Vad kan man ha i detta?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

456
202
isdrake:

Jag har ett 60liters hexagonformat akvarium som jag skulle vilja göra något kul med. www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=170&Itemid=316&lang=en

Finns det något jag skulle kunna ha i detta förutom fisk? Jag är öppen både för landlevande och vattenlevande djur. Eller båda samtidigt för den delen (aquaterrarium). Jag är dock inte intresserad av kryp eller mollusker (mer än som städare). 

Bottenytan är 0.13kvm.
Höjden är 48 cm.


Hade jungfrugecko fungerat? Eller finns det några andra små geckoödlor eller anolisar? Enligt L80 får man ha trädlevande ödlor upp till 20 cm i denna. Finns det över huvud taget någon reptil som skulle trivas i ett sånt här litet akvarium?
En annan begränsning är att det antagligen inte går att få till allt för varma solplatser i detta karet.

Finns det annars några grodor som skulle fungera? Finns ju en hel rad med små arter men jag tror derasd foder blir för avancerat iom att jag inte får odla insekter hemma. Jag har funderat en del på dvärgklogrodor om jag skulle ha bara vatten i akvariumet.


Jag är öppen för förslag. :)


429
254
JACLAR123:

Myskskölpadda,salamandrar,tomat och pacman groda eller varför inte några vipergecko?

Det går ju ha rätt så mycket i, bara man är intresserad. :)

Du kan ha säkert 5-7 dvärgklogrodor i akvariet om du vill. Har haft dem själv med akvarie fiskar i ett 60 liter.

Lycka till!

Mvh JACLAR123


242
30
Blues:

Dvärgkulfisk är personliga fiskar.www.dwarfpuffers.com


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2693
2510
anders:

Finns mängder med olika ödlor.
Men eftersom du inte får ha en massa insekter hemma, så kanske det hade passat rätt bra med arter som kan käka fruktpuréer. Phelsuma klemmeri eller jungfrugeckos kanske är vettiga alternativ. Och då är ju helt klart P.klemmeri snyggare enligt mig. Lygodactylus williamsi kanske funkar med.

Grodor finns det ju ett bra gäng med. Diverse olika pilgiftsgrodor, mantellor, och massor av mindre trädlevande grodor som t.ex. Hyla cinerea. Humlepaddor (Melanophryniscus stelzneri) är ju rätt fräcka också. De kräver dock insekter, så alla dom går bort om du inte får ha insekter hemma.

Vattenlevande finns det ju ett par alternativ med, där dvärgklogrodor och mindre salamandrar hört till de vanligare.


456
202
isdrake:

Jag skrev felatigt. Jag får ha insekter men jag får inte odla något hemma. Men att gå till affärer och köpa en låda små syrsor går bra. Jag skulle dock föredra om djuret kunde äta döda insekter antingen från skål eller från pincett, men det är mest av bekvämlighetsskäl. Det är väl därför det känns som att landlevande grodor går bort. För dom kräver väl nästan att man odlar en massa småinsekter?

Utav geckoödlorna är helt klart små färgglada daggeckos mest intressanta. ;P Det verkar ju finnas en del arter att välja på där. Dom är helt klart attraktiva val.

Några ödlor som intresserar mig annars är såna där långsvansödlor men har inte läst något om dem förutom faktablandet som finns här. Dom ser väldigt små ut, tom mindre än dom där geckoödlorna Anders nämnde. Men den sjukt långa svansen gör väl att dom hamnar över 20 cm och därmed kräver större enligt L80. Men sen vet jag inte hur petig man ska vara med den saken, på ett sätt är det ju bara dumt att mäta en sådan ödla från nos- till svansspets.

Är det förresten någon som vet om det finns tillräckligt små anolisar?

Skulle också uppskatta om jag kunde få dom vetenskapliga namnet på dom där salamandrarna som både Anders och JACLAR123 nämnde.


456
202
isdrake:

Någon mysksköldpadda får förresten inte plats i detta karet.

Dvärgkulfiskar är förresten en fisk som jag velat skaffa om jag bara skulle ha fisk i karet. Har kikat en del på dem. ;P Men herptiler lockar helt enkelt mer. 


Medlem i DHF
1083
777
Westman:

beror ju på hur du löser ventilationen


242
30
Blues:

Pygmekameleonter typ Rieppeleon brevicaudatus.


456
202
isdrake:

Det finns såklart en del tekniska saker som måste lösas om jag skulle göra om det till något trädlevande djur. Jag har aldrig gjort om ett akvarium till terrarium förut, och detta har inte den lättaste formen heller.

Jag vill minnas att jag läst någonstans att man kunde ha en luftpump i botten. Och på så sätt tar man luft utifrån och leder det in i burken. Men det måste jag kolla upp. Skönast vore att slippa få skära i glaset.. men antar att en glasmästare kan hjälpa till med det?

Någon som omvandlat ett akvarium till terrarium som kan komma med tips?

Sen funderar jag på om jag skulle ha vatten i botten även om jag skulle välja en ödla? Det känns som det blir mer lättstädat om man bara kan spola ner allt skit i vattnet där man har en pump och gör regelbunda vattenbyten istället för att täcka botten med jord. Då kan jag ha lite vattenlevande snäckor och räkor som håller rent också. Borde hålla sig fräschare längre?

Tror ni det finns någon direkt dunktningsrisk om man väljer en trädlevande ödla men ser till att det finns mycket saker för den att klättra upp på? 


456
202
isdrake:

Pygmekameleonter verkar tuffa. ;P Kan inte mycket om dem men är dom svåra? Kan någon som aldrig haft kameleont innan ge sig på dem? 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild