Skötsel Poecilotheria fasciata

Poecilotheria fasciata

Poecilotheria fasciata
Vetenskapligt namn: Poecilotheria fasciata
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte: Poecilotheria
Livslängd: 10-15 år
Ursprung: Sri Lanka
Fullvuxen storlek: 15-18 cm i benspann
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt

Poecilotheria fasciata är en vacker trädlevande spindel som återfinns på Sri Lanka. Släktet Poecilotheria räknas som ett av de mer potenta släktena inom Theraphosidae (Fågelspindlar), så dessa spindlar bör hanteras med respekt och försiktighet. Arten kan vara rätt defensiv och de är väldigt snabba, vilket gör att de inte lämpar sig för nybörjare. Det är en snabbväxande art som når könsmognad efter cirka 2 år. På engelska kallas spindeln "Sri Lankan Ornamental". Arten beskrevs först av Pierre André Latreille 1804.

Utseende och beteende


(Foto: Robin Hillberg)

I grunden är spindeln grå med ett vitt zick-zack mönster på abdomen, samt ett smalare streck på carapacen, med svarta kanter runt. Arterna Poecilotheria fasciata och Poecilotheria hanumavilasumica (Smith 2004) är väldigt lika varandra, men Poecilotheria hanumavilasumica sägs vara mer sällsynt inom hobbyn.

Samtliga arter inom Poecilotheria är som sagt trädlevande och håller sig gömda största delen av dagen och kommer fram på nätterna, då de klättrar runt hela i terrariet. De kan vara väldigt defensiva, och kan mycket väl ställa sig i hotställning om man stör dem. Arten kan väva rätt mycket, men det är mest i/runt sin håla.

Peocilotheria går dessutom att hålla kollektivt, men det är rekommenderat att hålla dem en och en.

Terrarium


(Foto: Robin Hillberg)

Ett terrarium med måtten 20x20x40 räcker åt ett adult, även 30x30x40 går bra, terrariestorleken spelar bara roll då du ska inreda.
Ett rör av korkbark och några växter räcker gott. Korkröret är det viktigaste så att de har någonstans att dra sig tillbaka till och gömma sig i. Växterna är bra för de hjälper till att hålla luftfuktigheten uppe.

Temperatur och luftfuktighet

Luftfuktigheten för denna art är viktig, särskilt vid öms. Att spraya i terrariet två gånger per dag (morgon och kväll) räcker. Luftfuktigheten bör ligga på runt 70-80% och temperaturen på 25-28 grader.

Föda

Poeclotheria fasciata är en matglad spindel och äter det mesta - zophobas, syrsor, gräshoppor och diverse kackerlackor. Som med alla andra spindlar ska man inte mata direkt efter öms eftersom spindeln är mjuk och skör en tid efter ömsning vilket gör att tänderna kan ta skada. Till små slings kan man klippa små bitar av t.ex. en kackerlacka eller mjölmask och lägga in i burken då de även äter död föda.

Ömsning

En tid före ömsning kan spindeln matvägra och spindeln söker oftast skydd i sin bohåla där den förseglar ingången. Man kan nu hålla lite extra fuktigt i terrariet. Under själva ömsningen ligger spindeln på rygg och pressar av sig det gamla exoskelettet (exuvium). Var noga med att plocka bort all levande mat som kan finnas kvar i terrariet vid öms eftersom en del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter öms.

Avel

Denna art är inte jättelätt att avla på men det skiljer sig från individ till individ. När man parar Poecilotheria fasciata kan man göra på flera sätt. Man kan dels sätta två terrarium med öppningarna mot varandra, så de får introducera sig själva när de vill, man kan även direkt lägga in hanen hos honan, i en mindre burk i någon dag för att sedan släppa ut honom. Man kan även släppa in hanen direkt och låta hanen gå därinne en vecka eller två, men precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt innan man börjar.
Vid lyckad parning är honan mer gömd, kan stänga in sig i sin håla och är där inne rätt mycket. Honan gör en äggsäck inom några månader. En äggsäck innehåller 50-150 ungar.

Skötselråd skrivet av: Robin Hillberg
Senast uppdaterad: 2014-11-04 22:09
Skötselrådet har visats: 7016 gånger

Bilder från galleriet

Vilka har denna art?

Det finns 24 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till