Skötsel Vitknäad fågelspindel

Vitknäad fågelspindel

Acanthoscurria geniculata
Vetenskapligt namn: Acanthoscurria geniculata
Svenskt namn: Vitknäad fågelspindel
Familj: Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte: Acanthoscurria
Livslängd: Hanar 4-6 år, Honor 15-20 år
Ursprung: Brasilien
Fullvuxen storlek: 9-10 cm i kroppslängd, 18-22 cm i benspann
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande, i hålor

Allmänt

Acanthoscurria geniculata eller "Vitknäad fågelspindel", kommer ifrån Brasilien där den lever i Amazonas regnskog.
Detta är en ”New World” spindel, dvs. den kommer från Amerika. Likt andra "New World"-fågelspindlar så sparkar den brännhår.
Det är en relativt snabbväxande art som kan nå könsmognad redan efter 3 år.
Arten beskrevs först av den tyska araknologen Carl Ludwig Koch år 1841.
Det är en art som bytt namn ett par gånger och den tidigare varit känd under namnen Mygale geniculata, Scurria geniculata och Acanthoscurria transamazonica.

På engelska har spindeln populärnamnet "Brazilian Whiteknee tarantula" eller ”Giant White Knee”.
Namnet uttalas Acanthoscurria (uh-kan-thuh-SKOOR-ee-uh) geniculata (jenni-ku-la-taa).
”Acanthos” kommer ifrån det grekiska ordet acanthus som betyder tagg. “curria” kommer ifrån latiska ordet currere och betyder springa.
Order “geniculata” kommer från latinets ord genu (knä) och geniculum (litet knä). Namnet betyder helt enkelt “Taggig springande (vit)knä”.

Utseende och beteende

Acanthoscurria geniculata har en svart/brun grundfärg med röd/rosa hår på hela abdomen. Även dess carapace har samma färg, men längst ut där benen fäster mot kroppen är den vitfärgad. Benen är likt kroppen även de i svart/brun, men varje knäled är färgad vit.

Det är en marklevande art som framförallt är aktiv på nätterna. På dagarna gillar de att sitta gömda i sina hålor som den grävt på marken.

De anses inte vara någon aggressiv art, och lämpar sig därför ganska bra för nybörjare inom spindelhobbyn. Den kan dock vara riktigt defensiv och därmed sparka en hel del brännhår. Det är dessutom en otroligt glupsk spindelart och de tackar i regel aldrig nej till mat, så länge den inte är på väg att ömsa.

Terrarium

Åt en vuxen spindel ska man ha ett terrarium som är minst 30b*30d*30h. Gärna större om man kan, då detta är en spindelart som kan bli ganska stor med upp till 22 cm i benspann. Som bottensubstrat fungerar det bra att köra en blandning av kokosmull och vitmossa (t.ex. Exo Terra Forest Moss). Det bör vara ganska djupt bottensubstrat, cirka 10 cm som är lite lätt fuktat.

Som gömställe för spindeln är en korkbarksbit eller en rot att föredra.
Levande växter är även det något man kan ha i terrariet för att hjälpa till att hålla en bra luftfuktighet. Man ska dock var medveten om att denna art är duktig på att möblera om i sitt terrarium, så det är inte säkert att växterna får stå ifred.
En vattenskål bör alltid finnas tillgänglig för spindeln.

Temperatur och luft

Luftfuktigheten bör ligga på runt 70-80% och temperaturen på 25-28 grader. Vid öms ska man se till att luftfuktigheten inte är för låg utan man kan under denna period öka den lite.

Föda

Acanthoscurria geniculata äter det mesta i insektsväg som erbjuds. Dubiakackerlackor, Shelfordella lateralis (kackerlackor), syrsor, gräshoppor och zophobas är några exempel på vad som fungerar utan problem.

När spindlarna är små kan det vara svårt att hitta tillräckligt små foderinsekter. Det man kan göra då är att man delar en insekt på mitten och erbjuder istället, eftersom när spindlarna är små är de även asätare, dvs äter döda byten.

Hos spindeln kan man även ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra mindre djur som hjälper till att äta upp alla eventuella rester som spindeln skulle lämna efter sig.

Ömsning

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor.

När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg i, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet.
Det är under denna period som det kan vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln.

Under denna perioden bör man även var noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet. En del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter öms.

Könsbestämning

För att könsbestämma dessa spindlar kan man följa denna guide:
https://www.terrariedjur.se/articles/46

Avel

Acanthoscurria geniculata är en av de mer lättavlade spindelarterna som finns, med flera lyckade parningar med äggsäckar som resultat i Sverige.

Precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt innan man börjar, annars finns det risk att honan äter upp hanen. En annan viktig sak är att honan måste vara nyömsad.

Ett bra sätt att börja med är att sätta hanen i en egen liten burk som man placerar in i honans terrarium. Låt hanen sitta där i cirka 24 timmar för att se om honan visar något intresse för honom, samt om hanen börjar trumma.
Om de båda visar intresse för varandra så kan man öppna hanens burk och släppa in honom till honan. Se till att hanen har chans att fly efter parning för att se till att honan inte äter upp honom.

När parning skett så separera man dem och låter hanen gå i sitt egna terrarium igen. Efter att han har gjort ett nytt spermanät kan man återupprepa processen.

Efter en lyckad parning kan det dröja 2-6 månader innan honan lägger en äggsäck. Tiden beror på hur pass varmt det är i terrariet samt hur honans tillgång till föda är. Efter att honan lagt en äggsäck så kan man plocka ut den efter drygt 30 dagar och lägga den i en inkubator. Cirka 30 dagar efter att äggsäcken har lagts kommer äggen inuti ha utvecklats till ”eggs with legs”. Efter ca 70 dagar kommer de ha utvecklats till nymfer. En äggsäck innehåller mellan 500-1200 ungar.

Skötselråd skrivet av: Johan Källström
Senast uppdaterad: 2019-02-24 13:52
Skötselrådet har visats: 10814 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 218 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till