Skötsel Panterkameleont

Panterkameleont

Furcifer pardalis
Vetenskapligt namn: Furcifer pardalis
Svenskt namn: Panterkameleont
Familj: Chamaeleonidae (kameleonter)
Släkte: Furcifer
Livslängd: Hanar kan leva från 6-10 år och honor 4-6 år
Ursprung: Madagaskar
Fullvuxen storlek: Hanar kan bli upp mot 50 cm och honor blir ungefär halva längden
Föda: Insektsätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Trädlevande, Regnskog

Allmänt

Panterkameleont (Furcifer pardalis) är en av de vanligare arterna i hobbyn, mycket tack vare dess färg.
Arten härstammar ifrån östra och norra delarna av Madagaskar och beskrevs först av den franska zoologen Georges Cuvier år 1829.

Ofta när man nämner ordet kameleont för människor som är oerfarna, brukar man få som svar: “Är inte det de som ändrar färg efter sin omgivning?”. Detta är inte helt sant då kameleonter ändrar färg på grund av deras humör, värme och för att kommunicera med andra kameleonter.

Tack vare kameleonters unika fötter krävs det att ödlan är bekväm med dig samt att du vet hur du ska göra när du hanterar den vid t.ex. hälsokontroll.
Ett par steg som bör följas:

  • Kom aldrig med handen över kameleontens huvud, de har något som kallas för det tredje ögat vilket används för att enklare upptäcka rovdjur som kommer ovanifrån (t.ex. fåglar) och kameleonten kan stressas om man hanterar på detta sätt.
  • Var alltid säker när du hanterar din kameleont, är du själv osäker och nervös kan du hålla på ett felaktigt sätt som gör att även ödlan blir osäker.
  • Var noga med att inte “dra” i ödlan om den håller fast i någon gren, utan ska du flytta ödlan så låt den själv förflytta sina fötter så den greppar tag i dig eller en annan gren.
  • Låt din kameleont äta ifred, håll inte på att klappa och känna på den samtidigt som den äter.
  • Låt alltid kameleonten komma till dig självmant, och om den inte vill så ska den inte behöva bli hanterad (undantag ifall det handlar om sjukdom/akut hälsokontroll)
  • Ifall kameleonten fräser mot dig, låt den vara.

Utseende och beteende


Lokaliteten Ambilobe

Panterkameleonter är kända för att vara de mest färgstarka kameleonterna. Hanar är de som stämmer in på detta då honor inte alls är lika färgstarka utan blir mer åt det brunaktiga och ibland lite rosa hållet.

Just panterkameleonter är en av de snällare kameleonterna vid hantering, till skillnad från jemenkameleonter som är kända för att kunna vara defensiva och inte vilja bli hanterade. När en panterkameleont litar på dig är det vanligt att den klättrar upp på armen när man öppnar. Man bör dock inte hålla den för högt över marken om den skulle tappa greppet utan bäst är om man sitter ner när man hanterar den.

Det finns många olika lokaliteter på panterkameleonter, och lokaliteterna varierar i färg.
De vanligaste att hitta till salu är Ambilobe (Röd/blå/gul/grön) och Nosy be (Ljusblå, ibland mer turkos och ibland lite grön) men det finns flera andra färger också.

Terrarium


(Foto: Ludwig Erikson)

Det är svårt att rekommendera ett specifikt terrarium eftersom det är väldigt olika per individ hur mycket de rör sig omkring. Man skulle egentligen kunna ha ett så stort som möjligt (så länge kameleonten hittar mat) men jag skulle säga att för en vuxen hane ska man inte ha ett terrarium mindre än 90x45x90 (BxDxH) för honor så kan man ha lite mindre men ju större desto bättre. Man ska även tänka på att det finns riktlinjer i form av L80 som bestämmer minsta möjliga terrarium baserat på ödlans storlek, så ovan nämnda terrarier kan vara otillåtna om ödlan är väldigt stor.

Eftersom att kameleonter är väldigt känsliga för stress är det viktigt att den åtminstone har en plats i sitt terrarium där den får vara helt ifred och där den inte syns. Skulle den känna sig stressad kan den helt enkelt dra sig tillbaka in där och känna sig trygg.

Terrariet ska vara inrett med mycket grenar och växter, både högt upp och långt ner. Tänk på att all volym som inte kameleonten kan röra sig på “går till spillo”.
Inred gärna med en växt som har flera stora blad som kameleonten kan dricka ifrån, gärna en dripper eller en dripperplant som hela tiden har vatten som droppar på bladen eftersom kameleonter oftast dricker när vi inte ser på. Bra att veta är att kameleonter inte dricker från vattenskålar utan endast från dagg och regndroppar så att ha någon form av naturligt ställe att dricka på är ett måste. Det är även viktigt med mycket ventilation, både i tak och i framkant/på sidorna för att motverka att det möglar.
Det är viktigt att man har koll på vilka växter man har i terrariet eftersom många växter som finns att köpa i affär kan vara giftiga för djuren. Sök gärna upp växten och kolla så den inte är giftig eller mycket besprutad innan du stoppar in den till kameleonten. Över terrariet ska du även ha en värmelampa så att kameleonten kan sola sig och enklare smälta maten.
Den kallare delen av terrariet ska ha en temperatur som ligger mellan 23-28 grader och solplatsen ska ligga mellan 28-35 (för en vuxen individ). Se dock till så inte kameleonten kommer åt lampan då de bränner sig lätt och det kan bli stora problem om detta händer.

Placering av terrarium

När du väljer vart terrariet ska stå är det viktigt att du tänker på ett par saker först.
Terrariet ska inte stå där du springer förbi många gånger per dag, utan den ska helst stå i ett rum du endast är några få gånger om dagen. Jag har mitt terrarium i mitt sovrum och de gångerna jag är där så sitter jag i min stol eller så sover jag (förutom när jag håller på i mina terrarium). På så sätt så stressar jag inte kameleonten i onödan och den kan vandra runt i sitt terrarium utan att bli störd.

Det är även viktigt att det är ett rum som har ganska stabil temperatur, det gör inget om det sjunker några få grader, men inte allt för mycket.

Ställ inte terrariet bredvid ett fönster då solljuset kan få det att bli som ett växthus där inne och det kan bli alldeles för varmt.

Vanliga sjukdomar

Kameleonter och reptiler överlag är väldigt duktiga på att dölja sjukdomar och när de allmänt mår dåligt. Det är inte alltid enkelt att veta att din kameleont är sjuk innan det är för sent, men jag kommer nedan lista upp det vanligaste sjukdomarna och dödsorsakerna hos panterkameleonter samt hur man ser att den är sjuk och hur man kan minska riskerna för dessa sjukdomar.

Uttorkning

Den absolut vanligaste dödsorsaken i fångenskap för kameleonter är uttorkning. Det är väldigt viktigt att man fuktar ordentligt hos sin kameleont, och ser till att den får i sig den vätska som den behöver. För att undvika att den torkar ut så kan man se till att fukta terrariet ett par gånger per dag, samt att man ska ha ogiftiga växter som kameleonten enkelt kan dricka ifrån. Själv har jag blandat både växter med stora och små blad och ibland ser jag även min ödla dricka ifrån grenarna i terrariet. Ett sätt att se att ens kameleont har fått i sig för lite vatten är att titta på ögonen; när kameleonten fått i sig för lite vatten så brukar ögonen sjunka in i huvudet vilket tydligt går att se. En annan sak man kan göra är att hålla koll på kameleontens urinsyra, (det ska vara en stor vit klump efter avföringen).

MBD

Metabolic Bone Disease (MBD) är en sjukdom som en kameleont kan få om den inte får tillräckligt med kalk eller för dåligt med Vitamin d3 till följd av dåligt UVB eller för lite tillskott. Ett enkelt sätt att se om en kameleont har eller är på väg att få MBD är att titta på den när den klättrar, det vanligaste man ser är att den inte orkar hålla uppe sin egen kropp och får jobba väldigt hårt för att ta sig framåt. Ett annat sätt att se det på är om kroppsdelarna böjer sig åt fel håll eller ser allmänt onaturligt ut. Man kan även se att den är på väg att få MBD om den biter snett, samt har problem med att använda tungan.
För att minska risken för MBD så gäller det att man pudrar insekterna med kalk och vitamin d3 vid matning och att man har en bra UVB-lampa. Själv använder jag en HID-lampa och har aldrig haft något problem med min kameleont.

Föda

Kameleonter överlag är väldigt roliga att mata just för att de är aktiva jägare och jagar på ett väldigt unikt sätt. Som många vet så har kameleonter väldigt långa tungor, ungefär lika lång som deras kroppslängd. När en kameleont jagar sitt byte så avvaktar den till det absolut perfekta läget och riktar då båda sina ögon framåt för att lättare kunna bedöma avstånd och därefter skickar den ut sin långa, klibba tunga som snabbt träffar bytet och sedan dras tungan tillbaka med insekten till munnen.

Det kan vara svårt att veta exakt vad man bör ge sin kameleont för insekt som basföda eftersom det är väldigt varierande vad olika panterkameleonter föredrar. Vissa äter inte från burk (exempelvis när man matar med kackerlackor) och vissa äter inte syrsor. För att en panterkameleont ska må bra som möjligt så är det viktigt att variera vad man ger och testa sig fram för att lära sig vad just din kameleont föredrar att äta.
Några exempel på bra mat till en kameleont är: Gräshoppor, Syrsor, Dubiakackerlackor, Larver (dock inte för ofta) och andra foderinsekter. Mindre kameleonter kan även matas med flugor. Det är viktigt att låta sin kameleont jaga efter insekter, så man inte bara matar med insekter i en burk. Om man kan får man gärna göra någon form av foderautomat så det kommer insekter lite till och från, på detta sätt så har din kameleont alltid något att göra (så den inte blir uttråkad under för lång tid).

Könsbestämning

Vuxna panterkameleonter är väldigt enkla att se kön på eftersom det är så stor skillnad mellan hona och hane. Är kameleonten färgglad och stor så är det rätt enkelt att se att det är en hane, om man ser en lite mindre kameleont som är rosa-svart eller i närheten av de färgerna så kan man vara säker att det är en hona. Det svåra är att se kön på små juveniler, då hanar inte får sin färg innan den blivit lite över halvåret. Det går dock även att köna innan detta men då får man kolla bakom kloaken. Hanarna får två små bulor som den har sina hemipenisar i, ser du ingen bula så vänta någon månad, har det inte växt fram någon är det med sannolikt en hona.

Hane

Hona

Skötselråd skrivet av: Ludwig Erikson
Senast uppdaterad: 2018-12-02 16:53
Skötselrådet har visats: 19450 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 145 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till