Jubari skrev:
Beklagar att du åkt på kvalster! Ett riktigt elände.
Jag gjorde följande:
Flyttade alla ormar till större backar och flyttade dem till annan byggnad för behandling där i 4 - 5 månader. Sprayade dem varannan dag, även när jag slutat se kvalster så fullföljde jag min plan för att vara på den säkra sidan (Fortsätta behandla ytterligare veckor efter att jag slutat se eländena)
Anledningen att jag körde så länge är enbart att jag ville inte ta några risker. De hade förmodligen räckt med 2 - 3 månader.
Jag slängde de mesta i terrarierna och istället för att behandla hela terrariet som många ofta gör så gjorde jag rent det en gång noggrant och därefter lät jag eventuella kvalster och ägg självdö då de saknade värddjuren iom terrarierna skulle stå tomma i flera månader.
Exner är grymt bra!
Kan säga att när jag åkte på det så var jag i kontakt med dermatolog specialister (Arbetar inom veterinärvård), var i kontakt med kontakter inom herpetologin, anticimex, SVA you name it. Testade en del lösningar och kom fram till att exner är bäst. Hade kvalster vid 2 tillfällen.
Viktigt att ta hänsyn till alla stadier av kvalstrens cykler. Lämna inga ägg och ta inga risker..
Nu blir jag ju nyfiken. Menar du att du inte kunde få svar på hur man behandlar ormkvalster hos de instanserna du nämner, eller var det du som trots att du varit i kontakt med dessa valde att använda Exner? Det är ju ett tämligen vanligt problem med ett flertal välbeprövade behandlingsalternativ.
Exner låter ju väldigt bra när man läser om det, men man skulle nog lika gärna kunna använda olivolja, eller helt enkelt bara bada bort sina kvalster...
Jag säger inte att man inte kan använda Exner, och om folk lyckas bli av med kvalster genom en strategi som involverar Exner är det ju kanon. Man bör dock känna till att man alltså behandlar med en fett- och sockerlösning,och inte så mycket mer. Personligen tror jag att det mer handlar om att man har djuren i backar som töms och görs rent flera gånger i veckan, och man därmed blir av med de ägg som läggs.
De preparat som vanligen används inom faktisk veterinärmedicin är gifter, absolut, det är liksom det som är poängen och orsaken till att de är så effektiva. När det så är sagt är det ytterst sällan det påverkar reptiler a man behandlar, förutsatt att man som veterinär vet vad man bör skriva ut, hur det ska användas, och vilka reptilgrupper som man ska vara ytterst försiktig med.