Skötsel Nätpyton

Nätpyton

Python reticulatus
Vetenskapligt namn: Python reticulatus
Svenskt namn: Nätpyton
Familj: Pythonidae (Pytonormar)
Släkte: Python
Livslängd: 20-30 år
Ursprung: Sydostasien
Fullvuxen storlek: Honor ofta över 5 m, hanarna något mindre.
Föda: Däggdjur, mindre hovdjur
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Nätpytonormen är världens längsta orm och sägs kunna nå en längd på upp mot 10 meter. Många tror att den gröna anakondan (Eunectes murinus) är världens största orm, men nätpytonen slår anakondan längdmässigt fast anakondan blir tyngre. Nätpyton finner man i djungeln, fält och även i städer. Yngre nätpytons lever på små gnagare och fåglar, men som äldre lever de på mindre hovdjur och däggdjur.

Utseende och beteende

Nätpytons har ganska slank kropp i förhållande till sin längd än andra pytonormar. De blir som de flesta vet stora och är inte en "första" orm. Honor brukar hamna på en längd runt 5 m och hanarna runt 4 m. Pga sin storlek ska man vara minst två personer om man behöver flytta på ormen eller vid städning mm, då en vuxen nätpyton kan göra stor skada på ägaren. Arten är känd för att vara aggressiv och att flytta en aggressiv orm på mer än 3 m är varken lätt eller roligt och den här arten ska hanteras med försiktighet.
Det finns även fall där nätpytons har attackerat människor och orsakat dödsfall.

Terrarium


Till juveniler kan man köpa vanliga glasterrarier, men för äldre djur får du räkna med att du får bygga terrariet själv eller hyra någon som kan göra det åt dig. Eftersom arten blir stor kräver den ett stort terrarium, kraftigt glas, väggar, grenar och vattenbalja.
Terrarium är ju alltid roliga att inreda, men till nätpyton (större ormar) kan man inte bara sätta in en gren hur som helst, då grenen man satte in så fint kvällen innan förmodligen kommer ligga nere på marken dagen efter. Vad jag menar är att man får sätta dit inredningen så att det sitter fast, annars är det lätt att det förstörs.
Fuktigheten bör ligga runt 60-90% och temperaturen runt 32C på den varma sidan och 25C på den kalla. Temperaturen får ej gå under 21C på natten.

Föda

Nyfödda kan man mata en gång i veckan med t.ex. fuzzies eller vuxna möss. Och efter att ormen växer så ökar man storlek på bytesdjuren. En bra tummregel är att mata med byten som är i samma tjocklek som ormens tjockaste del. Man ska inte mata med flera små bytesdjur utan hellre ett större, pga att de smälter ett byte i taget, liksom andra pytonormar också gör.
Låt ormen vara ifred efter att den ätit. Vänta några dagar så den fått smälta bytet i lugn och ro för att minska stress som kan leda till att de spyr upp bytet igen.

Avel

Ha aldrig två könsmogna hanar ihop och verkligen inte under parningssäsongen då de kan sluta med att du bara har en eller ingen kvar. Var därför säker på att det är en hona och en hane innan du introducerar honan för hanen.
Parningssäsongen startar i november och håller på till mars. Nätpytons blir könsmogna mellan drygt 2-4 år och honan lägger äggen ca 30-50 dagar efter ägglossningen. Det tar ca 80-90 dagar innan äggen kläcks.
Hur många ägg det blir varierar och det kan bli mellan 15-40 ägg. Om du lägger äggen i en inkubator så ha mellan 31C-32C i denna.

Skötselråd skrivet av: Jonathan
Senast uppdaterad: 2013-06-27 17:20
Skötselrådet har visats: 24231 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 77 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till