NellyNiklas skrev:
Vilken/vilka paragrafer styrker detta?
Mvh
Niklas
Det finns båda allmäna samt mer artspecifika paragrafer som reglerar vilket bottenmaterial man ska ha till djur i L80. Sen går allt att tolka så klart.
Generellt så står det i L80 att ”
Ett förvaringsutrymme ska vara försett med bottenmaterial och bomaterial om det behövs för att tillgodose djurens behov”. Kap 4. §11. Det står också att ”
Ett förvaringsutrymme ska innehålla inredningsmaterial, som ger de (…), grävmöjligheter, (…), och gömställen (…) som varje djurart behöver för att kunna utöva sitt naturliga beteende.” Kap 4 §12.
Kollar man vad som står specifikt om ödlor och ormar så står det att ”
Terrariets botten ska vara täckt med ett bottenmaterial som är anpassat efter orm eller ödleartens behov. Ormar och ödlor, av arter som är utpräglat grävande, ska ha ett löst, grävbart bottenmaterial av torv, täckbark, jord, sand eller dylikt. Ormar och ödlor av arter som i naturen lever i sand ska ha sand som bottenmaterial. Bottenmaterialets innehåll av fukt ska vara anpassat efter orm- eller ödleartens behov.” Kap 9 §6.
I de Allmänna råden till 9 kap. 7 § står det att ”
Ormar eller ödlor som gömmer sig genom att gräva ned sig bör ha ett finfördelat bottenmaterial av sand, torv, mossa, torra löv eller dylikt i ett lager som är minst lika tjockt som ormens eller ödlans kroppsdiameter.” Lägg märke till att det står ”bör” här. Och att det är ett råd. I de andra paragraferna står det ”ska”.
Även när det gäller andra herptiler, som tex sköldpaddor så står det ”
Terrariets botten ska vara täckt med ett bottenmaterial som är anpassat efter sköldpaddsartens behov. Land- och sumpsköldpaddor, av arter som är utpräglat grävande, ska ha ett löst, grävbart bottenmaterial av torv, täckbark, jord, sand eller dylikt”. Kap 10 §4.
Och på liknande vis fortsätter det för alla herptiler. Det ska också tilläggas att det för alla grupper herptiler även står att
”Bottenmaterialets innehåll av fukt ska vara anpassat efter (ormens, ödlans, sköldpaddans, groddjurets) behov”.
Det finns också en bilaga som specificerar vissa arters behov av bottensubstrat. Där kan man tex läsa att skäggagamen (
Pogona vitticeps) rekommenderas att ha sand som bottensubstrat. Märk att det här står ”rekommenderas”. Bilaga 2:2.
Så långt vad som står i L80. Om jag får spekulera så är min uppfattning att de flesta djurskyddsinspektörerna nog skulle gå ganska hårt på detta. Trots att det står både ”rekommenderas” samt ”bör” ibland. Jag tror också att det finns väldigt många arter herptiler som ” gömmer sig genom att gräva ned sig” och det därför, i alla fall för dem, blir svårt att komma undan med kakel. Att det dessutom står att ”
Bottenmaterialets innehåll av fukt ska vara anpassat efter (ormens, ödlans, sköldpaddans, groddjurets) behov” så tror jag personligen att det blir väldigt svårt att få igenom kakel. Men det är inget jag vet säkert. Dock tror jag absolut det kan finnas undantag på detta. Jag har några exempel i huvudet, främst trädlevande arter, där man kanske skulle kunna komma undan?
En annan viktig aspekt är att det nog blir svårt för många herptiler att få bra grepp på kakel. Jag tänker lite ”Bambi på hal is”. Detta tror jag påverkar djurens utveckling av muskulation i framför allt benen. Jag tror tex en sköldpadda eller skäggagam som från en ung ålder går på kakel kommer att utveckla en felaktig benställning. Något som motverkas genom att ha bottenmaterial som djuren kan få ”grepp om”.
MVH