Skäggagam

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

2
2
Pandalus:
Hej
Min son har köpt 2 skäggagamer som är ca 1 1/2 år gammla..
Dotter köpte också 2 st...Så nu har vi 4 st..
Nu är det så att sonen som är 19 år tröttnade rätt fort ( 2 månader) så nu är det mitt ansvar...
Nu är vi inte riktigt överens om hur jag ska sköta dom ( sonen har inte varit hemma på 1 månad )...
Jag har läst och läst om skäggisar. ..
Så dom får rätt mat och bra terrarie med bra belysning och värme....De vi inte är överens om är att jag tar ut dom !?
 Dom är båda jätte snälla och nyfikna ..
Jag brukar ta ut dom i soffan några gånger i veckan...
Så dom får vara med...Dom springer runt lite i soffan med svansen som en båge ..Sen brukar dom komma fram och klättra upp på mig och titta på tv en stund...Dom brukar även komma upp i knät och lägga sig och sova...Nu säger sonen att dom gör så för dom blir stressade ???Dom brukar även få fasobas när dom är ute och äter med god aptit..
Dom har aldrig blåst upp sig eller blivit svarta under hakan..sträcker man fram handen så kommer dom upp och klättrar och sätter sig gärna på axeln under håret..
Min fråga mår dom så dåligt av att jag tar ut dom ett par gånger i veckan som sonen säger??

10
4
Olwases:
Hej, nej de stämmer inte att dom mår så dåligt av de men dock så kan de vara väldigt stressande för reptiler i allmänhet att bli hanterade för ofta. Men om du känner att de funkar etc. Så är de ingen fara. Skäggisar är en bra ödla på så vis att dom tolererar att bli hanterade. Med andra ord, dom gillar inte men de tolererar det. He de bäst // oliwer 
ps de finns en stor tråd om just hantering av reptiler, så kolla in den:-)

2
2
Pandalus:
Olwases skrev:
Hej, nej de stämmer inte att dom mår så dåligt av de men dock så kan de vara väldigt stressande för reptiler i allmänhet att bli hanterade för ofta. Men om du känner att de funkar etc. Så är de ingen fara. Skäggisar är en bra ödla på så vis att dom tolererar att bli hanterade. Med andra ord, dom gillar inte men de tolererar det. He de bäst // oliwer 
ps de finns en stor tråd om just hantering av reptiler, så kolla in den:-)



Okej tack för svaret ?..Nej dom verkar inte bli stressade för när man öppnar terrariet kommer dom ibland och klättrar upp på handen och upp på axeln...Dotterns hanne däremot hade dom inte hanterat när hon köpte den ..Och den va 1 år..Han blåste upp sig och blev svart under hakan och fräste...Fast de gör han inte längre....mvh jenny

1275
1725
Falk:
Miljön är inte den bästa utanför terrariet

Medlem i GHF
3149
1762
EmanuelKarl:
Läs gärna tråden "disskution om hantering". Där finns det två olika gäng, inte-röra-djuren-gänget och röra-djuren-så-mycket-du/de-vill-gänget. Jag hänger rejält på det förstnämnda gänget. Det orsakar otrolig stress hos djuret som kommer ut i kyla eller torrhet om den är regnskogslevande. Hursomhelst. Det är inte bara stressande. Det kan orsaka njursvikt vilket inte inte är jätte bra. Hanterar man den flera gånger i veckan och hyfsat länge åt gången kan det börja märkas i hans generation vilket blir veterinärvård för mycket pengar, och ibland kan inte ens en kunnig veterinär göra nåot åt det vilket leder till avlivning så de inte ska lida. Om man inte handterar så ofta så kan det märkas några generatoner frammåt vilket leder till att några generationer frammåt drabbas av njursvikt vilket leder till att deras ägare behöver betala veterinärvård trots att den ägaren inte gör något fel. Reptiler har ingen som helst socialitet (dock några undantag t.ex vissa ökenlevande dvärggeckos lever i små grupper men ej för att de är kärleksfulla uta för att med andra av sin egen art är det mindre risk att själv bli uppäten) och verkligen inte med människor. Vi människor är rätt avlägset släkt med dom och tolkar ofta dess beteende som om de var däggdjur. Men om de ligger stilla tror många att den njuter men i reptilers värd är det ett sätt att visa extren stress (undantag under sollampan och när de sover) och springer den runt vill den inte leka jage utan tror du är ett rovdjur.

Bär reptiler på någon sjuka eller ?iknande (typ njursvikt som tidigare tagits upp) så försöker den dölja det så gott det går så den inte blir utvald av rovdjur, därför märker man sällan av njursvikt och tror att djuret mår prima.

Skäggagamer är nyfikna och gillar att utfortska nya saker. När den står dår innanför rutan och krafsar på glaset vill den ut ja. Men den vet inte att du är där(ett stort djur som pillar med den tolkas som rovdjur) och att det är fel klimat (vilket orsakar stress och njursvikt). Man kan istället sätta in ny inredning/möblera om lite i terrariet ibland så har den något att utforska. Därför köper jag inte att "den krafsar på glaset"

En annan grej som även vissa i "inte-röra-djuren-gänget" hanterar sina djur för är storleken. De säger att "En arg varan/tigeryton eller liknande är bland det jäv....... du sett". Dvs. att få den handtam till hantering så den inte bits. Min åsikt om stordjurshantering: klarar man inte en stark reptil när det väl är dags (utan att göra de handtam) ska man inte ha en stark retil. Så  jag köper inte den heller.

Folk säger även att de ska vara lugna och fina när de ska till en vterinär. Min åsikt: En reptil är max 3 gånger hot veterinären i sitt liv. Oftast pga. njursvikt. Så kan man inte istället försöka se till att reptilen är såpass frisk att den inte behöver tas till någon veterinär. Så den köper jag inte att den ska till veterinären.

Många säger "jag ska kolla hälsan på djuret". Min åsikt: den här köper jag, men inte helt och hållet. Jag tar enbart ut repiler av denna anledning ca 3-5 gånger om året och försöker och göra det så snabbt som möjligt så den slipper vara utanför terrat länge. Dvs. väga, kolla hullet m.m. Men man ska kunna se hullet någolunda i terrariet och inte behöva ta ut dom så ofta av denna anledning. Men detta gör jag inget klapp och kel under tiden utan bara göra det man ska lite snabbt, sen in i terrariet. Man kan ju se hullet i terrarium, men kolla på nårmarre håll räcker att göra några gånger på året. 

OBS! Jag vil inte snacka skit om din djurhållning. Men jag (och antagligen även du) vill dina djurs bästa.

/Emanuel

Medlem i SHF
945
1179
Flyers90:
Just njursvikt är en av de vanligaste dödsorsakerna hos reptiler. Felaktig miljö är en av de största orsakerna till detta, dvs tid som de spenderar utanför terrariet.
Jag förespråkar alltid att man ska låta ödlan vara i terrariet då det är där man har en miljö som är bäst anpassad för den, dvs om man har ett tillräckligt stort terrarium med många gömställen, har rätt belysning (i form av UVA och UVB) samt rätt värme. Har man det så har inte ödlorna något behov av att komma ut från terrariet då de gör dem mer skada än nytta.

Sen är det självklart upp till var och en hur man själv vill göra med sina egna djur.

Här har du en artikel som är skriven av Gunnel Anderson. Mycket kunnig vetrinär som är specielutbildad på reptilsjukdomar.

Njursvikt hos reptiler

Reptiler har sedan ca tio år tillbaka blivit alltmer vanliga som sällskapsdjur. En del djurägare väljer t ex en landsköldpadda som ett alternativ till pälsdjur ur allergisynpunkt. Andra djurägare fascineras av reptilens uråldriga karaktär och väljer t ex en leguan för dess nästan dinosaurieliknande utseende. Hängivna herpetologer väljer ofta mer sällsynta arter och intresserar sig mycket för försök att få dessa djur att reproducera sig i fångenskap.

Gemensamt för alla dessa olika typer av djur är att en mycket vanlig anledning till insjuknande och dödsfall är njursvikt. Problemet uppmärksammades först i större omfattning hos leguaner. Redan några år efter det stora uppsvinget med reptiler som sällskapsdjur visade det sig att många leguaner drabbades av kronisk njursvikt redan från två till tre års ålder. Kronisk njursvikt är annars en sjukdom som man brukar associera med långt framskriden ålder. Ungefär samtidigt som ett stort antal leguaner insjuknade i njursvikt så hade kunskapen om leguanernas skötsel och utfodring ökat, så den första misstanken blev att sjukdomen orsakades av utfodring med animaliskt protein. Nästa generation av leguaner som sällskapsdjur blev sedan uppfödda på enbart vegetabilisk föda, men trots detta fortsatte djuren att insjukna i kronisk njursvikt. Varför?!

Tyvärr sker mycket lite veterinärmedicinsk forskning på reptiler eftersom det inte finns någon ”sponsor” som kan bekosta sådant. Genom att jämföra sjukdomsfrekvenser mellan olika länder och klimat, så börjar i alla fall en del nya slutsatser kunna dras. Den teori som idag är totalt dominerande, är att reptilernas känslighet för njursjukdom sannolikt hänger samman med den torra inomhusluft som vi ofta utsätter djuren för. De allra flesta reptiler som vi idag håller som sällskapsdjur kommer från tropiska eller subtropiska klimat med hög luftfuktighet. En leguan har i sin naturliga miljö ofta mellan 70-90% luftfuktighet, och flyttas sedan till ett inomhusklimat med kanske maximalt 30% luftfuktighet. Till och med ödlor som leopardgecko och skäggagam, som kommer från mycket karga torra klimat, har problem med vår torra inomhusluft.

Torr luft är en känd orsak till uttorkning av slemhinnor med luftvägsproblem som följd. Torr luft innebär också en ständig uttorkning av djuret som helhet, eftersom fukt förloras med utandningsluften i varje andetag djuret tar. Vi människor känner av den torra luften vintertid och ökar automatiskt vårt vätskeintag. Reptiler har inte samma instinkt att ersätta sin vätskeförlust genom att dricka, utan blir alltmer uttorkade. Hos ett uttorkat djur blir genomblödningen av njurarna kraftigt minskad vilket på sikt leder till njurskador.

Njurskador och njursvikt kan naturligtvis orsakas av en mängd andra orsaker. Bakteriella infektioner, parasitära infektioner och tumörer är andra tänkbara orsaker till njursvikt. Dock har det visat sig hos en mängd reptiler med kronisk njursvikt att inga andra utlösande orsaker har kunnat påvisas, annat än att djuret levt enbart inomhus i låg luftfuktighet under flera års tid.

Vanliga symptom på nedsatt njurfunktion är försämrad aptit, avmagring, blek munslemhinna, ibland även dålig andedräkt, trötthet och nedsatt muskelstyrka.

Vad kan då en reptilägare göra för att försöka undvika problemet? Att duscha med en blomspruta några gånger per dag räcker tyvärr inte långt alls. Luftfuktigheten i terrariet måste ökas mer permanent under dagens lopp. Ett alternativ kan vara att ha en luftfuktare i samma rum som terrariet. Ett annat alternativ kan vara att inreda terrariet med mycket gröna växter och stora vattenytor som avger mycket fukt via dunstning i terrariets varma miljö. Kan man inte öka luftfuktigheten i terrariet så måste man ändå öka reptilens vätskeintag. Ett alternativ kan då vara att lära djuret dricka direkt från en spruta, och dagligen försöka ge sitt djur extra vätska på detta sätt. Man bör då sträva efter att få i djuret minst ca 25 ml per kg kroppsvikt (dvs ¼ dl). Alternativt kan man bada sin reptil dagligen, eftersom många djur automatiskt dricker då de står i vatten.

Om nedsatt njurfunktion upptäcks i ett tidigt stadium går det ofta att med behandling och ökat vätskeintag hejda sjukdomens förlopp. Vi rekommenderar därför att man med sin reptil, precis som med andra vanliga sällskapsdjur, går till sin veterinär för en årlig hälsokontroll, och gärna kompletterar undersökningen med ett blodprov för kontroll av njurfunktionen. För t ex en leguan är detta lämpligt att göra från och med tre års ålder medan det för en sköldpadda kan vara lämpligt att börja med regelbundna kontroller från och med tio års ålder. Tänk på att förebyggande sjukvård ofta är den bästa åtgärden!


Gunnel Anderson, leg vet
Specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar
Specialutbildning i fågel- och reptilsjukdomar

1159
626
Temla:
Nu är det ju skäggagamer vi talar om och inte tropiska djur.

Luftfuktighet reglerar man lätt med luftfuktare på vintern när det är extra torrt i luften inomhus. runt 30% räcker om de är utanför terrariet ibland och det får man lätt upp med luftfuktare. Skäggagamer som är vana vid människor blir inte stressade av att komma ut och röra på sig i lägenheten, tvärtom. Har man däremot en som inte är handvan och rädd av sig måste man naturligtvis anpassa sig efter det och vänja den sakta med mänsklig kontakt - det brukar lösa sej efter några månader. Självklart måste man anpassa miljön till djuret, precis som man gör när man har vanligare husdjur hemma som katt, hund, kanin etc. Det ska vara rent och dammfritt, inget de kan fastna i med sina klor, barnsäkra eluttag, se till att det inte finns trånga utrymmen där de kan krypa in och fastna etc. De får inte blir nedkylda eller utsättas för drag, för DET är skadligt och orsakar sjukdom.

Medlem i GHF
3149
1762
EmanuelKarl:
Temla skrev:
Nu är det ju skäggagamer vi talar om och inte tropiska djur.

Luftfuktighet reglerar man lätt med luftfuktare på vintern när det är extra torrt i luften inomhus. runt 30% räcker om de är utanför terrariet ibland och det får man lätt upp med luftfuktare. Skäggagamer som är vana vid människor blir inte stressade av att komma ut och röra på sig i lägenheten, tvärtom. Har man däremot en som inte är handvan och rädd av sig måste man naturligtvis anpassa sig efter det och vänja den sakta med mänsklig kontakt - det brukar lösa sej efter några månader. Självklart måste man anpassa miljön till djuret, precis som man gör när man har vanligare husdjur hemma som katt, hund, kanin etc. Det ska vara rent och dammfritt, inget de kan fastna i med sina klor, barnsäkra eluttag, se till att det inte finns trånga utrymmen där de kan krypa in och fastna etc. De får inte blir nedkylda eller utsättas för drag, för DET är skadligt och orsakar sjukdom.

Du skriver  "de får inte bli nerkylda eller utsättas för drag, DET orsakar sjukdom". Nerkylda blir dom utanför terraret. Hur undviker du att den blir nerkyld??? Har en solplats utanför terrat. ang. "30%räcker om de är utanför terrariet ibland" håller jag inte med om det gäller tropisk djur, står terrariet öppet 10min tar det många många timmar innan klimatet återställer sig (antigen tep.blir hög till typ skäggis eller lfuktigheten blir hög till typ leguan). Bara en fråga: Hur ser du att de mår bra av att vara ute? ligger de stil, springer de fram till dig eller hur ser du att de mår bra av att vara ute?

/Emanuel
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild