Anders:
Bra lista, men jag måste bara få vara lite petig om det går bra:
"sp." används om man talar om en art i släktet (t.ex. om vet att man har en art i det släktet, men inte vilken). I plural (som i ditt fall, när man talar om vilken art som helst, bara inte specificerat vilken) används "spp." (tänk att andra "P":et står för "plural"). Som extranotis kan jag tilläga att om man vill prata om okända underarter används samma system, men med ett extra "S".
Sen kan man också snabbt påpeka att
Dendrobates inte är det enda släktet pilgiftgrodor, om man nu är petig.
För att återgå till trådens innehåll vill också slå ett slag för vietnamesiska mossgrodor (
Theloderma corticale)
. Otroligt lättskötta och fascinerade grodor, som både är akvatiska och trädlevande. De är relativt aktiva även på dagarna (eller åtminstonde tidiga kvällar), bra mycket mer än t.ex. rödögda trädgrodor. De är också generellt mer aktiva än rödögda (hoppar, klättrar, simmar och bara allmänt gör saker), och spelar bra mycket oftare (på gott och ont, beroende på vad man tycker om grodspel).
Sollien skrev:
Rödögd trödgroda verkar riktigt cool med. Kan man ha två hannar eller två honor ihop om man inte vill ha yngel?
Rödögda trädgrodor (
Agalychnis callidryas) är väldiglt fascinerande grodor, en av mina personliga favoriter. Man läser ofta att de inte är bra "nybörjargrodor", vilket kanske stämmer om man inte har haft något terrariedjur alls innan. Har man däremot hållt någon form av reptil eller amfibie skulle jag säga att de är hyffsat lättskötta, så länge man har ett ordenligt terrarium med rätt temperatur, luftfuktighet, och ordentligt med klättringsmöjligheter samt gömställen. Man bör dock vara beredd på att de inte gör något alls fram till det blir ritkigt mörkt, och då gör de inte jättemycket då heller. Det är ingen risk för att du får ägg utan att du vill det, då man måste fixa med en torrperiod följd av en ordentlig regnperiod (vilket i praktiken innebär att du har dem i en regnkammare som enbart har vatten i botten).