguanen äter.

Broccoli, brysselkål, vitkål, blomkål och kinakål kan orsaka nedsatt sköldkörtelfunktion. Detta leder till sänkt ämnesomsättning, med dålig tillväxt och slöhet som vanliga symptom.

Spenat, rabarber, och betor innehåller mycket oxalsyra och kan orsaka gikt - överskott av urinsyra som framför allt avlagras i leder och ger upphov till ledsmärta. Dessa grönsaker binder även kalcium, och hindrar därmed kroppen från att använda sig av kalciuminnehållet i födan.

Spenat, morot, banan, vindruvor, sallad, rabarber och lök innehåller relativt mycket tannin. Tannin binder proteiner (som alltså ej kan utnyttjas av kroppen), hämmar viktiga matsmältningsenzymer och kan hämma intaget av järn och vitamin B12. Riskerna med att utfodra med tannininnehållande grönsaker är dock inte så stora, som då det gäller ovanstående problem (sköldkörtelhämmande och giktframkallande ämnen).

Vid utfodring med frusna grönsaker måste man komma ihåg att dessa kan förlora en del av sitt innehåll av vitamin B1 (tiamin). Tillsätt 0,5-1 tesked öljäst till varje sats sallad som Du fryser in, så behöver Du inte oroa Dig över B-vitamininnehållet.


Frukt

Eftersom frukt innehåller väldigt lite kalcium och ofta mycket fosfor, så ska detta utgöra den minsta delen av leguanens utfodring.


Helfoder för leguaner - leguanpellets

I takt med leguanens ökade popularitet har det kommit fler och fler färdiga foder för leguaner. Fabrikanterna skriver om sina produkter att de innehåller allt vad en leguan behöver, i väl avvägd balans. Tyvärr är sanningen den att ingen, varken biolog eller foderfabrikant, ännu känner till vad en leguan behöver äta för att må bra. Denna typ av foder har dessutom funnits så kort tid i handeln, att långsiktiga hälsostudier inte har kunnat göras för att bedöma hur bra eller dåliga dessa foder är för leguaner.

Vår rekommendation är därför att fortsätta försöka ge en välkomponerad sallad av grönsaker och bladiga grönsaker, som så nära möjligt liknar det som leguanen i det fria äter. Pellets kan vara bra att ha till hands de dagar Du har svårt att hitta fräscha grönsaker, eller då Du reser bort och grannen tittar till Din leguan, och inte orkar anstränga sig för att göra en fräsch sallad.


5
1
Hillman:
Det som skrivs i UTFODRING:

GLÖM DETTA!


kålrot, broccoli, spenat och kål sorter ska ges max en gång i veckan.

om du känner att du tvunget måste ge pellets till din leguan som variation ska detta göras MAX en gång i månaden.
alla pellets sorter på marknaden innehåller salter och andra typer av tillsattser tillexempel fiskolja som
absolut inte är bra för leguaner.

frysta grönsaker kan också vara en bra variation under vinter halvåret i sverige men de man ska tänka på är
att frysta grönsaker är behandlade innan frysning för att hålla längre och detta medför att vitaminer och
andra näringsämnen försvinner mer eller mindre.

Med andra ord, kasta hemsidan du just fick åt hellvete för den är förjävligt dåligt utförd.

här har du bättre länkar av folk som faktiskt kan något och
som bryr sig och håller sig uppdaterade!

reptile-parrots.com/forums/forumdisplay.php/167-Iguana-Diet

www.greenigsociety.org/foodchart.htm

417
249
KANDARBA:
Köp eller låna denna boken. Så får du svar på allt. 
Thinning på denna sida säljer ett exemplar. 
mycket detaljerad och enormt mycket fakta om allt. 
26 sidor av boken innehåller bilder på leguaner. 

Författare:  James W. Hatfield III
Bok namn: Green Iguana The Ultimate Owner´s Manual
ISBN: 1-88346-348-3
582 sidor. 

16
5
reptijojo:
Hillman skrev:
Det som skrivs i UTFODRING:

GLÖM DETTA!


kålrot, broccoli, spenat och kål sorter ska ges max en gång i veckan.

om du känner att du tvunget måste ge pellets till din leguan som variation ska detta göras MAX en gång i månaden.
alla pellets sorter på marknaden innehåller salter och andra typer av tillsattser tillexempel fiskolja som
absolut inte är bra för leguaner.

frysta grönsaker kan också vara en bra variation under vinter halvåret i sverige men de man ska tänka på är
att frysta grönsaker är behandlade innan frysning för att hålla längre och detta medför att vitaminer och
andra näringsämnen försvinner mer eller mindre.

Med andra ord, kasta hemsidan du just fick åt hellvete för den är förjävligt dåligt utförd.

här har du bättre länkar av folk som faktiskt kan något och
som bryr sig och håller sig uppdaterade!

reptile-parrots.com/forums/forumdisplay.php/167-Iguana-Diet

www.greenigsociety.org/foodchart.htm

Hej. Jag går mycket efter denna sida plus en annan som jag fick tips om förr.
Jag la upp denna tråd för att så många inte vet exakt vad man ska ge och så vidare.
Väldigt bra att man hjälps åt med utfodring mm så djuren kan få det dom behöver:)

16
5
reptijojo:
reptijojo skrev:
Hej!
Kan inte ni skriva vad ni ger för foder till era Iguana Iguana?
Så fler kan ta del av det?
Sallader
Olika grönsaker 
Frukter med mera.
Skriv gärna i en lista.



reptijojo skrev:
Hej!
Kan inte ni skriva vad ni ger för foder till era Iguana Iguana?
Så fler kan ta del av det?
Sallader
Olika grönsaker 
Frukter med mera.
Skriv gärna i en lista.



Obs.
Skrev tråden så att flera kan ta del av våra erfarenheter mm.
Inte pga av att just jag inte vet hur man utfodrar.
Så inga påhopp.
Vill gärna hjälpa andra med då iguana iguana är rätt svår att ta hand om.
Men hjälps man åt går det bra.
Alla har varit nybörjare någon gång.


Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild