Toke skrev:
Hej!
Arten heter Uromastyx nigriventris och kallas även marockansk dabbagam. Jag har tittat på bilderna men har svårt att avgöra om det bara är öms eller om det är något annat. Syns helt enkelt för dåligt (kollar via mobilen). OM det är gammalt öms kan du försiktigt skrapa lite på det och se om det lossnar. Dabbagamer ömsar långsamt och med en sån taggig svans är det inte alls ovanligt att det fastnar en del. Bilden på hudförändringen runt munnen är mer oroande, men återigen har jag svårt att se bra via mobilen. Det kan vara svamp, men det kan också vara något man kallar snalt (salter från maten som utsöndras via näsan istället för via urinen).
Gällande ålder så är det svårt att avgöra, beroende på tidigare skötsel (mat,ljus, utrymme, uv-ljus etc) men jag skulle gissa på runt två år. Troligenimportdjur då det kläcks väldigt få dabbagamer i Sverige för tillfället. Jag har kläckt och sålt ungar de senaste två åren, men mina ungar finns det alltid papper på och jag har inte sålt till nån butik ;)
Var köpte du dom (ort)?
Det viktigaste med dabbagamer är rätt mat, rätt ljus och rätt värme. Fixar man bara det så är det hur enkelt som helst! ;))
Tack för ditt svar. Hur säker är du på artbestämningen, och vad grundar du den på. Jag tvivlar inte utan är bara nyfiken. De är köpta i Stockholm på Alba Zoo. Butiken finns inte kvar utan är såld. Jag lyckades peta bort en "klump" på svansen. Den satt inte så hårt och jag
upplevde det inte som om agamen kände någon smärta. Kvar blev en ojämn yta utan taggar, men inget blod.
precis som du är jag mest orolig för utslagen på huvudet. Just nu är det ömsning, men jag tycker inte att det bör påverka på det sättet. Jag har noterat att just den individen "äter" sand. Är det normalt? Skavningen runt munnen kan även komma från ett stressbeteende som uppvisats då "han" försöker finna en väg genom glaset..... Ni förstår säkert vad jag menar. Jag har satt upp täckande skivor på kortsidorna så att agamen ska få mindre intryck och så låter familjen dem vara ifred. De har många gömställen och mycket sand att gräva i. Bygger just nu ett betydligt större terrarium. De bor än så länge på 100x50 men får inom kort 210x60. Försöker ge dem 20 cm av bottensubstrat att gräva i. Hur högt tycker ni att burken bör vara totalt inkl bottensubstratet?
I nuvarande terrarium finns två rör 10.0 och en värmekälla som ger 50-55 grader. I andra änden av terrariet är det ca 26-27 grader. Jag har inte mätt temp inne i de gropar de gräver under inredning men de är ganska svala när de kommer därifrån. Än så länge har jag bara gett dem ruccola och så finns linser tillgängliga ständigt. Har dock inte sett dem äta av linserna men de minskar i antal......
Jag vet inte hur gamla rören är så de skall jag byta inom kort. Råd runt rör tar jag gärna emot.
det blev ett långt inlägg, men ni vet hur det är när man vill lära sig mycket om sina nya djur.
Ska försöka lägga upp tydligare bilder.