HJÄLP. Dvärgskäggagam sover

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

5
4
Dewe:
Hej alla. Vi är rätt nya på reptiler och behöver lite hjälp. När vi fick hem vår dvärgskäggagam var han ca 2 månader gammal. Matglad i både sysor och mjölmask, någon enstaka sallad. Kalk och vitaminer. bajsat och ömsat. Satt mycket och solade på solplatsen som var mellan 38-42grader under en Exoterra solar glo 80w, och en vanlig led glödlampa som extra lyse. Alting verkade frid och fröjd. Men sen började han sluta att äta. Vi började bada för eventuell förstoppning, med gott resultat. Men sen bestämde han sig för att gräva ner sig och sova. Brumering eller dvala? Som jag förstått så ska dom inte göra det i så tidig ålder. Så vi köpte en mega rey hid 35w lampa, reptizoo halogen spot 35w värmelampa och en arcadia 15w led bar och ökade så att lamporna är tända från 13 till 15h.  Men inget hjälper. Han sover vidare. Lyfter man fram han så sitter han en stund i solen men inte intresserad av mat. Sen gräver han ner sig igen...Har hållt på så nu i 5 veckor.

terrarie L90 H50 D40
värme 25-45grader


Medlem i SkHF
1063
1213
NellyNiklas:
Har du möjlighet att ta en bild på terrariet?

Vart är lamporna placerade?

Hur mäts temperaturen i och utanför solplatsen?

Det kan bero på en rad olika faktorer. Under- eller Överdosering av UVB, temperaturskillnader, luftfuktighet mm mm. Några bilder kan hjälpa oss att börja felsöka. Om du inte lyckas att lägga upp en bild här i tråden så kan du skapa ett album och lägga upp bilderna där. 

Mvh
Niklas

5
4
Dewe:
Bild uppdaterad. Med ir pistol.

5464
4188
Tropfrog:
Helt tvärtemot vad reptilhobbyn säger så är årstidsväxlingarna konstanta överallt i världen. Reptiler som brumerar gör det varje år. Deras första år i livet precis som alla följande år. Det är årstidstyrt inte åldersstyrt.

Låt stackaren vila om den vill det och stressa den inte med onödiga störmoment.

Sen råder det varierande åsikter om att bada ökenlevande djur. Jag personligen tror inte att de frivilligt badar i naturen eller ens att möjligheten finns. Då skall man inte tvinga djuret till det.

Mvh
Magnus 

5
4
Dewe:

Är ju trotts allt vinter, så kanske inget att oroa sig över då.

Är inne på ditt spår, tror endast bad är till hjälp för att få igång magen på dom vid eventuellt en förstoppning och inget man ska ha som vardaglig rutin. 

 


Medlem i SkHF
1063
1213
NellyNiklas:
Dewe skrev:
Bild uppdaterad. Med ir pistol.


Super! (bra bild)

Lite kort bakgrundsinformation som ligger till grund för nedan.
Skäggagamer har grupperats in i Zon 3 ur i "Ferguson Zone"-skalan. Detta innebär att under solplatsen vill man han en UV-index av 3-7. Grovt kortfattat är det baserat på hur länge djuret solar och vid vilken period på dygnet.
Ferguson Zone-skalan finner du här: www.reptilecentre.com/blog/2020/09/which-ferguson-zone-is-my-reptile-in/

Så med detta i bakhuvudet har jag synpunkter på följande:

* Synpunkter kring MegaRay HID 35w. Om terrariet är 50cm högt så gissar jag att avståndet mellan lampa och solplatsen är 20-25cm, ungefär. Kan det stämma?
Om så är fallet är det alldeles för nära och djuret kommer få en överdos av UVB strålning. Nedan bilder visar strålningsuppgifter på en motsvarande HID lampa med samma effekt av en annat fabrikat, men jag gör antagandet att MegaRay'n du har ger väldigt liknande resultat. Vid 20-25cm är UVI nivån mellan 35-22 vilket är alldeles för högt. Du bör inte gå över nivå 7 (vilket innebär att du behöver ett avstån på närmare 45-50cm mellan lampa och solplatsen.






HID-lampan är framför allt en mer effektiv UV lampa än föregångarna (Mercury Vapor, MV) lampa och är inte direkt avsedd som en värmelampa. Halogenlampan som du också har är en avsevärt bättre lampa för den uppgiften.

En annan aspekt med HID-lampan är ljusintensiteten. Reptiler har egentligen ett tredje öga ovanpå huvudet som grovt och enkelt förklarat mäter UV exponering. Ödlor, speciellt soldyrkande sådana, dras också till det område som har mest ljusintensitet eftersom det ska i praktiken vara den varmaste platsen att sola på. Det är i princip hårdkodat i djurets beteende. Så problemet i ditt fall kan mycket väl vara så att djuret dras till HID lampan eftersom den är ljusaste platsen men den får en överdos av UVB och mår sämre med tiden. 

Lösningsförslag för detta.

1. En lösning är att placera både HID-lampan OCH Halogenlampan ovanpå terrariet/nätet. Av bilden att bedöma så ser det ut som terrariet är helt i glas samt att nätet ovanpå en en remsa hålstansad plåt? Genom att placera HID lampan ovanpå kommer nätet/hålplåten filtrera bort en ansenlig mängd UVB, möjligen för mycket. Halogenlampan kommer inte heller riktigt kunna göra sitt jobb och värmer troligtvis plåten mer än solplatsen undertill.
Därmed vill jag föreslå att införskaffa ett annat terrarium, exempelvis ett ExoTerra med tak i finmaskigt nät. Den kommer inte filtrerar ut så mycket som det befintliga terrariet samt att halogenlampan släpper igenom värmen bättre än hålplåten.

2. En annan lösning är att ersätta HID-lampan med ett T5 UVB lysrör som du eventuellt kan ha hängandes inuti likt LED lampan som redan finns där. Vi får titta lite närmare på detta alternativ då det är ett ganska lågt terrarie, men med lite fantasi kan det funka. Då kan du troligtvis behålla glasterrariumet.

Oavsett vilken lösning, så måste både HID-lampan eller ett alternativ T5lysrör och Halogenlampan belysa samma yta som tillsammans skapar rätt förutsättning för solplatsen, både vad gäller värme och UVB strålning. 

LED lampan har jag inga synpunkter på. De är helt OK i sin befintliga position. 


Personligen har jag bytt både terrarium och ersatt HID-lampan med ett T5 UVB-lysrör. 

Mvh
Niklas

5464
4188
Tropfrog:
Att djuret brumerar är fullt naturligt och går inte att undvika/avstyra med annan belysning. Det är inte ens önskvärt.

I övrigt tycker jag att du bör ta till dig av vad Niclas säger. Han är mycket påläst och kunnig inom reptilbelysning.

Jag ser förövrigt inte den jättebra bilden med IR pistol.

Mvh
Magnus 

Medlem i SkHF
1063
1213
NellyNiklas:

Tropfrog skrev:
Att djuret brumerar är fullt naturligt och går inte att undvika/avstyra med annan belysning. Det är inte ens önskvärt.

I övrigt tycker jag att du bör ta till dig av vad Niclas säger. Han är mycket påläst och kunnig inom reptilbelysning.

Jag ser förövrigt inte den jättebra bilden med IR pistol.

Mvh
Magnus 


Det finns ingen jätte bra bild med IR pistol. Det var svar på min tidigare fråga om hur temperaturerna mäts. Vad gäller brumeringen så föreslår jag att hålla ett vaksamt öga på situationen. 2-3 månader är väldigt ungt för att brumera. Naturligt sker det tidigast när djuret än närmare 6-8 månader gammal och vid det laget har djuret ackumulerat lite reserver.

Oavsett anledning så måste belysningen åtgärdas. Det bör vara prio 1. 

'Mvh
Niklas


5464
4188
Tropfrog:
Nja. Vi vet inte hur gammal ödlan är. Vi vet att vid tidpunkten ts fick hem den var den 2 månader gammal. Men det framgår inte hur länge sedan detta var, därför är ålder okänd.

Hålla ett varsamt öga är alltid en bra rekommendation. Men det kommer inte att förändra situationen. Ödlan brumerar och kommer att göra det tills den är färdig. Att störa brumeringen tror jag inte är någon god idé. Det är en naturlig process som genomförs oavsett vad ägaren vill.

Mvh
Magnus 

5
4
Dewe:
Tack för alla tips.

Han är ca 5 månader nu.

Hid och värmelampan sitter på ca 30cm från marken, skulle gå att höja upp dom ca 8cm genom att borra hål i nätet och skruva fast lampsockeln, men tänktr jag hyr hem en uv mätare innan jag börjar borra massa hål.

Funderar på placeringen av värmelampan och Hid, kanske ska byta plats på dom så hid kommer längst till höger, inredningen går ju flytta.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild