Skötsel Rosenboa

Rosenboa

Lichanura trivirgata
Vetenskapligt namn: Lichanura trivirgata
Svenskt namn: Rosenboa
Familj: Boidae
Släkte: Lichanura
Livslängd: 10 år
Ursprung: USA & Mexico
Fullvuxen storlek: 1m
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Rosenboan, Lichanura trivirgata är en fantastisk liten orm. De finns i torrare delar av syd-västra USA, i delstaterna Kalifornien och Arizona och nordvästra Mexico i delstaterna Baja California och Sonora. De betraktas hotade i naturen av IUCN, med detta i åtanke är det viktigt att du enbart köper exemplar födda i fångenskap av en uppfödare.

Utseende och beteende

Lichanura trivirgata är en liten boa-art som sällan blir större än 1m lång. Den har bra temperament vilket gör den till en bra nybörjarorm.
Som medlem i Boidae-familjen har den rätt tjock kropp. Speciellt om man jämför med t.ex. en majsorm.
Namnet har den fått pga sin färg. Den mönstrad med tre ränder som går längs ormens kropp. De skiljer sig väldigt mycket från individ till individ, hur mycket dess ränder syns.

Hantering

Rosenboan är en väldigt lugn orm, och stör sig inte jättemycket av att hanteras, vilket är en av anledningarna till att den är ett så bra husdjur. När du hanterar din orm, så var försiktig och se till att stödja hela dess kropp. Närma dig din orm från sidan snarare än ifrån ovan när du tar upp dem.
Många av ormarnas naturliga rovdjur angriper från ovan (dvs. fåglar) så en orm närmade på ett sådant sätt kan vara mer nervös.

Terrarium

Eftersom de är relativt små ormar behöver de inte ett jättestort terrarium. Ett terrarium med måtten 90x45x45(lxbxh) räcker för en vuxen, men större är alltid att föredra. Ventilationen i terrariumet är viktigt, eftersom de inte tycker om alldeles för mycket fukt. Det är även viktigt att skapa en varmare och kallare del i terrariumet så att boan kan gå till den svalare delen om den behöver svalka sig, samt varmare för att värma sig. Du behöver även se till att det finns en vattenskål som är tillräckligt stor för boan att kunna ta enstaka dopp.
Se till att vattnet byts ofta, varje eller varannan dag är att rekommendera.
Som övrig inredning kan man ha nästan vad som helst. Jag föredrar en relativt tung, grov sten som de kan lägga sig på. Helst ska stenen inte vara för slät, då det är enklare för dem att klättra om de får bättre fäste.

Bottensubstrat

Bottensubstrat för juveniler bör alltid vara tidningspapper/hushållspapper. Detta medför ingen risk för förstoppning och låter även dig hålla ett öga på dem när det gäller utfodring, deras avföring etc. För vuxna djur kan man använda sig utav bark och sand. Min favorit är dock asp-spån, då det är väldigt lätt att hålla rent.
Om du använder ett substrat kan det vara bra att se till att boan matas utanför sitt terrarium då ormen kan få förstoppning ifall den får i sig bottensubstratet när den äter. Det går även att lägga en stor, slät sten i terrariumet som man kan utfodra på för att minska risken för att ormen får i sig av substratet.

Fuktighet och värme

Även om rosenboan är från torra områden, så är den inte från öknen. De gillar varmt, men inte överdrivet varmt. Den varma sidan ska ligga runt 30 grader medans den kalla sidan kan gå ner till rumstemperatur. Enligt mig är det bästa sättet att värma deras terrarium med hjälp av en värmematta som är ansluten till en termostat. Du bör se till så att inte mer än 40% av terrariumets botten är täckt av värmemattan. Detta är för att kunna skapa en varmare och kallare del. Luftfuktighet är viktigt när man har L. trivirgata, eller snarare bristen på luftfuktighet. De behöver en torr miljö med fukt runt 40%. Det är därför viktigt med bra ventilation som jag nämnt tidigare.

Föda

Rosenboas bör utfodras en diet av gnagare. Till skillnad från andra ormar, bör du mata din rosenboa med betydligt mindre föda, pga deras mindre gap.
Som en tumregel, ska du inte mata med mat som är bredare än ormen är i dess bredaste punkt.
Ungar kan matas med pinkies var 3-5 dag (en pinkie per gång). Vuxna ormar kan matas med vuxna möss, och bör utfodras en gång var 7-10 dagar.

Avel

Dvala sina ormar är viktigt för att kunna avla på dem. För att göra detta, bör utfodring stoppas omkring november tid och därefter bör man vänta ett par veckor för att ormen ska rensa sitt tarminnehåll.
Temperaturen ska sedan gradvis sänkas fram till mitten av december ner till 13c. Denna temperatur bör hållas och ormarna ska ej störas under 12 veckor. Sedan ska temperaturen ökas sakta igen under 3 veckor till ursprungstemperaturen.
Efter de vaknat från vilan behöver du mata dina ormarar igen. Hanar kan matas som vanligt. Medans honor kan kräva mer mat för att få dem upp till avelstillstånd. Prova att mata honorna 5-7 dagar för månaden efter vilan.
Det ger dem möjlighet att nå en lämplig vikt och optimalt skick före avel.
Vid denna tidpunkt (Som sannolikt kommer att vara runt April) bör du introducera in honorna till terrariumet med hanen. Håll ett öga på dem, åtminstone under de första timmarna så det inte blir några problem.
Låt det gå tillsammans i en vecka eller två, under vilket de parar sig flera gånger.
Du kan öka temperaturen ett par grader i terrariumet hos honorna för att hjälpa embryots tillväxt om du vill. Honorna brukar ha svårt för att äta tills de föder. (därav var det viktigt att de matades extra innan)
Boas föder levande ungar - oftast 5-8, men så många som 12-14 är inte ovanligt.
Honorna brukar ömsa innan de föder, så detta är en spännande indikation på att det börjar närma sig.
De blir även rastlösa och kommer leta efter ett lämpligt ställe att föda. De föder oftast ett par månader efter parningen, i allmänhet runt september tid.
Ungarna bör separeras från föräldrarna och hållas i små enkla, sterila behållare. Håll dem på tidningspapper/hushållspapper för att kunna hålla rent och upptäcka hälsoproblem.
Skötselråd skrivet av: Dan Reptileexpert.org
Senast uppdaterad: 2012-05-20 17:24
Skötselrådet har visats: 18180 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 43 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till