Skötsel Falsk kartsköldpadda

Falsk kartsköldpadda

Graptemys p. pseudogeographica
Vetenskapligt namn: Graptemys p. pseudogeographica
Svenskt namn: Falsk kartsköldpadda
Familj: Emydidae (Kärrsköldpaddor)
Släkte: Graptemys
Livslängd: Upp till 30 år
Ursprung: Nordamerika, Mississippifloden
Fullvuxen storlek: Hanar 15cm, Honor 30cm
Föda: Allätare (huvudsakligen animalisk föda)
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Vattenlevande

Allmänt

Falsk Kartsköldpadda är en av de vanligaste vattenlevande sköldpaddorna man kan hitta i svensk handel idag.

Utbredning

I det vilda hittar man den Falska Kartsköldpaddan i centrala Nordamerika och vidare söderut i Mississippis floder och bifloder.

Utseende och beteende


Falsk Kartsköldpadda är en relativt liten art som därför är ganska lätt att ge det utrymme som krävs för att arten ska trivas i fångenskap.

Huden är grå med smala gula linjer längs benen och halsen. Bakom ögonen på huvudet finns två skarpt gula ”öron”. Skalet är grågrönt i färgen, är ganska lågt och ”takformat” med lite taggade sidor. Magen är av samma färg som ryggen men kan ha mer gula inslag.

Falsk Kartsköldpadda kan lätt förväxlas med Mississippi-kartsköldpadda (Graptemys pseudogeographica kohnii). Skillnaden är att den gula teckningen på huvudet skär ner som en båge bakom och under ögat hos Mississippi-kartsköldpaddan.

Den Falska Kartsköldpaddan är mycket aktiv, trevlig och nyfiken men också ganska skygg. Den trivs som bäst i lugn och ro i sitt akvarium där den får leva ett så naturligt liv som möjligt. Vid hantering eller om de känner sig hotade kan de avge ett fräsande ljud. De kan också bitas väldigt hårt och den lilla ”näbben” på överläppen gör att bettet kan göra ganska ont.

En viktig sak att tänka på när man hanterar en vattensköldpadda och dess akvarium är att vara noga med att tvätta händerna efteråt. Nästan alla reptiler bär i sin tarmflora naturligt på Salmonellabakterier som kan spridas i vattnet och genom hantering av djuret.

Terrarium

Storlek


Denna vattenlevande sköldpadda hålls lämpligast i ett akvarium för att kunna tillgodose dess behov på bästa sätt.
En lämplig storlek på akvarium för en fullvuxen individ är minst 120x50x50 (LxDxH). Självklart kan man hålla mindre individer i mindre akvarium och öka storleken allt eftersom sköldpaddan växer.
Vattennivån i akvariet ska vara hög så att sköldpaddan kan simma ordentligt. En bra tumregel är att vattennivån ska vara dubbelt så hög som sköldpaddan är lång. Tex, är sköldpaddan 15cm lång bör vattennivån vara ca 30cm.

Inredning

Akvariet ska ha en pump som renar och håller vattnet i rörelse. Det ska också finnas en doppvärmare som håller en lagom vattentemperatur.

Akvariet ska ha minst en insynsskyddad sida. Ett lämpligt bottenmaterial i akvariet är sand. Falsk Kartsköldpadda vill ibland gärna gräva ner sig, speciellt på nätterna och då är sanden det optimala. Annan inredning för en bra och snygg miljö kan vara stenar och rötter av olika slag. Inredningen fyller också en viktig funktion då sköldpaddan kan vila och sitta på den. Gärna att rötterna sticker upp en bit över vattenytan. Man kan också inreda akvariet med vattenväxter. Eftersom den Falska Kartsköldpadda i huvudsak äter animalisk föda så brukar de inte äta av växterna, möjligtvis att yngre individer kan ta sig ett smakprov då och då. Bäst är att välja kraftiga växter som tål att bli påsimmade och hängda på. Små vattenbyten bör göras en gång i veckan.


Viktigast av allt är att ha en landdel i akvariet där sköldpaddan själv kan klättra upp och sola sig. Landdelen ska vara så pass stor att alla individer kan få plats samtidigt utan att ligga uppe på varandra. Landdelen ska också vara placerad på ett sätt så att hela sköldpaddan ligger på land och kan torka helt på hela kroppen. Landdelen kan byggas upp av stenar och rötter. Viktigast är att ”toppen” blir platt så att sköldpaddan kan ligga avslappnat. Flytbark kan också användas. Nackdelen med flytbark är att den flyter runt i hela akvariet och man kan då inte koncentrera det viktiga UV-ljuset och värmen på solplatsen. Det finns också speciella ”Turtle banks” att köpa som flyter på vattenytan och kan sättas fast i ett hörn med magnet utifrån. Dessa är mycket bra då de sparar på själva ”simytan” i akvariet som annars tas upp av landbygge med sten.

Temperatur & UV-ljus

Vattentemperaturen ska hållas runt 25°C.
Alla sköldpaddor behöver UVB-ljus för att kunna bilda vitamin D3 som finns i animalisk föda och på så sätt ta upp kalk som behövs för att hålla skalet hårt och friskt. Lämpligast är att ha en UVB-lampa monterad på ett lagomt avstånd över landdelen. Det finns också UV-lysrör att köpa, men dessa sprider UVB-ljuset över hela akvariet och ger inte sköldpaddan någon valmöjlighet att undvika det. Värme på solplatsen är också viktigt för att matsmältningen ska fungera normalt och en temperatur på 30-35°C är lämplig.

Fiskar ihop med Falsk Kartsköldpadda

Den Falska Kartsköldpaddan är relativt fredlig men det är ju såklart också individuellt. Därför kan man prova att ha t.ex. algätande fiskar i akvariet som då hjälper till lite grann med renhållningen. Andra fiskar kan också fungera att hålla ihop med Falsk Kartsköldpadda, men man får räkna med att en eller annan fisk kan bli en munsbit. Om det fungerar att ha fiskar ihop med skölpaddan ger det ett naturligt och fint intryck. Tänk på att välja fiskar som vill ha samma temperatur och passar för inredningen i akvariet.

Föda


Falsk Kartsköldpadda klassas som allätare, men lever huvudsakligen på animalisk föda. Det bästa är att variera fodret. Lämplig basföda är sköldpaddsfoder i pelletsform som är speciellt utformat för vattensköldpaddor. Dessa kan man ibland dränka i vanliga vitamindroppar för smådjur innan man utfodrar för att ge ett extra vitamintillskott. Annan mat som uppskattas är mygglarver eller räkor. Det viktiga är att mygglarverna och räkorna är ordentligt tinade innan matning. Fryst mat kan inte smältas och kan då ruttna i magen.

Matning

Som med flera andra reptiler behöver denna sköldpadda inte äta varje dag. Rekommendationer är att mata varannan eller var tredje dag för att sköldpaddan ska hinna smälta maten ordentligt.
Det är mycket viktigt att mata alla vattenlevande sköldpaddor i vattnet och inte på land då de måste ha hjälp av vattnet för att kunna svälja maten.
Naturligast är att mata sköldpaddan i akvariet. Ett alternativt sätt att utfodra en sköldpadda är att mata i en separat ”låda” med lagomt tempererat vatten. Detta förebygger att rester stannar och ruttnar i akvariet och vattnet i akvariet behöver på så vis inte bytas lika ofta.

Könsbestämning

Att se skillnad på honor och hanar är ganska lätt. Hanen har mycket längre klor och längre svans och en hona blir betydligt mycket större än hanen.

Skötselråd skrivet av: Sandra "Tiger" Johansson
Senast uppdaterad: 2013-04-21 18:31
Skötselrådet har visats: 21737 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 40 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till