Hjälp med omhändertagen sköldpadda.

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

2
0
OurKingdom:
Hej!

Nu har en sköldpadda flyttat hem till mig och jag kan näst intill inget om reptiler, fast har försökt läsa på lite. Har dock några frågor ändå om någon orkar besvara. :)

1. Jag fick höra från de tidigare ägarna att det var en träsksköldpadda, men fått tipset att det kan vara en Reeves på ett annat forum, vilket jag dels skulle vilja få bekräftat (bifogar bilder) och dessutom skulle vilja veta lite mer om. Just nu har jag ca 15 cm vatten i akvariumet och 1/3 är land med spotlight, ska jag anpassa detta?

De som hade honom innan hade ibland bokstavligt talat träskigt vatten (jord i vattnet), men verkar inte så hygieniskt samt att filtret antagligen inte skulle kunna användas. Yes or no?

2. Har förutom detta fått veta att han ska gå i dvala under vintern, vilket jag läst lite om bla på Agrias hemsida för landsköldpaddor. Dock undrar jag om jag ska följa samma anvisningar, då han är en träsksköldpadda? Om han är en Reeves (vattensköldpadda), så ska han la inte i dvala alls? Eller?

3. Hans skal verkar ha flagnat, tror det kanske beror på brist av UV-ljus, vilket jag måste skaffa pronto (idag eller imorgon). Kan det dock bero på något annat?

Tror han är ca 5-7 år och fullvuxen. Han är lite blyg, men låter sig bli handmatat med pellets, så inte så farligt (gillar mest inte att bli buren). Alla tips och förslag på böcker/hemsidor mm som har bra information välkomnas och tack så mycket om ni orkade läsa igenom och besvara. :D

Bilderna: 






Medlem i SHF
537
750
Patch:

Jo de är en reeves med taskigt skal :(

www.terrariedjur.se/?page=caresheet&sub=turtles&specie=c_reevesii

 


2
0
OurKingdom:
Tack för bekräftelsen! 

Tror du en UV-lampa skulle kunna rädda och återhämta kvalitén på skalet? :/



72
15
Linnea:

Det ser inte förfärligt ut, men det är inte jättebra heller. En väldigt inspirerad reptilspecialiserad veterinär kan med lite tur ge dig extra bra råd via telefon.

Det ser ut som om du gör rätt nu, med ställe att torka skalet på mellan simturer, uvb ljus, extra kalk och D3 (D3 är vitaminen som bildas naturligt när uvb ljus träffar huden när de solar, men extra av detta enligt anvisningar på burken är ofta nödvändigt för både frisk som sjuk padda om de är inomhus året runt som vattensköldpaddor brukar vara). Utrymme att röra sig på för att bygga muskler är, enligt mig, enormt viktigt.

Detta gör dock inte skalet bättre visuellt (kanske lite), men det kommer bli mindre mjukt och paddan lite bättre efter ett tag om du är ihärdig! (dvs inte lika skör, trött, kalk/vitaminbrist problem). 

Definitivt kan hans levnadsstandard höjas till bra nivåer i ett gott hem :) Han blir nog gladare när han fått tid att ställa om några månader.

Men läs väldigt gärna på om det som kallas metabolic bone disease och shell pyramiding och hur detta påverkar paddornas skal, det står mest om landpaddor, men det finns bra guider för vattenpaddor med, och det liknar varandra mycket. De förklarar mer i detalj vad det är som händer när man matar/sköter paddorna fel, och hur man kan hjälpa dem.

 

Jag har inga specifika råd eller tips som kan hjälpa besvara dina övriga frågor, det blir nog till att leta själv via google :) Läs på många ställen, läs kritiskt. Lite definitivt inte heller blint på det jag skriver, för det kan vara fel insmusslade av misstag då jag inte specialiserar mig på vattenpaddor. 

EDIT: Patch's länk till caresheeten på forumet hade lite av det jag skrev om, såg jag nu xD sorry.

Och man behöver byta ut uv lampor med jämna mellanrum då de tappar sin effekt efter ca ett halvår.


593
551
Redfoot:
"Och man behöver byta ut uv lampor med jämna mellanrum då de tappar sin effekt efter ca ett halvår"
Fel, använder du rätt lampor så är detta en skröna som överlevt sig själv.
/R

1159
626
Temla:
Redfoot. Du kan väl skriva vilka som är rätt och fel lampor isåfall för det är inte så lätt att veta för alla. Vad jag uppfattat så ska t.ex. ExoTerra bytas var 6:e månad (helst oftare) medan t.ex. SolarRaptor bara behöver bytas en gång om året. Men vissa som använder ExoTerra kanske tycker och tror att det är "rätt" lampor och således struntar i att byta när någon säger att det inte behövs.  Sen har vi ju en mängd andra märken också - vad gäller för dom? 

Eller kanske vår lampexpert Barkskog kan förtydliga vilka märken som bör bytas efter 6 mån och vilka som inte behöver bytas lika ofta? 

593
551
Redfoot:
Det skulle jag kanske gjort, det har du rätt i.
Men jag ser att Barkskog är inne just nu så jag hoppas att han rätar ut frågorna eftersom han kan detta låååångt mycket mer än jag.
/R

295
270
barkskog:
En mycket komplicerad fråga. Olika arter har olika behov.
Exempel:
Djurarter som lever i skugga / skymning gryning rekommenderas ett UV-index på 0,4-0,7
Mestadels partiell sol / Tillfälligt full sol: UV-index 0,7-1
Mestadels full sol / Ibland delvis sol: UV-index 1-2,6
Full sol: UV-index 2,6-6

Olika typer av lampor ger olika mängd UVB och det avtar med avståndet.
Jag kollade de lampor jag har igång för våra landsköldpaddor. Landsköldpaddor anses enligt ovan ha behov av 1-2,6
Highfield som kontinuerligt gör fältstudier skriver att det i naturen oftast ligger på 4,5-6 när sköldpaddorna är aktiva.
I växthuset kör jag äldre Solar Raptor MV-lampor, de ligger på 3-3-5 på den höjd jag har satt dom för att ge "lagom" värme.
Inomhus till ungar har jag HID-lampor som har varit med ett tag med lite olika styrka. Där ligger UV-index på 1-2.

Kan jag då dra slutsatsen att det är OK med 1-6 för att vara tillräckligt. Jag vet inte men byter förmodligen lampor som på den höjd som ger lagom värme börjar gå under 1.

Om man använder UV-rör kan man sänka röret 5-10 cm om det går och på så sätt "återställa" ett högre UV-värde.

En trend nu verkar vara att vissa MV-lampor ger extremt höga värden. För något år sen fick jag hem MV-lampor från Solar Raptor som gav extremt höga UV-värden, UV-index kunde ligga på 20 på rekommenderat avstånd 40 cm. Jag slutade då sälja denna typ av lampor. Lagret köptes av en kund som skulle använda lamporna på hög höjd.

Att ge generella råd när man sbör byta lampor är mycket svårt. Följ fabrikantens rekommendationer om avstånd och bytesintervall. 

Det finns en app som heter UVB Buddy från exoterra. Där kan man se vilken typ av UV-lampa man bör använda på olika avstånd till olika arter. De rekommenderar naturligtvis sina egna lampor. Man kan tolka det som Sunray = HID, Solar Glo = MV.




2052
780
psyjoh:
Vill tillägga att uvb buddy endast finns för ios och ej android. Lite irriterande för oss som kör med Android. 

1159
626
Temla:
Tack barkskog! 

Exo-Terra själva säger att deras UVB lampor kan användas i 1 år och fortfarande vare effektiva, medan jag läst på andra ställen att UVB nästan är borta efter 3 månader i deras lampor. Klart att säljaren vill få det att låta bra men man undrar ju om de verkligen håller måttet ett helt år med tanke på mätningarna som gjorts av privatpersoner. 

Jag tar det säkra för det osäkra och byter mina Exo-Terra lampor var 6:e månad och hoppas det är tillräckligt. Tänker byta märke till mer hållbara UV  lampor så snart jag får råd. 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild