Skötsel Phidippus otiosus

Phidippus otiosus

Phidippus otiosus
Vetenskapligt namn: Phidippus otiosus
Svenskt namn: -
Familj: Salticidae
Släkte: Phidippus
Livslängd: 1,5 till 3 år
Ursprung: Sydöstra USA, framförallt Florida
Fullvuxen storlek: 8-18mm (enbart kropp)
Föda: Insekter
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Trädlevande i skogsområden

Allmänt

Phidippus otiosus är en större art av hoppspindlar som är populär i terrariehobbyn. Även andra arter inom släktet förekommer i fångenskap bl.a. P. regius & P. audax.
Släktet har omkring 80 beskrivna arter.

Arten beskrevs av Nicholas Marcellus Hentz år 1846.

Phidippus otiosus är kannibalistisk och skall därför bo ensam.


(Foto: Robin Rosenfeld)

Utseende och beteende

Till utseende är spindeln oftast svart eller vit, men det finns även individer som är bruna eller orangeaktiga i färgen. På dess bakhuvud, rumpa och ben har de små fläckar vilka är i motsatt färg till basfärgen. Deras giftledare (chelicerae) kan ge ifrån sig ett skimmer av regnbågens färger beroende på hur ljuset reflekteras på dem.

De har åtta ögon varav sex är väldigt tydliga och sitter på framsidan av framkroppen (cephalothorax) och två ögon som sitter uppe på. Hoppspindeln har bra syn tack vare dess två ögon längst fram i mitten som är betydligt större. Övriga ögon används mest som rörelsesensorer. Tack vare deras väldigt utvecklade ögonpar så kan de noga mäta distansskillnader mellan olika saker eller byten i deras synfält.

För att vara så små har de väldigt stora personligheter, vilket kan skilja sig från individ till individ. Oftast är de väldigt nyfikna, men tar saker i sin egen takt. Då de är aktiva jägare och framförallt dagaktiva så utmärker de sig som nyfikna och intressanta små filurer att observera. De är väldigt observanta och reagerar på rörelser runt om i sin omgivning. Spindlarna kan även vänja sig vid dig som ägare och därför kan man bygga en relation med dem som husdjur.

Terrarium

Hoppspindlar spenderar mestadels av sin tid med att klättra på saker, och Phidippus otiosus är inget undantag. Se därför till att ge dem mycket med klättringsmöjligheter. Inred med både smala och tjocka grenar, i lämpliga storlekar till spindeln, då det kommer att bli väldigt uppskattat.

En vuxen individ bör helst hållas i ett terrarium på minst 20x20x30 cm, då de använder all yta de får.

Det ska helst vara ett terrarium med dörr som öppnas på framsidan, då de oftast bygger nät som de bland annat sover i mot toppen av terrariet och öppnas terrariet ovanifrån finns risken att man förstör dem varje gång man öppnar.

Luftfuktighet, ljus & värme

Luftfuktigheten bör vara mellan 50-80% vilket kan uppnås genom att spraya lite när det behövs.
Spraya dock inte direkt på spindeln då det kan komma in i dess lungor som sitter utanpå kroppen.

Ljus är viktigt för dem då de är aktiva jägare som letar föda under dagen. Ett starkt vitt ljus med en färgtemperatur på 4000-7000 kelvin fungerar bra.

Värme är inte mycket att tänka på så länge man håller dem i ett terrarium i rätt storlek och har en bra lampa, då många lampor redan avger viss värme. De vill ha runt 22-28 grader celsius, men blir det för varmt direkt under lampan och spindeln når denna plats, kan de få det alldeles för varmt. Är du bekväm med temperaturen i rummet där spindeln är, då är oftast din spindel också det.

Bottensubstrat

Substratet kan bestå av väldigt många olika saker, bland annat kokosfiber och/eller torv, något som kan hålla fuktighet men även torka ut. Själv har jag blandat naturtorv, kokosfiber, kokoshusk, torkad sphagnummossa och kol, men många andra mixar funkar bra inklusive ABG mix.

Till dig som vill göra bioaktivt

Det är jättebra att ha riktiga växter då det hjälper till med att hålla en stabil luftfuktighet. Det ger även spindeln en miljö som långsamt ändras vilket i sin tur blir berikande för spindeln. Det svåra blir att hitta växter som fungerar bra i så pass små terrarier. Det finns en del som jag tycker är perfekta.

Bland annat bergspalmen finns att köpa som liten och växer långsamt. Små tillandsior fungerar också utmärkt.

När det kommer till städare så är hoppstjärtar oftast det bästa alternativet då de håller sig nere i substratet och då spindeln är ett litet djur så blir det inte mycket avföring som behöver städas.

Se till att ha en bra jordblandning och tänk på att du även kan behöva tillsätta mat till städpatrullen.

Ömsning

Innan ömsning så brukar spindeln hålla sig i sin sovsäck och inte gå ut. Under denna tid kommer de även ofta matvägra då de samlar sin energi inför en ömsning.

Det är då viktigt att se till att det inte är för torrt. Det ska vara fuktigt, men absolut inte för fuktigt heller.

Din spindel kommer att vilja vara ifred några dagar efter att den har ömsat. Avstå därför från att mata den tills den beter sig “normalt” igen.

Det är väldigt viktigt att det inte finns möjlighet för andra djur att börja äta på spindeln under ömsning. Det innefattar t.ex. föda som smitit undan i terrariet eller gråsuggor om man skulle välja att ha dem i sin städpatrull. Det är oftast inget att oroa sig för, men ha gärna lite extra uppsikt vid ömsning för att minska risken för detta.

Föda


(Foto: Robin Rosenfeld)

Hoppspindlar äter en stor variation av insekter. Beroende på storlek av individen kan de ta lite olika byten. Som ung så fungerar fruktflugor, buffalomaskar och annat i den storleken utmärkt. När den vuxit lite går det även bra med mindre syrsor, kackerlackor, mjölmask, vaxmottlarver, krullvingade flugor och mindre gräshoppor.

För dricka räcker det oftast med att bara spraya i terrariet då och då, men man kan annars erbjuda vatten genom att blöta en tops och låta spindeln dricka därifrån.

Beroende på åldern av spindeln och storlek på födan, kan du mata din spindel, mellan en till tre gånger i veckan. Det är enkelt att se om din spindel är hungrig eller inte; Är den aktiv och liten om rumpan är den hungrig, är den lite slöare och tjock, så är den mätt.

Honor bör vara lite större om baken än hanar. Födan bör aldrig vara mer än tre gånger så stor som spindeln. Vissa individer är riktigt modiga och kan ge sig på byten som är dubbelt så stora utan problem. Andra äter enbart om födan är mindre än de själva.

Könsbestämning

Könsbestämning kan inte göras för denna arten tillförlitligt förrän individen har nått sin vuxna storlek och inte ömsar längre. Honorna har vad som nästan ser ut som en liten knapp undertill mellan boklungorna och på hanarna så tjocknar slutet på pedipalperna och ser ut som små boxningshandskar.

Utseende skiljer sig också ofta drastiskt mellan könen, hanarna är oftast mörkare och honorna ljusare, men det finns självklart undantag. Honorna brukar nästan alltid ha ett “band” av ljushet under kikarögonen.

Avel

För avel på hoppspindlar så bör man först vara förberedd på att det krävs både tid och resurser. Det kan bli drygt 200 ungar per kull, och en parning kan räcka till fem kullar.

Steg ett är själva parningen vilket sker genom att du introducerar de två spindlarna till varandra. Se till att båda är mätta och nyligen matade innan. Det fungerar även att låta honan äta medan de introduceras.
Hanen kommer att visa upp sig genom att dansa för honan och gå nära henne, om honan visar sig intresserad är det inte mycket hon kommer göra, hon kommer låta hanen göra sitt. Det händer ofta att hanen impregnerar honan flera gånger under samma parningstillfälle.
För att undvika att hanen blir mat till honan efter parningen måste man hålla koll på honans kroppsspråk, då hon kommer att se hanen som ett byte efter parningen.

Inom de kommande två till fyra veckorna, om parningen lyckades, så kommer honan att lägga en fertil äggsäck som hon vaktar med sitt liv. Var tålmodig med matningen och se till att hon mår bra. Är det fler äggsäckar på väg så kommer de så småningom.

Fyra till sex veckor efter att äggen lagts så bör du se svarta små prickar med ben i äggsäcken och det närmar sig då kläckning.

Se till att ditt terrarie är rymningssäkert då ungarna är väldigt små och kan ta sig igenom väldigt små hål, annars får du se till att fånga ungarna medan de kryper ur äggsäcken.

Ungarna matas sedan med fruktflugor som är i spindelns storlek eller mindre.

Skötselråd skrivet av: Robin Rosenfeld
Senast uppdaterad: 2024-03-22 12:43
Skötselrådet har visats: 1514 gånger

Bilder från galleriet

Vilka har denna art?

Det finns 9 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till