Nya burken!

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

720
383
Johnexotics:
vad har du använt som bakgrund i burken?

5384
4125
Tropfrog:
Jag tror att det står hygrolon någonstans i tråden ;)

Mvh
Magnus 

Medlem i GHF
3134
1740
EmanuelKarl:
SneakyTurtle skrev:
vad har du använt som bakgrund i burken?

Som Magnus säger. Hygrolon, en sorts svart duk som ska efterlikna bark i sugförmåga. Den suger åt sig en del vatten, och lyfter det en bra bit över marken, men inte för mycket. Jag måste ändå säga att växterna älskar det mycket mer än kokosfibermatta på grund av det, men jag rekommenderar det bara i tropiska regnskogsterrarium där man vill att hela väggen ska täckas av klätterväxter och mossa i längden. 

720
383
Johnexotics:
Ah måste har missat att det stog. men tack för svar :)

Medlem i GHF
3134
1740
EmanuelKarl:
Idag flyttade de första invånarna in i terrariet. Mina två Dendrobates leucomelas Guyana Banded, ett avelspar som jag köpte som mina första pilgiftsgrodor för 1,5 år sedan, och redan då var de 4 år gamla, så ett etablerat par som hade lagt ägg hos förra ägaren, och men hos mig har de inte gjort det ännu, men efter torrperiod i deras gamla terrarium och ett miljöombyte hoppas jag på resultat. De bodde i mitt första regnskogsterrarium, som numera är nedtaget då jag verkligen inte var nöjd med det, och deras andra (som inte var planerat att vara permanent, men ändå skulle vara ett halvår tills detta projektet kom igång) var i minsta laget så därmed förtjänade de en uppgradering nu. Nu fick jag tyvärr inga bättre bilder på dem, men det lär komma här i tråden efterhand. De är faktiskt väldigt trevliga, och har blivit mycket modigare nu än de var när jag köpte dem. De verkar också uppskatta hela konstruktionen i bakre vänstra hörnet, hanen satt där uppe och spelade som en galning inom 10 minuter. Jag kan knappt tänka mig hur snyggt det kommer bli när mossmixen börjat växa över hela hygrolonet, och grodorna sitter på mangroveroten framför och spelar för full hals.

I framtiden lär det bli någon Ranitomeya, eller annan pilgiftsgroda, till terrariet också, men vill nog vänta tills växterna är mykcet mer etablerade. Jag lär också behålla lite avkomma från detta paret, kanske 1-2 stycken, själv när de kommer igång med äggläggningen, så jag kan ha en större grupp. Vi får se vad som händer helt enkelt.

Jgg tog ut lianen, och satte in två bromelior istället. Hoppas de växer sig lite mer kompakta och kan ge både skugga på marken och en plats för Ranitomeyors grodyngel.

Medlem i GHF
3134
1740
EmanuelKarl:

Medlem i GHF
3134
1740
EmanuelKarl:
Jag har verkligen varit jättedålig på att uppdatera denna tråden, allt som finns här är ju några bilder från när det var nyplanterat och jättetomt. Jag har lagt upp några bilder här och var på andra ställen, men på något sätt lyckats missa att lägga upp här. Nu kommer en liten uppdatering i alla fall, ett år senare.

Jag tänkte dock i fortsättningen samla alla uppdateringar från mina byggprojekt i samma tråd, mer exakt tråden "Costa Rica-burken" (www.terrariedjur.se/forum/thread/9865). Men jag kände ändå att jag ville lägga till en sista uppdatering i denna tråden, dels för att informera om var jag kommer lägga upp bilder i framtiden, och dels för att göra denna tråden lite mer komplett innan jag går över till att lägga upp i den andra.

Växterna har växt till sig ordentligt, och mossmixen har börjat ta sig på sina ställen, även om jag fått mer ormbunkar än mossa från den hittills. Javamossan däremot växer på som tusan, och täcker vackert mangroveroten i mitten. Det syns inte jättebra från den här vinkeln, men Peperomia emarginella börjar ta sig och täcker nu stora delar av "hyllan" uppe på mangroverötterna i vänstra hörnet. Hygrolonet är fortfarande synligt, vilket jag egentligen inte gillar så mycket, men jag väntar helt ärligt hellre 2-3 år till på att den snygga Marcgravian löser det än att låta någon Ficus ta över allt på ett halvår och sedan behöva trimma den konstant.

Sedan sist jag uppdaterade tråden har jag lagt till en Philodendron atabapoense, samt orkidéerna Pleurothallis niveoglobula, Pleurothallis sonderiana och en liten Masdevallia minuta. Niveoglobulan blommar konstant och har fått en hel del nya blad, sonderianan har varken växt eller dött bort och minutan (som jag satte på ett väldigt dåligt ställe, och inte brydde mig om att rädda eftersom jag har väldigt mycket av den i mitt stora terrarium) är helt död sedan länge.

Det överlägset sämsta med burken är att belysningen är alldeles för stark. Då menar jag inte för åskådaren, utan för växterna. Philodendron och Monstera, som jag främst använt i denna burken, gillar att ha det lite halvskuggigt, så min verruosum och min siltepecana får jättebleka blad på grund utav det starka ljuset. Jag har känt till problemet nästan sedan starten, men varit för lat för att fixa det, så det har aldrig blivit av. Jag stör mig inte så mycket på det, men någon gång måste jag nog göra något åt det. 




Invånarna trivs bra och förökar sig bra. För tillfället bor där tre leucomelas Guyana Banded, dels paret som var mina första grodor för två och ett halvt år sedan, och dels en utav deras ungar som jag valde att spara till mig själv. Jag tänkte antingen utöka gruppen till kanske 4-5 stycken totalt, eller så stannar jag på tre leucomelas och skaffar någon tumnagel (t.ex Ranitomeya variabilis) som kan ockupera terrariets övre halva. På bilden är ett av ungdjuren från paret (denna bodde i ett mindre terrarium, inte tillsammans med föräldrarna, och är numera såld)

72
23
shpongel:
hur går det? hur ser det ut idag? 

Medlem i GHF
3134
1740
EmanuelKarl:
shpongel skrev:
hur går det? hur ser det ut idag? 

Som jag nämnde i förra inlägget tänkte jag samla uppdateringar på alla mina byggen i den 12 sidor långa tråden "Costa Rica-burken" (www.terrariedjur.se/forum/thread/9865) framöver, istället för att uppdatera massa enskilda trådar för varje bygge. Jag kanske lägger upp en bild där ikväll om jag har tid.

Det är ganska likt senaste bilden. Den största skillnaden är att jag klippt ner hela min Philodendron verrucosum (stora växten bak i mitten). Osäker på om jag ska låta den växa upp igen (har kvar en liten stambit, utan blad, längst ner som det kommer ny tillväxt från) eller om jag ska riva ut den helt och ersätta med något annat (funderar på att köpa en Anthurium veitchii). Sedan har ju allt växt till sig lite, men det är sig ganska likt ändå.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild