Temla skrev:
Känner inte till om den andra större går ute om sommaren, isåfall bör den kanske klara sej under vinterhalvåret utan UV. Den borde ju sova då men även om ägarna inte dvalar den så kanske den klarar sej bra ändå. Men hur är det med värmen. Behöver sköldpaddor t.ex. värme för att smälta maten som ödlor?
Om den går ute under sommaren kan man nog anta att det gäller högst tre månader. Nio månader utan UVB innebär att en aktiv sköldpadda kommer att lida av d-vitaminbrist en stor del av året, precis som de flesta människor i Sverige gör under vintern.
Sköldpaddor är växelvarma och landsköldpaddor är beroende av strålningsvärme för att komma upp i optimal kroppstemperatur som behövs för att kroppens alla funktioner ska fungera. De behöver också mycket ljus, helst med en färgtemperatur som liknar dagsljuset för att se färger naturligt och det bidrar till att stärka immunförsvaret.
Vi använder inomhus HID-belysning för solplatsen och T5 dagsljusrör för upplysning av större ytor.
HID-belysning är överlägset som sollampa för solande reptiler eftersom den ger värme, hög belysningsstyrka, UVA och UVB i kombination.
T horsfieldii lever naturligt i områden med extremt inlandsklimat i Centralasien. Heta somrar och kalla vintrar. Det innebär en lång vinterdvala och en lång sommarvila när dom är nergrävda i jorden. De anses må bra av att dvalas i fångenskap men det krävs nog rätt stor erfarenhet för att bedömma om djuret är i tillräckligt god kondition och att genomföra dvalningen på ett bra sätt eftersom arten är känslig för kombinationen fukt och kyla samtidigt som en alltför torr dvalningsmiljö kan innebära andra problem.
En bra artikel om arten, den är några år och det har kommit bättre lösningar när det gäller belysning.
www.herp-science.de/ag/schildkroeten/pdf/ehorsfield.pdf