Avliva orm

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

366
157
Linus:

Hej!

Det är såhär att jag har en 1.0 Gongylophis colubrinus här hemma som har matvägrat sedan i februari (då åt han en pinkie, och innan dess åt han senast i november). Han är väldigt liten för sin ålder (ca 22 - 25 gram och tre år gammal). Jag känner nu att det har gått alldeles för länge utan ett mål mat - och assistansmatning har inte gett något resultat alls, och så är han så liten att det känns som att det bara skadar honom när jag försöker.. 

Det jag undrar är helt enkelt: Vilka humana sätt finns att avliva ormen på? Min första tanke var veterinär, men eftersom jag läst och hört flera gånger att veterinärers metoder inte är anpassade till ormars nervsystem och liknande och därför kan upplevas lika plågsamt för ormen som att frysas ner så tänkte jag höra här om någon vet ett bra sätt att göra det själv? Det känns så jävla illa att kanske behöva göra det, men jag känner att jag i alla fall måste kunna förbereda mig på det..


121
95
Kega:

När min far avlade jakthundar förr i tiden och fick valpar som var missbildade eller på annat sätt inte livsdugliga så tog han livet av dom med yxa på huggkubben. Omedelbar död utan onödigt lidande, det hade jag satsat på.


59
8
glamwarrior:

Ta tag i huvet på ormen och i svansen och "ta sats" och ryck till/dra


508
304
Jonas77:

Man ska nog inte fråga om sådant här eftersom det är ytterst få som har utbildning eller kompetens att uttala sig om frågan. Veterinärer har båda. Dekapitering av reptiler är inte att rekommendera t.ex. och att "dra" i ormen är knappast vettigt.

Vad du har hört om veterinärer är helt enkelt inte sant. De gör en avlivning på samma sätt som andra djur, en stor dos barbital av någon sort, intraperitonealt i buken. De använder värmefilt eller lampa, samt väntar väldigt länge ör att sedan göra något avslutande, t.ex. frysning.

Gå till veterinär. Djuret förtjänar det.


121
95
Kega:

Undrar dock, vad vinner reptilen i fråga på att åka till en veterinär och få en spruta istället för att t.ex åka på huggkubben?  Du säger att det inte är att rekommendera, jag undrar varför? Har ingen erfarenhet därför min fråa.


508
304
Jonas77:

Reptiler har en helt annan fysiologi och kan mest troligt vara medvetna och lida en bra stund efter en dekapitering. Vad din far gjorde med hundvalpar är inte tillämpningsbart på denna djurgrupp.

Du kan naturligtvis använda baksidan på yxan och se till att krossa hela hjärnan, men det ska ske direkt och alla är inte villiga att göra så.


508
304
Jonas77:

När det gäller att "dra" i ormen, så antar jag att man är ute efter s.k. "dislokering" av ryggmärgen, vilket funkar på möss men inte på råttor, så du ser kanske själv att det kan bli vanskligt att rekommendera det till något så diverst som ormar.


121
95
Kega:

"Mest troligt" vara medvetna. Vad baserar du detta på?


508
304
Jonas77:

Jag baserar det på faktumet att reptiler inte är som däggdjur; vi förlorar medvetandet direkt vid blodtrycksfall och/eller syrebrist till hjärnan. Reptiler kan hantera syre på ett helt annat sätt. Jag har läst vetenskapliga artiklar om det, samt har sett reptiler som blivit dekapiterade - och det är ingen rolig syn.

 


366
157
Linus:

Går det att kanske lägga in ormen i kylen för att sedan lägga den i frysen? Då tänker jag att den hinner gå i dvala och sedan i ett sovande tillstånd fryser ihjäl.. Skulle det fungera? 

Jaha, Jonas! Det lät ju onekligen väldigt bra i såna fall. Men det går att göra hemma på ett humant och effektivt sätt?

Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild