Nu var det ett tag sedan jag hade C.orientalis senast, men jag ska försöka svara på dina frågor så gott det går. För övrigt tycker jag att du gör helt rätt i att hitta information och ställa frågorna till folk på en sådan här sajt. Alla djurbutiker har tyvärr inte kunskapen som krävs för att hålla reptiler och groddjur.
1. Rent lagmässigt så kan du ha max 9st på sagd yta, men jag hade nog rekommenderat 2-3st.
2. Ja, det finns ett par olika knep att ta till här. Exempelvis att inte använda någon pump eller några värmande lampor. (LED-lampor är bra alternativ i detta fall).
Men det viktigaste enligt mig är att hitta något ställe som är lite kallare. Att ha det nära ett fönster är inte alltid en bra idé. Även om det fungerar väldigt bra såhär års, så är det väldigt stor risk att solen istället kommer att värma till våren.
3. Döda maskar skulle väl kanske kunna gå, men jag tror inte det varken är lätt eller speciellt bra att få tag på döda daggmaskar att mata med. De kan äta frysta mygglarver m.m. också, men jag är lite skeptisk till att använda detta som basfoder.
4. Vanliga akvarieväxter fungerar bra, men jag hade inte haft så extremt djupt i akvariet som man skulle haft till fiskar. Runt 15cm djupt är nog rätt så lagom.
5. Kan det vara liknande "Turtle bank" ifrån Exo-terra du menar?
6. Jag tror inte det har någon egentlig betydelse.
7. Helst ska man inte lyfta upp dom. Groddjur absorberar ämnen genom huden, och kan därför skadas utav saltet som finns i våra händer. Självklart kan man flytta på dom om man ska göra rent etc, men att ta upp dom längre stunder rekommenderas inte.
8. Salamandrar gillar sällan strömmande vatten vilket det lätt kan bli med en pump. Det blir även varmare att ha en pump i akvariet. Jag rekommenderar att inte använda någon pump. Det finns en extremt kunnig akvarist som driver Södermalms akvariebutik, som har mängder med fiskar och egna odlingar. Han kör inga pumpar alls i sina akvarium och kan förklara det hela betydligt bättre än jag.
9. Detta beror helt på hur mycket salamandrarna skitar ner. Helst ska man byta ut en del utav vattnet och inte allt på samma gång. I bottensubstratet så kommer det att utvecklas nyttiga bakterikulturer som bryter ner skadliga ämnen. Byter man allt vatten så blir det lätt att hela kulturen måste börja om på nytt, och kulturen hinner då aldrig komma igång.
10. Ja, det kan du göra. Det viktiga är att åtminstone hörnena är helt täckta. De är som du säger extremt duktiga på att klättra, och tar de sig ur så är risken väldigt stor att de torkar ut och dör om man inte märker av dom direkt.
11. Ge dom gott med gömställen, och några ställen de kan klättra upp ovan land. Det kan t.ex. vara en stor rot som sticker upp ur vattnet. Det är bra att inreda med stora växter längst bak och jobba sig framåt.
12. Ja, det är alltid bra att låta det stå ett tag och komma igång innan man introducerar salamandrarna. När ni byter vatten är det även bra att fylla upp någon hink med nytt vatten och låta det stå ett tag så att klor avdunstar innan man häller ner det hos salamandrarna.
Hoppas mina svar är någorlunda utförliga.