Skötsel Megaphobema robustum
Megaphobema robustum
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte: Megaphobema
Livslängd: Hanar 5-10 år, Honor 20-25 år
Ursprung: Colombia
Fullvuxen storlek: 15-20 cm i benspann
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande regnskog
Allmänt
Megaphobema robustum är en marklevande fågelspindel ifrån Colombia.
Arten beskrevs först av Anton Assuerer år 1875. Dess populärnamn på engelska är "Colombian Giant Redleg".
Det är en långsamt växande art som blir 15-20 cm i benspann.
Etymologi
Dess namn Megaphobema (uttalas meg-uh-FO-buh-muh) robustum (ruh-BUH-stuhm) kommer ifrån det grekiska ordet “Mega” som betyder stor. “Phomeba” är även det grekiska och betyder farlig/läskig.
Ordet “robustum” härstammar ifrån latin och betyder robust.
Artens namn betyder helt enkelt “Stor, läskig och robust”.
Utseende och beteende
Carapaxen, alltså ovansidan på den främre delen av spindelns kropp är svart. Abdomen (alltså bakre delen av kroppen) går även den i svart men är täckt av orangefärgade hår.
Benen är orangea förutom segmentet längst in mot kroppen som är svart.
Detta är en ”New World” spindel, det vill säga den kommer från Amerika, och den kan sparka brännhår.
Till skillnad från många andra fågelspindlar som visar sina huggtänder när de känner sig hotade så gör denna spindeln helt tvärt om.
Den vänder sig åt andra hållet, och lyfter upp sina bakben, sedan kan den börja snurra. Det är för att på bakbenen har den små taggar som den kan göra skada med när den snurrar runt och sparkar med benen.
Det betyder dock inte att den ej använder sina huggtänder om så skulle behövas.
När de är små är det väldigt skygga av sig och springer hellre iväg och gömmer sig om de känner sig hotade.
Megaphobema robustum är en marklevande art som framförallt är aktiv på nätterna. På dagarna gillar de att sitta gömda i sina hålor som finns på marken.
Terrarium
Åt en vuxen spindel ska man ha ett terrarium som är minst 30b*30d*30h.
Djupet på bottensubstratet är viktigt då detta är en art som gräver.
En rekommendation på minst 15 cm bottensubstrat bör eftersträvas för att spindeln ska kunna gräva och för att man ska kunna få bra luftfuktighet i terrariet. Som bottensubstrat fungerar det bra att köra en blandning av kokosmull och vitmossa (exempelvis Exo Terra Forest Moss). Som gömställe för spindeln är korkbark kanon att använda.
Levande växter är även de något man kan ha i burken för att hjälpa till att hålla en bra luftfuktighet.
En vattenskål bör alltid finnas tillgänglig för spindeln.
Temperatur och luftfuktighet
Luftfuktigheten bör ligga på runt 60-85% och temperaturen på 23-27 grader. Vid öms ska man se till att luftfuktigheten inte är för låg. För att få upp luftfuktigheten sprayar man helt enkelt i terrariet på en regelbunden basis.
Föda
Megaphobema robustum äter det mesta i insektsväg som erbjuds. Dubiakackerlackor, ryska kackerlackor, syrsor, gräshoppor och zophobas-larver är några av de alternativt som fungerar utan problem.
När spindlarna är små kan det vara svårt att hitta tillräckligt små foderinsekter. Det man kan göra då är att man delar en insekt på mitten och erbjuder istället, eftersom när spindlarna är små är de även asätare, dvs äter döda byten.
Hos spindeln kan man även ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra mindre djur som hjälper till att äta upp alla eventuella rester som spindeln skulle lämna efter sig.
Ömsning
Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor.
När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg på, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet.
Det är under denna period som det kan vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln.
Var noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet under tiden spindeln ömsar. En del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter öms.
Könsbestämning
För att könsbestämma dessa spindlar kan man följa denna guide: https://www.terrariedjur.se/articles/46
Avel
Innan man ska avla på dessa bör man se till att honan är välmatad innan, så hon inte får för sig att äta upp hanen.
Man gör som med många andra spindlar - släpper in hanen till honans terrarium. Vid lyckad parning brukar honan lägga 150-300 ägg ca 2-6 månader efter parning. Äggen kläcks vanligtvis efter 6-8 veckor.
Senast uppdaterad: 2018-07-15 00:43
Skötselrådet har visats: 4497 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 25 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.