Skötsel Ceratogyrus marshalli

Ceratogyrus marshalli

Ceratogyrus marshalli
Vetenskapligt namn: Ceratogyrus marshalli
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae
Släkte: Ceratogyrus
Livslängd: 8-12 år
Ursprung: Zimbabwe och Mozambique
Fullvuxen storlek: 13-15 cm i benspann
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande, grävande

Allmänt

Ceratogyrus marshalli är en ganska stor och defensiv spindel från Afrika med relativt potent gift. Den är inte speciellt svår att hålla eftersom den varken kräver särskilt fuktigt eller varmt. Det är en väldigt snabbväxande spindel som når könsmognad efter 1-1 ½ år.
I engelskan har den populärnamnet "Straight Horned Baboon".
Den beskrevs första gången år 1897 av den brittiska zoologen Reginald Innes Pocock.

Utseende och beteende

Denna art känns lätt igen på grund av sitt stora horn som står rakt upp på carapacen. De är i grunden bruna/svarta och även grå/beige lite varstans.

Ceratogyrus marshalli är defensiva och ställer sig gärna i hotställning, även som små slings. Arten är dessutom snabb och smiter gärna som små när man ska mata eller fukta.

Har man mycket substrat lär denna spindel gräva mycket. Har man mindre substrat, men andra gömställen såsom korkbark så spinner de mycket och bygger sig ett bo av nät. Det tar inte lång tid förrän hela burken/terrariet är fullt av nät.

Terrarium


Foto: Kimmy

Ett terrarium med måtten 30x30x30 cm räcker till en adult spindel och denna art ska gärna ha mycket bottensubstrat . Som substrat finns flera olika alternativ, exempelvis vanlig ogödslad torv där man också kan blanda ner lite sand.

Till inredning kan man använda diverse rötter och bitar av korkbark samt en liten vattenskål som spindeln kan dricka ur. Om man väljer att ha växter hos sin spindel så bör man ha växter som är tåliga och som inte ska ha alltför mycket fukt. Man ska alltid undvika växter med taggar - till exempel kaktusar.

Temperatur och luftfuktighet

Luftfuktigheten ska ligga runt 60 % och temperaturen ska vara omkring 25-28°C.

Föda

Ceratogyrus marshalli är en väldigt matglad spindel som äter det mesta - zophobas, syrsor, gräshoppor och kackerlackor, allt är välkommet. Som med alla andra spindlar ska man inte mata direkt efter öms eftersom spindeln är mjuk och skör en tid efter ömsning vilket gör att tänderna kan ta skada. Till små slings kan man klippa små bitar av t.ex. en kackerlacka eller mjölmask och lägga in i burken då de även äter död föda.

Ömsning

En tid före ömsning kan spindeln matvägra och spindeln söker oftast skydd i sin bohåla där den förseglar ingången. Man kan nu hålla lite extra fuktigt i terrariet. Under själva ömsningen ligger spindeln på rygg och pressar av sig det gamla exoskelettet (exuvium). Var noga med att plocka bort all levande mat som kan finnas kvar i terrariet vid öms eftersom en del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter öms.

Avel


Foto: Robin Hillberg

Denna art är i regel väldigt lätt att avla på men det skiljer sig från individ till individ. Vissa honor kan vara intresserade direkt och hanen slipper bli mat medan andra honor äter upp hanen innan han får chansen att para henne. Det är därför bra att se till att honan är mätt innan man släpper in hanen till henne.

Man gör som med många andra spindlar - släpper in hanen till honans terrarium. Vid lyckad parning brukar honan lägga 150-300 ägg. Äggen kläcks vanligtvis efter 6-8 veckor. Honan lägger äggen i sin bohåla och förseglar den med nät. Sedan vaktar hon äggen tills det är dags för dem att kläckas eller tills hon får för sig att öppna förseglingen och äta upp dem.

Skötselråd skrivet av: Robin Hillberg
Senast uppdaterad: 2014-04-10 17:25
Skötselrådet har visats: 8720 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 48 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till