Diskussion om hantering

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 54

269
60
Jonas:

im speechless

 hur gammal vart denna leguan nu om man får fråga?


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2695
2513
anders:

Håll er till huvudtopic och visa god ton och debattförmåga.


28
13
Jonte:

Stackars leguan.... Hoppas de finns folk som har mer vett en att behandla ett djur på de viset...

den kan inte blivit gammal..

de är sånt här som gör att folk som är kunniga måste skapa sånna här trådar och verka dryga för att folk ska första

nått.

och ändå efter allt i slutändan så är vi ändå tillbaks på ruta 1, för att folk blundar för sanningen.


1245
473
leedragon:

måste hoppa in, jag är inte den bästa person för att  säga åt andra att inte vara drygga men personen i frågan kommer inte att ta emot nåt information  om  man lägger sarkasm och annat shit i sinna inlägg

 

body

det är just för de häer saker man  säger  åt människor att inte ta  ut sinna djur bara för att, tänkt om den hade varit i sitt terrarium den hade inte gått vilse och stått så pass länge i 10 grader


75
82
Snuset:

Kanske inte alla, men många reptiler är sociala djur. Hur många gånger har man inte sett två ormar som ligger i klump i terrarium? Eller ormar som direkt vill ut och spana läget när man öppnar? Mina ormar (men inte alla) har i alla fall kommit ut och klättret upp på mig och legat och slöat. Jag har aldrig haft diom ute längre stunder just på grund av fukt/temp men jag tror verkligen inte att dom dör i förtid eller tar så stor skada av att få vara ute ibland.
Och som jag skrev tidigare, det är mer risigt att ha dom så att dom inte kan sträcka ut sig ordentligt och röra sig fritt i ett terrarium hela livet än att låta dom komma ut en halvtimme ibland.

Jag matar alltid utanför terrariet.

 


Medlem i SHF
537
750
Patch:

Vad bygger du din teori på att ormar skulle vara sociala djur? Eller ens att reptiler skulle generellt vara sociala?? 


733
297
markusbabs:

Hur många gånger har man inte sett två ormar som ligger i klump i terrarium?

Troligtvis så är ormarna ute efter samma gömställe eller värmeplats.  och inte att dom vill umgås med varandra.  I naturen kan man också hitta massvis med ormar på samma ställe, oftast i ett soligt läge. 

Att ormar är sociala djur går för mig bort på en gång.


75
82
Snuset:

Min teori bygger jag på att dom av en anledning väljer att ligga i "klump" när det finns andra möjligheter, och nej inte bara i värmen eller i ett gömställe utan även på många andra ställen. Och på det faktum att dom ofta vill ut och klätra på mig. Självklart får dom göra det under en begränssad tid, jag har inga som helst problem med det. Som det tidigare har sagts i tyråden så måste man lära känna djuren, individen! Inget är för bra i för stora doser men ibland känns det som att vissa bara blir tjuriga och vägrar köpa någon annans teorier och detta gäller båda sidorna. Man måste ändå gå på vad varje djur visar att det vill.


276
119
Maqea:

Jag har läst det jag kunnat finna av de studier Isdrake refererar till, se nedan. Där står det att hantering orsakar stress...MEN det står inget om att den stressen resulterar i men för djuret.

Stress utsätts vi alla för och det är långvarig stress som leder till bekymmer för däggdjur (människan inräknat). Jag tror det är samma för alla levande varelser såväl växter som för djur. Utifrån det här resonemanget tror jag att den kortvariga stress jag uttsätter mitt djur för när jag t.ex lyfter ut mitt djur ur terrariet uppvägs av den stimulans och motion de får av att vara utanför terrariet ibland och därigenom motverkar den lågvariga stress de utsätts för genom att vara instängda när de visar behov av att få komma ut.

www.anapsid.org/signs.html

www.anapsid.org/warwicketh2a.html

www.anapsid.org/warwicketh1.html

www.deepdyve.com/lp/elsevier/heart-rate-response-to-gentle-handling-of-frog-and-lizard-pQsZ2B1OPJ?articleList=%2Fsearch%3Fquery%3DHeart%2Brate%2Bresponse%2Bto%2Bgentle%2Bhandling%2Bof%2Bfrog%2Band%2Blizard

wildlifecenter.org/sites/default/files/wp/wp-content/uploads/2010/10/Glypt-insc-2000-Cabanac-effects-handling-4_1.pdf


Medlem i GHF
175
372
Fredriko:

Anders:

 

Angående att mata utanför terrariet så gör jag det själv på regelbunden basis. Dock äter de djuren var 10:nde dag ungefär och det är ungefär så ofta jag tar ut djuren, ca 20 minuter var 10:nde dag. Det är inte optimalt och jag skulle säkert kunna ordna det så att jag alltid skulle kunna mata i terrariet. Men 20 minuter var 10:nde dag kan till och med jag stå ut med. Men en geckoödla eller groda som skall ha mat varje dag skulle jag absolut mata i terrariet. Har man problem med att foderdjuren gömmer sig eller att ödlan får i sig bottensubstrat när den äter så måste man byta strategi när man matar. Använd matskål eller byt foderdjur.

Detta är också ett utmärkt tillfälle att göra en lätt översyn på djuren. Men helt ärligt vet jag inte vilka hälsoproblem man skall titta efter? Vad är det för sjukdomar man kan upptäcka genom att titta samt ta på djuret? De vanligaste problemen med herptiler är skador på inre organ och de ser man inte utanpå djuret ändå, så vad skall man titta efter? Ett säkrare sätt att bedöma en herptils hälsostatus är att observera dess beteende. Och då menar jag dess normala beteende i terrariet. Tar du ut din orm eller ödla kommer den inte bete sig normalt och då kommer du inte se tecken på någon sjukdom alls. Ganska meninglöst alltså. Titta på ditt djur i terrariet istället, då kan du bättre bedöma ditt djurs hälsostatus. Beter det sig normalt så är det antagligen friskt, och sköter du ditt djur så kommer det antagligen förbli friskt också. Det enda du kan se om du tar ut ditt djur är sår eller benbrott etc. och detta kan du nog observera ändå. Många sjukdomar kan tvärtom bero just på onödig hantering så att utsätta djuret för en stor risk för att försöka undvika en mindre känns lite bakvänt för mig.

 

Angående att hantera djur som är såpass stora att de kan skada sin ägare så utgår jag från att det är endast personer som är erfarna samt duktiga på dessa djur som håller dem. En person som inte kan hantera en arg nilvaran på två meter skall heller inte ha någon. Jämför det med folk som har giftormar, de tar knappast ut sina djur varje dag för att undersöka dem och de försöker inte heller få sina giftormar handvana för att kunna hantera de den dagen de blir sjuka. Men vi kan hantera och bedöma våra djurs hälsostatus ändå. När vi behöver.

 

De flesta fåglar som hålls i hobbyn är sociala flockdjur och inte alltför sällan så ersätter en sådan fågel sin flock med sin ägare. Detta gör att det sociala samspelet mellan en fågel och dess ägare mycket mer komplext än förhållandet mellan en orm och dess ägare (en orm har inte ett flockbeteende). Det går helt enkelt inte att jämföra dessa två förhållanden. En fågel och en herptil har helt olika sociala behov. Det är absolut inte problemfritt att hantera/socialisera med sin papegoja men problematiken ligger på en helt annan nivå som inte har något med denna diskussion att göra. Likaså andra sociala djur.

 

Snuset:

 

Du har fel i det du skriver. Vilken bok om herptiler som helst kommer visa dig att dessa djur inte är sociala. Och absolut inte sociala med människor. Att man ibland hittar ormar på samma plats kan ha många olika orsaker. Ormar är växelvarma och söker upp olika temperaturer under olika tider på dygnet. Ett terrarium är en begränsad yta och även om vi tycker att ormen har flera olika platser att vara på så kan två ormar välja samma plats eftersom de platsen helt enkelt är mest fördelaktig att ligga på just nu. Det har inget med socialt beteende att göra. Du tolkar ormen fel helt enkelt. Du säger också att du tycker det är bra att låta ormar komma ut och sträcka på sig ibland. Varför kan de inte göra det i terrariet undrar jag då? Jag skrev förut ut två frågor man skulle ställa sig själv ifall man tror att just sitt djur vill komma ut ur sitt terrarium, jag tar de igen.

 

Tolkar du djurets beteende rätt?

Är det något fel i djurets miljö i terrariet?

 

Detta handlar inte om tjurskallighet. Det handlar inte heller om att olika individer klarar av hantering olika bra eller om att lära känna sin reptil. Njursvikt, uttorkning, psykisk stress, försvagat immunförsvar etc. drabbar alla individer inom en art. Även djur som är till synes lugna. Många djur kommer bete sig lika lugnt i ett terrarium med 40 % luftfuktighet som i ett terrarium med 80 % luftfuktighet. Men om till exempel leguanen vill ha 80 % luftfuktighet men får 40 (som det är i en lägenhet) så kommer alla individer av denna art att ta skada, även om de verkar bete sig lugnt. Det handlar alltså inte om vad olika individer verkar tycka om. Det handlar om fysiska omständigheter. Det är därför vi kämpar med att få en viss temperatur i ett terrarium eller en viss luftfuktighet (vilket inte alltid är helt enkelt). Därför känns det för mig konstigt att ta ut djuret från den miljö man skapat för att det skall må bra och ut i en för djuret skadlig miljö i en stressfull situation. Ett sådant scenario tycker jag helt enkelt man bör undvika. För djurets skull.

 

Låt era djur vara i den miljön (temperatur, luftfuktighet etc.) de kräver för att må bra och som ni betalat pengar för samt arbetat för att bli så bra som möjligt. Alltså i sina terrarium. För mig är det så enkelt.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 54
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild