Tropfrog skrev:
Det där med att Skåne skulle ha hårt kranvatten är en gammal och seglivad sanning. Visst, delar av Skåne har kalkrik jordmån. Så om man bor i ett sånt område och har egen brunn så kan det stämma.
Sedan bolmentunneln och ringsjöverket togs i bruk 1987 så har stora delar av Skåne ett vatten som är anpassat efter livsmedelsverkets rekommendationer. Mycket låg hårdhet och artificiellt höjt ph. Detta blandannat för att undvika just kalkutfällning i distributionsnätet. Vattnet behöver inte stå länge för att ph skall sjunka. Även om problemet med kalkutfällning är avsevärt mindre än vid hårt vatten kan det fortfarande finnas.
Jag själv har liknande vatten i min kran, men använder ändå omvänd osmos. Det är helt enkelt minst risk för problem och mest likt naturligt regnvatten. Destillerat vatten funkar lika bra.
Ta reda på var ditt kranvatten kommer ifrån och kontakta vattenverket för en analys. Eller ställ frågan i närmaste seriösa akvariebutik, de har bra koll på vad som kommer ur kranen.
Men fråga aldrig om kalkhalten i vattnet. Kalkhaltigt vatten finns inte, det är också en seglivad myt. Kalk är en fast kemisk förening som inte kan förekomma i vatten. Det löses upp i till sina två beståndsdelar calcium och karbonat i vatten. Halterna läses ut ur analysen som en del av totalhårdheten (calcium) och karbonathårdheten alternativt alkaliniteten (karbonat). Ibland finns calcium redovisat separat också.
Mvh
Magnus
Grymt bra svar! :) Tänkte också föreslå destillerat vatten, utan att veta egentligen varför. Men nu har jag förstått att destillerat vatten är uppsamlad ånga, där produkterna som man inte vill ha kvar är för tunga för att hänga med vattenångan..?