Ingen vet väl hur mycket UV våra djur behöver för att må bra och kunna bilda tillräckligt D3-vitamin. Växtätare är mer beroende av UVB än karnivora arter.
Vi vet väl inte själva hur mycket vistelse i sol vi behöver. Det man säkert vet är att vi i vårt land får för lite UV under vinterhalvåret och att de som inte äter D3-tillskott lider av brist på vitamin D3 under vintern.
Förr tyckte/trodde man att det räckte med den UVB-strålning på kanske 20-30 mw/cm2 som UV-rör ger på 40-50 cm höjd. Nu använder man UV-/värmelampor av typ MV eller HID som kanske ger 150-200 mw/cm2 på ett avstånd som samtidigt ger lämplig temperatur. UV-strålningen från UV-lampor avtar med avståndet och tiden. Efter ett tid kanske strålningen har gått ner till 100 mw/cm2. Frågan är då räcker detta eller bör jag byta lampa eller blir det bra om jag sänker lampan 5 cm så att strålningen uppgår till 125 men att temperaturen då kanske ökar något men fortfarande är inom acceptabel nivå.
Jag kör både MV-lampor (Mercury Vapor) och HID-lampor så länge dom lyser. Dom ger även i slutet av sin levnad högre UVB-värden än många UV-rör ger från start på avstånd de flesta brukar sitta på.
När det gäller MV-lampor kan dessa variera kraftigt mellan olika exemplar när det gäller UVB-output. Jag gjorde för flera år sen mätningar på 12 st Solar Glo och fick stor spridning. Solar Raptor är mer stabila men även där kan det förekomma extrema värden uppåt eller neråt.
skoldpaddsgrejer.shop.textalk.se/ testar varje MV-lampa (Solar Raptor) avseende UVB-mängd och UV- index innan den skickas till kunden så att man inte får farligt höga nivåer eller på tok för låg nivå och vi har landets lägsta priser och bredaste sortiment på produkter från Solar Raptor :-)