Om det är en lysrörsramp du har så kan den mkt väl värma upp karet till de graderna.
Ett filter måste man nästan ha för där bildas (efter ett tag) nyttobakterier som bryter ner farliga ämne som tex Nitrit. Jag hade nog satsat på ett innerfilter typ Fluval eller Eheim (det är bra märken).
Läs på om hur man startar ett akvarium.
Många som ska starta ett akvarium använder sig av "testpiloter" dvs billiga fiskar som man inte tänker behålla eller bryr sig om. De köper finare fiskar när faran är över, efter de fått sina Nitritspikar och annat elände som kan dyka upp vid nystart
Köp tester (dropptester) för Nitrit och Ph så ser du vad ditt vatten har för Ph. Nitrittesten behöver du typ efter 1-2 veckor efter uppstart för då brukar Nitriten komma.
Det finns medel som minskar risken för att få Nitrit, Nitrivec heter det.
Syrepumpen och syrestenen fyller ingen funktion...eller jo, den driver ut cO2 ur vattnet vilket inte är bra om du vill ha växter i burken
Kopierat från Zoopet
2. Filtret
Alla akvarium behöver ett filter, det hjälper till att rensa bort skräp ur vattnet, agerar grogrund för ett stort antal av de nyttiga bakterier som behövs i ett akvarium samt hjälper till att syresätta vattnet. Det finns två typer av filter, inner och ytterfiter. Bägge har sina för respektive nackdelar men bägge är bra och vilket man väljer är huvudsakligen en smaksak.
Ytterfilter tar sitt vatten från en intagsslang placerad några centimeter från botten,forslar ner vattnet till en box som innehåller olika typer av biologiska och mekaniska filter och som är placerad utanför akvariet, oftast på golvet eller i ett skåp som hör till akvariet. Efter att vattnet passerat alla dessa filter pumaps det tillbaks upp till akvariet genom en utloppsslang som ofta ligger precis i vattenkanten.
Fördelarna med dessa filter är b.l.a att de är mer estetiska, helt enkelt syns mindre då de inte har en "burk" inuti akvariet, och ofta har mer plats, och därmed större filteryta, för olika typer av filtermedia än innerfilter.
Nackdelarna är b.l.a att de ofta väsnas lite mer än innerfilter och att, om olyckan är framme och de börjar läcka, så rinner vattnet ut på golvet.
Innerfilter är placerade inuti akvariet där de suger åt sig vatten via botten på filtret, låter det passera genom ett filter, oftast av ett skumgummi-material, och sedan spruta ut vattnet igen i toppen på filterburken.
Fördelarna med dessa är att de ofta låter mindre,har en minimal läckagerisk och hjälper till att hålla cirkulationen igång i akvariet bättre än ytterfilter (undantag finns men generellt är det så).
Nackdelarna är att de syns mer i akvariet i form av en "burk" som sitter någonstans samt att de oftast har mindre plats för olika typer av filtermedia.
Oavsett vilken typ av filter du väljer är den generella grundregeln helt enkelt "större är bättre". Ju större filter du väljer desto med filteryta vilket innebär störra plats för alla nyttiga bakterier att bosätta sig och att det tar längre tid för filtret att sätta igen. Filtren säljs med literangivelse men låt inte det faktum att ett filter är tänkt för dubbelt så stort akvarium som du skaffar avskräcka dig, ju större det är desto mindre jobb att hålla efter akvariet och flödet ut ur filtret är oftast ställbart så att du inte behöver riskera att fiskarna blåser omkring som löv i vinden.