Laawls skrev:
Hej, jag undrar hur Boa (och andra ormägare) ser på grupphållning, alltså samma arter i ett terrarium. Finns det någon lag man kan läsa om det? Är det att göra vad man tror är bäst och som funkar. Är det bara juveniler man kan ha i samma terrarie. Är det ett problem om dom har stor yta, och inte matas i samma låda. Har dom något utbyte av varandra, eller inte alls. Är det stressande att det finns fler ormar ? Dela gärna åsikter, tankar och fakta.
Jag har ingen orm, och planerar inte att skaffa, så detta inlägget är baserat på min teoretiska kunskap.
Ormar är solitära djur som trivs bäst ensamma, och har inget utbyte av att dela terrarium. Bara det räcker som argument för att jag inte skulle ha flera tillsammans i onödan.
Vad som fungerar och om djuret ser stressat ut räcker inte för mig. Om jag får gissa skulle det vara stressigt att dela en instängd yta, som är mindre än en tiondel så stort som den enskilde ormens revir i naturen, med ytterligare en individ. Reptiler döljer stress av evolutionära skäl (annars skulle de bli utvalda som byte av predatorer i det vilda) så om en orm ser lugn ut (särskilt i en nybörjares ögon) betyder inte så mycket eftersom deras beteende är svårt att läsa då de är väldigt olika (ibland motsatsen till) däggdjurs och stress döljs aktivt. Om jag får gissa händer eventuella bråk inte i dagsljus framför ägarens ögon, snarare tvärtom. Rätta mig om jag har fel men: kronisk stress (om det inte är på en extrem nivå) visar sig väl inte i form av att ormen äter, ömsar eller skiter dåligt.
Visst, du blir absolut inte en dålig djurhållare för att du har två ormar tillsammans i ett stort, välinrett terrarium med plats för båda djurens revir, men jag tycker det låter fruktansvärt onödigt och bara av ägarens personliga egoistiska (ursäkta ordvalet) skäl som att spara plats och/eller pengar, vilka aldrig bör gå före djurens bästa. Vid avel skulle jag släppa ihop dem under en kort period istället.
Gällande lagar regleras detta, precis som storlekskraven för enskilda individer, av L80 som har minsta tillåtna ytor. Där har de en minsta yta som du aldrig får gå under oavsett hur få djur du har, men också minsta yta per könsmoget djur vid grupphållning. Detta innebär att varje individ som är könsmogen och har en viss längd måste ha t.ex 0,9 egna kvadratmeter, men minsta tillåtna yta kan t.ex vara 1,8 m2 så att även en ensam individ måste ha samma yta som två individer. De har också minsta yta per icke könsmoget djur vid grupphållning, som fungerar likadant. Jag anser att L80 är bra och utan dem hade djurhobbyn i Sverige troligen sett lika illa ut som i USA, men vissa av deras storlekskrav blir helknäppa när de generaliserar alla ormar av en viss längd. Nu vet jag inte hur det ser ut med ormar, men exempelvis 9 pilgiftsgrodor på under 2,5 cm i 30*30*25 är helt absurt litet, så bra för att L80 säger att det är ok betyder det inte nödvändigtvis vara sjysst mot djuren. Någon annan får kommentera huruvida deras krav på grupphållning av ormar är rimliga.
Gå in på länken nedan och välj gruppen Ormar och kategorin Trädlevande (ja, kungaboor är trädlevande, trots att halva hobbyn och verkar ha missat det) så ser du exakt vad som gäller för din orm. Eftersom måtten för trädlevande ormar stoppar vid 175 cm vet jag inte hur man fortsätter för längre ormar (L80 har räknat kungsboa som marklevande, och har tidigare exempelvis råkat räkna en akvatisk groda som landlevande så i denna typen av fall får man ignorera dem), jag skulle tagit måtten för marklevande av samma storlek och gett lite extra höjd.
www.terrariedjur.se/info/terrarium/l80