Skötsel Argentinsk busksnok

Argentinsk busksnok

Philodryas baroni
Vetenskapligt namn: Philodryas baroni
Svenskt namn: Argentinsk busksnok
Familj: Colubridae
Släkte: Philodryas
Livslängd:
Ursprung: Sydamerika
Fullvuxen storlek: 150-190 cm
Föda: Gnagare och småfåglar
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt

Argentinsk busksnok (Philodryas baroni) är en strikt trädlevande, baktandsgiftig orm från Sydamerika. Ormen är intressant att ha eftersom den är aktiv på dagarna och håller sig gärna synlig i den övre delen av terrariet. Den gröna färgsättningen är den vanligaste och den förlängda nosen är ett typiskt kännetecken. Ormen återfinns i vilt tillstånd i sydamerika runt Bolivia, Paraguay och Argentina.

Jag kan starkt rekommendera denna art, kanske inte som första orm, men väl till de som har någon erfarenhet och till avancerade djurhållare, men tänk på att de kallas "Barons Racers" av en anledning. Ormen är mycket snabb. De flesta exemplaren är fogliga och är vanligtvis högst ovilliga att hugga. Men allt med en mun är i stånd att bita...

Utseende och beteende


(Foto: Benny Nilsson)

Denna art kännetecknas av den förlängda nosen vilken förefaller vara mer utvecklad hos hanarna. Kroppsformen är ungefär densamma hos de olika könen. Hanen är ofta något mindre än honan. Vanligast är att de blir 150–190 cm men även exemplar över två meter påträffas. Detta gör den till den längsta arten i släktet Philodryas.

Färgen kan variera en del. Vanligast är de smaragdgröna men turkosblå, bruna och gula variationer förekommer också. Mönstret kan vara enfärgat eller med en svart rand på ryggen på den främre tredjedelen av kroppen. Generellt finns en svart linje från nosspets till baksidan av huvudet som passerar vid mungiporna. Denna linje kan sträcka sig och når mer eller mindre till den bakre delen av kroppen. Under denna linje är färgen vit eller svagt gul.

Philodryas baroni har inget kraftigt gift. De effekter som observerats är begränsade till ödem som åtföljs av smärtor likt getingstick.

Philodryas baroni visar oftast inte upp någon aggressivitet. Under hantering har jag aldrig upplevt försök till attack och inte heller av hot till detsamma.

Terrarium


Den argentinska busksnoken har ett relativt aktivt beteende under dygnets ljusa timmar. Detta är en orm som klart föredrar den högre delen av terrariet och gärna ligger synlig. Med tanke på storleken och ormens aktivitet är det fördelaktigt med ett stort terrarium. P. baroni är flyktkonstnärer så terrariet måste vara helt rymningssäkert. Minsta hål är en flyktväg.

En vanlig missuppfattning är att denna orm lever i tropisk miljö, vilket inte stämmer. Långvarig hög luftfuktighet orsakar hudproblem. Ormen härstammar från Gran Chaco; en dal vid Andernas östra sida som sträcker sig från Bolivia i norr, ut över Paraguay och en bit ner i Argentina mot Pampasslätten. I öster gränsar dalen mot Paraguayfloden. En varm och torr slätt som omfattar en rad livsmiljöer såsom kaktus, stora täta buskar och palmer. Området har de högsta temperaturerna i det sydamerikanska inlandet.

Även om jag personligen föredrar att inreda terrarier enligt djurets normala habitat så kan kanske konstgjorda växter vara att föredra. Lian och klätterväxter används med stor fördel. Benjaminfikus återfinns hos mina Philodryas baroni tillsammans med horisontellt fixerade grenar från egna fruktträd. Miljön ska vara tätväxt och buskig. All inredning bör hur som helst vara starkt fixerad då ormen är både stark, snabb och livlig.

Philodryas baroni trivs bra i en referenstemperatur av 26-28 °C med en temperaturgradient. Den nattliga temperaturen bör sänkas till 20 °C eller lägre. En till två duschar med blomsprutan per vecka verkar fullt tillräckligt för att hålla en lagom luftfuktighet. En lätt ökning av fuktigheten görs vid ömsning.

Bottensubstrat kan varieras i oändlighet då arten vill ha ett torrt klimat. Aspen snake bedding, täckbark, vanligt hö. Vill man plantera levande växter är "det stora möbelvaruhusets" kokosbriketter ett bra alternativ.

Vintervila på cirka 12-15 °C är valfritt och ingen grundförutsättning för att lyckas med sina djur. Däremot ökar det antagligen chansen för framgångsrik reproduktion.

Föda

Utfodring av denna snok är oftast lätt eftersom de nästan alltid är ivriga att äta och äter gärna en gång i veckan. Mina honor tar direkt vad som presenteras i matväg. I det vilda livnär de sig på möss, små ödlor och amfibier. Jag ger dem fullvuxna möss och kyckling. Hanen behöver ofta lite mer tid för att fånga de byten som föreslås honom och är mera kräsen. Detta har jag fått förklarat för mig att det oftast är under parningsperioderna som hanarna är mindre intresserade av maten.

Avel


(Foto: Hubert Jonsson)

Att avla på Philodryas baroni verkar inte vara någon svårighet. Jag hör människor som vintervilar dem under vintern och andra inte, och båda lyckas med sin avel. Jag har även hört ägare som haft framgång med en mellanliggande variant. De lämnar värmekällan på under vintervilan. Referenstemperaturen i terrariet är sval men ormarna har fortfarande tillgång till värmeplats. Värmen minskas gradvis i tid och efter två veckor utan värme ökas värmen successivt igen. Avelsdjuren introduceras för varandra under temperaturstegringen.

När äggen väl är lagda så bör de inkuberas i runt 27 grader och kläcks sedan efter cirka 70-80 dagar.

Skötselråd skrivet av: Benny Nilsson
Senast uppdaterad: 2015-11-18 14:43
Skötselrådet har visats: 14554 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 22 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till