A.callidryas dödsfall :(

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

508
304
Jonas77:

Sen vill jag lägga in en liten detalj till. Jag skämtar inte när jag säger att jag inte är säker på att callidryas kan simma... Jag har sett dem rammla ner i vatten ett par gånger och båda gångerna fick jag hjälpa dem upp. I naturen går de ju aldrig i några öppna vatten, så vem vet. Drunkningsrisk.


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2696
2514
anders:

Jonas77, inte hört att de var såpass dåliga simmare. Men som du säger så är det ju inga grodor som vistas i vatten.

Jag tror inte mina drunknade dock. En utav dem låg död på land, så den är utesluten. En utav de andra såg jag och min flickvän sitta och i princip kippa efter andan för att sedan lägga sig i vattendelen. Jag blev orolig och tog upp den, varpå den tog ett par sista andetag innan den dog.

 


217
338
MartinJ:

Det låter som en bra start Anders! Jag tycker verkligen du ska satsa på ordentligt med levande växter, det är guld värt. Jag behöver som sagt inte bry mig alls om luftfuktigheten, den håller sig utmärkt med väldigt lite ingripande. Det kan man göra innan är väl att se till att man får bort eventuellt gödningsmedel (som någon postare ovan tog upp) osv. som eventuellt kan vara en risk (jag vet inte om det finns faktiska studier på det, men som jag skrev förut, jag är hellre extra försiktig än tabbar mig) för grodorna. Jag brukar skölja av dem ordentligt och sedan plantera om dem i Exo-terras plantation soil, för att sedan låta dem stå så ett bra tag (typ nån månad) innan jag placerar dem i terrariet. Om intresse finns kan jag ta en bild på terrariet och lägga upp.

Angående drukningsrisk så är en grej som kommer upp då och då när man pratar med folk som haft rödögda. Vissa säger att de inte alls kan simma, vissa säger att det inte är något problem med stor vattendel. De lever ju, precis som Jonas77 säger, inte direkt ett akvatiskt liv. Själv tar jag återigen det säkra före det osäkra och bara har en vattenskål som det är mer eller mindre omöjligt att drunka i.

 

 

Föresten, är det inte möjligt att citera inlägg? Eller är det bara jag som totalt missar hur man gör det?


508
304
Jonas77:

Det behöver inte vara något problem med stor vattendel, så länge de inte hamnar i den... ;) Jag började med en bytta på ca 15 x 15 cm, det var för stort. Där sjönk en till botten medn jag såg på... Litade inte alls på dem efter det.


Det är mycket som är lustigt olika för folk, vissa säger si och andra så, t.ex. yngelvården. Jag hörde massor med folk som tyckte de skulle gå svalt t.ex. Jag och en kamrat drog (mest på skoj) upp en kull på grod-labbet jag jobbade i vid det tillfället och hade varmare än någon annan kull, samt matade med samma käk jag gav de svenska lab-ynglen, fryst spenat. Största och starkaste metamorferna av alla kullar jag sett, på rekordkort tid...


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2696
2514
anders:

MartinJ, en bild på ditt terrarium vore helt klart uppskattat!
Citera går för tillfället inte, men detta kommer att komma så småningom.

Man kanske ska se till att vattendelen inte är mer än några få centimetrar djup då, så att grodorna lätt når botten och kan hoppa ur. Dess huvudfunktion för min del är som sagt att kunna samla vattnet från substratet så att det inte blir för blött.

Jonas77, det märktes ingen större risk för mutationer, konstiga ben och annat pga den snabba växten då?

Yngelvård känns det som om det är rätt dåligt med information om och väldigt mycket "på känsla". Har försökt hitta en del på diverse olika grodarter, men att hitta tillräckligt med information om grodarten i sig brukar vara svårt nog.


217
338
MartinJ:

Här kommer en bild. Jag vet att det är svårt att se vad som är vad, men en liten uppfattning om hur det ser ut borde man få i alla fall.Svårt att se djup, men växterna sträcker sig innåt också. På backen är två matskålar av glas. I inre högra hörnet står vattenfallet och i vänstra bakre hörnet är en träbit stånde på höjden. På baksidan samt två ställen på högra väggen är krukar fastsatta där det växer gullrankor ur (även om de numer har rötter precis överallt och krukorna i sig är rätt meningslösa för växterna, men det blir ju mer ställen för grodorna i alla fall).

Angående yngelvård tycker jag alla källor jag läst vara rätt eniga om att det ska vara typ 24C. En del förespråkar en lite lägre vattennivå till en början, för att sedan öka den successivt ju mer ynglen växer (vilket var så jag gjorde, både med vattennivån och temperaturen, och då gick alla utom 3 gick upp på land av de som kläcktes).


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2696
2514
anders:

Ser riktigt snyggt ut. Gillar terrarium med mycket saker i så att man utnyttjar höjden ordentligt. Man ser alldeles för många terrarium för trädlevande arter, där de inte direkt har något att klättra på på höjden.

Jag lovade ju att visa en bild på hur jag hade det med:

 

Väldigt kalt och tråkigt i botten. Jag väntade på en bakgrund jag skulle sätta i, och därefter slänga in ett lager plantation soil och börja plantera levande växter. Dock har det stått still mer eller mindre nu sedan grodorna dog.
På bilden kan man även se vattendelen i framkant.

Gullrankor är nog något jag bör skaffa med. Det är helt klart den växt som vuxit snabbast och bäst utav alla de jag haft i mina andra terrarium.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild