Någon rutpytonexpert ?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

Administratör
Medlem i SmHF
327
331
azeam:
NiklasTyreso skrev:


Det är ändå korsningar inom arten Morelia spilota.

Att en och samma art ser olika ut på olika platser och därför får underartsepitet för att berätta varifrån utseendet härstammar, det gör det magstarkt att kalla dem samma för hybrider.

Korsning - OK
Hybrid - Nej


Underarters betydelse inom taxonomin kan man diskutera men underarter beskrivs inte för att berätta om utseende på en population utan det handlar vanligtvis om geografisk eller ekologisk separation inom en art, som leder till evolutionära skillnader över tid precis som för andra taxa. Mayr definierar underart som "an aggregate of local populations of a species, inhabiting a geographic subdivision of the range of the species, and differing taxonomically from other populations of the species". Idag används ju framför allt genetiska analyser för studier och beskrivning av nya taxa, exakt hur stor genetisk skillnad det ska vara för att klassa en isolerad grupp som egen underart varierar mycket (se t.ex. www.researchgate.net/profile/Bradley_Swanson2/publication/260997087_Shedding_Subspecies_the_influence_of_genetics_on_reptile_subspecies_taxonomy/links/0deec53c7e1fb8a951000000.pdf ) men samma problem gäller för högre taxa.


Administratör
Medlem i SmHF
327
331
azeam:
Sen så är det ju långt från ovanligt att underarter lyfts till egna arter när man granskar dem närmare, särskilt de som är beskrivna innan DNA-teknikens framfart (vet inte hur det ser ut med just rutpyton). Tråkigt om de OK "korsningar" man fött upp blir till icke-OK "hybrider" efter en taxonomisk revidering.

Medlem i SHF
241
342
Kakmonstret:
NiklasTyreso skrev:


Det är ändå korsningar inom arten Morelia spilota.



Attans, du hann före med den uppenbara artbestämningen! :P

azeam skrev:


Underarters betydelse inom taxonomin kan man diskutera men underarter beskrivs inte för att berätta om utseende på en population utan det handlar vanligtvis om geografisk eller ekologisk separation inom en art, som leder till evolutionära skillnader över tid precis som för andra taxa. Mayr definierar underart som "an aggregate of local populations of a species, inhabiting a geographic subdivision of the range of the species, and differing taxonomically from other populations of the species".



Detta är också ett spännande ämne att diskutera! Definitionerna av art och underart är många och vissa går ihop rätt mycket. Bland de vanligare artdefinitionerna så ingår det att genetisk utbyte sker. Om då en "population" är delad i två av till exempel ett vattendrag och de bara parar sig inom sina två sub-populationer så skulle ju dessa ses som egna arter - även om de egentligen (åtminstone från början (när populationen delades)) var samma art och antagligen av de flesta skulle klassas som samma art eller kanske underart.
Definitionerna av underart är oftast mer flytande än disukussioner om högre taxa. Sen om man börjar prata släkten och arter hos bakterier så blir det riktigt krångligt...

Det är mycket diskussioner nu om underarter när man till exempel vill rädda amurtigern och har avelsprojekt där man undviker finfina avelsdjur för att de har för stor andel av annan underart i sig... Men det är en helt annan diskussion än rutpytons. :)

Allting tycker jag kan kokas ner till ett enda problem: männsikans vilja att klassificera olika organismer.
Det är ju inte riktigt så det funkar, allt är inte riktigt något eller något annat, det kan vara lite mer flytande när det handlar om evolution.

/Andreas Calais






Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild