snejk skrev:
Tja!
Tänkte skaffa bönsyrsa,helst en som äter syrsor,kackerlackor alt kyckling möss?
Nån som kan rekommendera en art? Helst med låg,medel luftfuktighet.
Hej hej. Kul med fler som gillar bönsyrsor. Dessa fantastiska kryp är väldigt underskattade i hobbyn.
Jag har själv
Hierodula membranacea (Som dock säljs som
H.grandis). En mycket trevlig art från som förekommer i Indien och sydostasien. Om du har en grön individ så behöver den ca 50-70%luftfuktighet. Om den är brun spelar det inte så stor roll, bara det finns vattendroppar på väggar m.m. att dricka då bönsyrso ej dricker från skål.
Andra arter som också rekomenderas åt nybörjare:
Sphodromantis släktet, andra
Hierodula-arter,
Tenodera-släktet (sistnämnda släktet ovanlig i svensk handel men väldigt vanlig i utlandet). Dessa släkten sköts på ungefär samma sätt som
Hierodula membranacea.
Skriver ett litet "skötselråd" om
H.membranacea.Föda: Denna art är väldigt matglad och tar det mesta. Jag ger mina dubia men även syrsor och gräshoppor m.m. fungerar. Man kan även variera med en och annn mjölmask/zophobas då och då. Men syrsor ska plockas ut ur terrariet då de kan bita din bönsyrsa. Jag provar alltid att mata med pincett fört, tar dom inte bytet från pincett brukar jag ta en matlåda och lägga in en liten gren, foderdjuret och bönsyrsan över natten eller nåt. Men matningslåda funkar ej om det är syrsor eftersom de kan bitas. Pudra med kalk och vitaminer behövs inte, men man kan gärna göra det ändå om man vill, och ibland gör även jag det.
Terrarium: En bönsyrsas terrarium ska vara minst 2 gånger bönsysans längd*2gånger bönsyrsans längd*3 gånger bönsyrsans längd (L*D*H). T.ex 10cm lång bönsyrsa ska ha 20*20*30 cm terrarium (L*D*H). Men större är alltid bättre, jag har min ca 12cm hona i 45*45*60 terrarium och hon utnyttjar ytan. Höjden är viktigt för att den ska kunna ömsa. Det behöver även finnas ett nät, en gren eller ett tyg eller dylikt i taket (är det ventilationsnät eller trätak behöver inget tilläggas) så den kan fästa sig i taket och ömsa. Inred gärna med mycket grenar och blad. Ha gärna en levande växt i terrariet, det hjälper även till att hålla luftfuktigheten uppe. Bottensubstrat behövs ej men hjälper till att hålla luftfuktigheten uppe. 22-30 grader C är lagom temperatur. Vid 22 grader växer de långsamt och lever längre, och vid 30grader så växer de snabbt och lever inte lika länge osv. De vill kunna skilja på dag och natt, men inte stå i direkt solljus. Så rumstemp+lampa som ger ljus men inte värme, så länge du inte vill att den ska leva kort tid för då är ju värme bra.
Övrigt: Ha dem en och en. Du har nog läst om hur de parar sig när hanen ibland blir av med huvudet. Men faktum är att parningen blir mer effektiv när hanen saknar huvud. Eftersom när hans hjärna väl har skiljts från kroppen kan han inte känna någon oro för just att bli av med huudet, och den oron är det enda som bromsar parningen. Och bort med huvudet=bort med oron (som ironiskt nog är att bli av med huvudet) men eftersom nervbanorna m.m. är kvar så fortsätter parningen. Det finns en myt om att hannen har en cell i huvudet som gör att han inte vill para sig, och honan måste bita skallen av honom för att cellen ska avlägsnas från kroppen så han vill para sig. Men det är en myt.
Denna art börjar vaja fram om den ser ett byte, medans vissa andra arter sitter stilla och väntar på att bytet ska komma inom räckhåll. Och när den är tillräckligt nära bytet eller om bytet går mot bönsyrsan så skuts fångstarmarna ut och bytet är fast.
Fråga mig gärna saker om bönsyrsor, jag kan svara på det mesta innom det ämnet. Jag kan även en hel del om bönsyrsor i naturen, olika arter, hur de lever m.m., med nu skrev jag nästan bara skötseltips. Jag har skapat en tråd som heter "Disskutioner, frågor och svar om bönsyrsor" där det finns mycket info. Den startades när jag var nybörjare, och nu kan jag mycket mer än jag kunde i början av den tråden. Senare i den tråden är det nog de mest intressanta disskutionerna med mest detaljerade svar. Men läs igenom den, mycket lärorik tråd.