Anders:
Angående att mata utanför terrariet så gör jag det själv på regelbunden basis. Dock äter de djuren var 10:nde dag ungefär och det är ungefär så ofta jag tar ut djuren, ca 20 minuter var 10:nde dag. Det är inte optimalt och jag skulle säkert kunna ordna det så att jag alltid skulle kunna mata i terrariet. Men 20 minuter var 10:nde dag kan till och med jag stå ut med. Men en geckoödla eller groda som skall ha mat varje dag skulle jag absolut mata i terrariet. Har man problem med att foderdjuren gömmer sig eller att ödlan får i sig bottensubstrat när den äter så måste man byta strategi när man matar. Använd matskål eller byt foderdjur.
Detta är också ett utmärkt tillfälle att göra en lätt översyn på djuren. Men helt ärligt vet jag inte vilka hälsoproblem man skall titta efter? Vad är det för sjukdomar man kan upptäcka genom att titta samt ta på djuret? De vanligaste problemen med herptiler är skador på inre organ och de ser man inte utanpå djuret ändå, så vad skall man titta efter? Ett säkrare sätt att bedöma en herptils hälsostatus är att observera dess beteende. Och då menar jag dess normala beteende i terrariet. Tar du ut din orm eller ödla kommer den inte bete sig normalt och då kommer du inte se tecken på någon sjukdom alls. Ganska meninglöst alltså. Titta på ditt djur i terrariet istället, då kan du bättre bedöma ditt djurs hälsostatus. Beter det sig normalt så är det antagligen friskt, och sköter du ditt djur så kommer det antagligen förbli friskt också. Det enda du kan se om du tar ut ditt djur är sår eller benbrott etc. och detta kan du nog observera ändå. Många sjukdomar kan tvärtom bero just på onödig hantering så att utsätta djuret för en stor risk för att försöka undvika en mindre känns lite bakvänt för mig.
Angående att hantera djur som är såpass stora att de kan skada sin ägare så utgår jag från att det är endast personer som är erfarna samt duktiga på dessa djur som håller dem. En person som inte kan hantera en arg nilvaran på två meter skall heller inte ha någon. Jämför det med folk som har giftormar, de tar knappast ut sina djur varje dag för att undersöka dem och de försöker inte heller få sina giftormar handvana för att kunna hantera de den dagen de blir sjuka. Men vi kan hantera och bedöma våra djurs hälsostatus ändå. När vi behöver.
De flesta fåglar som hålls i hobbyn är sociala flockdjur och inte alltför sällan så ersätter en sådan fågel sin flock med sin ägare. Detta gör att det sociala samspelet mellan en fågel och dess ägare mycket mer komplext än förhållandet mellan en orm och dess ägare (en orm har inte ett flockbeteende). Det går helt enkelt inte att jämföra dessa två förhållanden. En fågel och en herptil har helt olika sociala behov. Det är absolut inte problemfritt att hantera/socialisera med sin papegoja men problematiken ligger på en helt annan nivå som inte har något med denna diskussion att göra. Likaså andra sociala djur.
Snuset:
Du har fel i det du skriver. Vilken bok om herptiler som helst kommer visa dig att dessa djur inte är sociala. Och absolut inte sociala med människor. Att man ibland hittar ormar på samma plats kan ha många olika orsaker. Ormar är växelvarma och söker upp olika temperaturer under olika tider på dygnet. Ett terrarium är en begränsad yta och även om vi tycker att ormen har flera olika platser att vara på så kan två ormar välja samma plats eftersom de platsen helt enkelt är mest fördelaktig att ligga på just nu. Det har inget med socialt beteende att göra. Du tolkar ormen fel helt enkelt. Du säger också att du tycker det är bra att låta ormar komma ut och sträcka på sig ibland. Varför kan de inte göra det i terrariet undrar jag då? Jag skrev förut ut två frågor man skulle ställa sig själv ifall man tror att just sitt djur vill komma ut ur sitt terrarium, jag tar de igen.
Tolkar du djurets beteende rätt?
Är det något fel i djurets miljö i terrariet?
Detta handlar inte om tjurskallighet. Det handlar inte heller om att olika individer klarar av hantering olika bra eller om att lära känna sin reptil. Njursvikt, uttorkning, psykisk stress, försvagat immunförsvar etc. drabbar alla individer inom en art. Även djur som är till synes lugna. Många djur kommer bete sig lika lugnt i ett terrarium med 40 % luftfuktighet som i ett terrarium med 80 % luftfuktighet. Men om till exempel leguanen vill ha 80 % luftfuktighet men får 40 (som det är i en lägenhet) så kommer alla individer av denna art att ta skada, även om de verkar bete sig lugnt. Det handlar alltså inte om vad olika individer verkar tycka om. Det handlar om fysiska omständigheter. Det är därför vi kämpar med att få en viss temperatur i ett terrarium eller en viss luftfuktighet (vilket inte alltid är helt enkelt). Därför känns det för mig konstigt att ta ut djuret från den miljö man skapat för att det skall må bra och ut i en för djuret skadlig miljö i en stressfull situation. Ett sådant scenario tycker jag helt enkelt man bör undvika. För djurets skull.
Låt era djur vara i den miljön (temperatur, luftfuktighet etc.) de kräver för att må bra och som ni betalat pengar för samt arbetat för att bli så bra som möjligt. Alltså i sina terrarium. För mig är det så enkelt.