Lättskött ödla för nybörjare

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

340
91
Copa:
ett alternativ till skäggagam är ju dabbagamer. Kräver nästan samma sak men man slipper mata med insekter då dom enbart äter sallad/fröblandingar

366
157
Linus:
Kul att du funderar på att ge dig in i hobbyn!
En sak som kan vara bra att veta om reptiler i allmänhet är att de allra, allra flesta arter i naturen är solitära - alltså ensamlevande. De enda gångerna de egentligen interagerar med andra djur överhuvudtaget är när de äter dem samt när det är parning på gång. Det kan vara en bra förutsättning att ha koll på, att reptiler inte själva "får ut något" av att umgås med dig eller ens andra av sitt slag. Jag förstår helt klart viljan att hantera och interagera med sitt djur, och det är inte så att jag säger att det är en dum idé rakt igenom, men det kan som sagt vara bra att veta att det inte kommer vara så att djuret uppskattar interaktionen. Om något så kan det snarare vara ganska stressande.

Utöver det så kan jag bara stämma in i kören. Skäggisar, leopardgeckos och ögonfransgeckos är allihopa bra alternativ så länge en ser till att vara ordentligt påläst och gott förberedd.

Hoppas det går bra för er med djuren, och fortsätt med frågehaglandet! Här på terrariedjur.se finns det en enorm kunskapsbank :)

7
2
nisselunda:
Tack för alla tips och slags ödlor :) jag är bara 10år och sugen på en ödla. Min pappa är med och hjälper mig.så jag inte ska behöva ta hela ansvaret ensam.  


:) tack

Medlem i SHF
193
367
Thinning:
Blåtungade skinkar (Tiliqua sp.) kan vara ett alternativ till tex skäggagamer tycker jag. Kolla upp dessa.

Lycka till!

Med vänlig hälsning, Björn 

903
510
Evanjeline:

Jag tycker inte skäggagam är en bra nybörjarödla. Visst de är trevliga och dagaktiva, men de kräver dyr utrustning när det gäller värme och uvb. I djuraffärer finns det billigare uvb lampor, men de är inte bra nog. En bra lampa kostar runt 700-1400 kr. Dessutom ska en skäggagam ha mycket färska grönskaker, ogräs mm som kostar mycket, och ett stort terrarium. Är man berädd att lägga ner tiden på maten, och pengarna på terrarium och lampor är de visserligen ganska lättskötta, men det är viktigt att veta att det krävs en del att få dem att trivas när det gäller belysning och värme. Jag skulle rekomendera en ögonfransgecko. Du bör ge den en del insekter, men crested gecko diet som är som sagt ovan ett pulver du blandar med vatten är väldigt behändigt och enkelt att mata med. Dessutom brukar de inte behöva extra värmekälla, och en vanlig ljusrörsamatur fungerar bra utan uvb. De är dessutom väldigt lugna att hantera, även om man inte borde hantera dem mer än nödvändingt. Sen är de visserligen nattaktiva och väldigt tråkiga på dagen. Antingen får du välja dagaktiva som kräver dyrare belysning och mer kunskap om ljus, eller nattaktiva som kräver mindre när det gäller belysning, men oftast sover hela dagen.

Ett alternativ om du accepterar att man inte hanterar dem alls, utan bara tittar på dem är Tropiocolotes tripolitanus. De är väldigt små, bara runt 5-6 cm, men lever i grupp i det vilda, och du kan ha en stor grupp i ett ganska litet terrarium. Även om de är nattaktiva kommer de fram på dagen och solar. 


2052
780
psyjoh:
Till en skäggagam bör du välja HID belysning. Dyrt första gången i inköp pga. ballasten men därefter kostar en lampa bara 3-400 så det är överkomligt och värt pengarna. Tror nästan du tjänar på det i längden än att gå och köpa dyra lysrör en gång i halvåret. 

7
2
nisselunda:
Härligt med så mycket information och support!
 Ja/vi suger åt mig som en tvättsvamp :-)
Fyll gärna på med mer för och nackdelar med olika arter.
Jag tycker det är viktigt att man försöker köpa "rätt" djur. Så att både djuret och vi blir nöjda.
 Huvudsyftet till inköp av reptil är 10-åringens nyföräskelse till reptiler .(Själv är jag akvarist med akvarium sedan 25 år tillbaka.( Pappa)
Det är därför jag ställer alla dumma frågor nu.Istället för efter att man varit och fyndat på en Blocket-annons.
 Pris på utrustning ser jag som en engångskostnad ,förrutom på belysning som ni skriver.
Så det är väl inte det största problemet.
 Det är nog värre om man skaffar en reptil där det är knepigt att hitta foder på sin lokala djurbutik.
Jag bor i Oskarshamn .Där har jag aldrig sett att dom säljer reptiler. Så närmaste butik ligger 7 mil från mig.
 Sedan ytterligare en fråga...
 Är det smartare att köpa en unge eller en som är några år gammal?
 / MVH Nils och Niklas





181
110
Stina:
Dvärgskäggagam om man inte har plats för allt för stort terrarie åt en normalstor. 

Medlem i SHF
4049
5101
Jonas_:

Finns en hel del bra skötselråd här på terrariedjur.se det kan vara värt att läsa igenom dom :)

www.terrariedjur.se/?page=caresheet&sub=lizards

Man ska välja en ödla man själv är intresserad av och inte bara köpa för att det anses vara en bra "nybörjarödla", jag ogillar begreppet lite :) Väljer man en art man är intresserad av kommer man sköta den bättre & förhoppningsvis inte tröttna på den så fort som man hade gjort om man väljer en art bara för den ska vara "lättskött" :) Hoppas du förstår min poäng!

Välkommen till hobbyn och terrariedjur.se också! 


166
54
Leoleopardgecko:
Tror att iallafall pojken kommer ha roligare med en skäggagam än en nattaktiv ödla. Det kan vara en idé att skaffa en dvärgskäggagam.
En blåtungad skink kan också vara en idé. Där är det lite mer varierande mat. Kruxet är att det krävs ett stort terrarium. Mitt är 180 långt. Stora skäggagamer behöver ungefär lika stort.

Men jag tycker nog att en dvärgskäggagam är något för er. Ni vet ju om att det kostar. 

Mat går att beställa på nätet så inga såna problem :)

Jag tror att för en 10 åring kan nog nattdjur bli rätt tråkiga i längden. Även om jag tycker mina är roliga. En leopardgecko eller en ögonfrans kan lätt tappa svansen, vilket är bra att veta. 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild