AlexGustavsson skrev:
Visst kan det fungera med sand men man vill generellt sett inte ta risken! Jag har hållt leopardgeckos i tio års tid och de är rätt så "Slarviga" jägare som får med sig stora mängder bottensubstrat när de hugger! Om den inte ser syrsorna i barken så får ni helt enkelt testa att mata den med pincett eller använda er av en ljuskopp, etc. att mata i! Om du har sand i terrariet bör du även mata leopardgeckon i en box utan substrat i vid sidan av terrariet! En del av mina leopardgeckos är superbra jägare medan andra inte alls förstår vad de ska göra, det är en rätt så hårt avlad art och i fångenskap får även individer som är dåliga jägare fortplanta sig och föra dessa gener vidare då förhållandena är MYCKET enklare än i det vilda! I naturen hade dessa inte klarat sig länge och evolutionen hade haft sin naturliga gång!
Nu är det ju så att det inte är ett enda sandhav där du lever utan en mycket varierad terräng med olika jordarter uppblandat i sand och mestadels klippytor med en del växtlighet! Denna rika blandning av bergarter och jordarter gör att de har lättare att få i sig de mineraler och vitaminer de behöver och främst kalk! Bytesdjuren håller generellt sett en högre kvalitet rent näringsmässigt i det vilda då de ofta tyvärr har en mer varierad kost än vad man ofta orkar ge dem i fångenskap! Risken här är då att leopardgeckon vid kalk eller vitaminbrist börjar äta av substratet som en instinkt! De sandsorter vi kan köpa är ofta malda från berg maskinellt vilket skapar en mer geometrisk struktur på varje sandkorn vilket gör att de i tarmen kan bygga på varandra ungefär som lego, då de rakare formerna passar in i varandra! Sand som är tagen från naturliga ökenområden har en mer diversierad strukturell uppbyggnad och risken blir då mindre att den packas hårt i magen! Se alltid till att ha en skål med kalkpulver tillgägligt i terrariet så minskar du iaf risken! Men som sagt, se till att den sand du använder är naturligt samlad och INTE maskinellt krossad från berg! Var kommer sanden du har ifrån då den har legat ute? Sandlådesand etc. brukar oftast vara krossad då det blir billigare!
Även om det inte händer majoriteten av ödlorna som hålls på sand så har jag sett flera fall av sandförstoppning som inte slutat väl! Det är riktigt groteskt med magar som släpar i marken, vilket leder till avlivning i de värsta fallen och en helt sandfylld abdomen vid disektion! Och detta gör att jag personligen aldrig skulle hålla dem på sand eller råda någon annan att göra det! Självklart är det fritt fram att göra det men då bör man vara medveten om och ta ansvaret att upppsöka reptilkunnig veterinär om symptomen av uppsvullenhet och matvägran samtidigt som ödlan avsmalnar framträder! Det kan kosta mycket pengar samt stort lidande för ödlan! Men man har alltid ett eget val och jag dömmer ingen, vill man hålal ödlan på sand så är det okej för mig, men det gäller alltid att försöka tänka igenom det noga och ha koll på ödlans biologiska funktionalitet! I allt för många fall skriver folk till mig som har problem med sin gecko och de har fått rådet av t.ex. Arken Zoo att använda akvariesand! Men som nybörjare skulle jag absolut avråda användning av sand då det tar lite tid att lära sig se tecknen hos sin ödla som kan tyda på nedåtgående hälsa!
Japp, har läst massor om det och håller med om allt