Skötsel Rysk råttsnok

Rysk råttsnok

Elaphe schrenckii
Vetenskapligt namn: Elaphe schrenckii
Svenskt namn: Rysk råttsnok
Familj: Colubridae (Snokar)
Släkte: Elaphe
Livslängd: 20 år
Ursprung: Ryssland, Mongoliet, Kina och Korea
Fullvuxen storlek: 140-180 cm
Föda: Gnagare, småfåglar och fågelägg
Aktiv: -
Miljötyp: Marklevande men bra klättrare

Allmänt

Den ryska råttsnoken Elaphe schrenckii är en lättskött och lugn art som passar de flesta, nybörjare till mer erfarna reptilägare. Namn som Manchurian Watersnake förekommer vilket är baserat på var arten går att hitta. Arten har även kallats "Amur ratsnake" då den går att hitta längs med floden Amur i Ryssland. Detta populärnamn kan dock vara utdaterat då det hänvisar till den tidigare underarten Elaphe schrenckii anomala som har fått egen artstatus och går numera under namnet Elaphe anomala.

Den trivs i fuktiga miljöer men finns också i en mängd andra livsmiljöer så som klippiga sluttningar, skog och åkermarker.

Arten beskrevs först av Alexander Strauch, 1873 och är uppkallad efter den ryska naturforskaren Leopold von Schrenck.

I naturen kan Elaphe schrenckii hybridisera med Elaphe climacophora och producera fertil avkomma, vilka liknar Elaphe taeniura till utseende.

Utseende och beteende

Det är en svart och gul eller guldrandig orm men finns även som helsvarta (melanistiska), striped och anerytristisk.
De blir vanligtvis 140-180 cm långa men kan i extremfall bli ännu längre. Det är en aktiv art som spenderar mycket tid till att klättra och röra sig. Man har hittat den ryska råttsnoken upp till sex meter upp i trädkronorna i Ryssland.

När det kommer till deras beteende så är det en väldigt lugn och nyfiken art, som är aktiv större delen av dygnet men framförallt under dag och skymning.

Terrarium


Terrariet ska vara inrett med mycket gömställen och klättringsmöjligheter. Själva terrariets storlek anpassas efter ormens storlek. Som namnet antyder så kommer den ryska råttsnoken från Ryssland och finns även i Mongoliet, Kina och Korea så temperaturen i terrariet bör inte vara så extremt högt. Runt 22 – 25 grader brukar vara lagom. Man bör även ha en värmefläck eller s.k. hotspot i terrariet som ligger runt 28 grader.

Det finns folk som låter deras ryska råttsnokar gå i terrarier utan någon värmekälla alls vilket jag personligen tycker är fel. Man ska alltid låta dessa ormar ha chansen att kunna välja mellan en varmare och en svalare sida.

På natten kan man stänga av alla värmekällor och låta temperaturen sjunka, då det i naturen kan bli väldigt kallt nattetid och ormarna klarar av väldigt låga temperaturer.

Vad gäller bottensubstrat går det bra med allt från aspenspån till täckbark. Täckbark håller fukt bättre och ser dessutom mer naturligt och bättre ut.

Som de flesta reptilägare vet så är ofta luftfuktigheten viktig för djurets hälsa och för att djuret ska ömsa bra. Till dessa ormar ska en stor vattenskål finnas, vilket hjälper till att få upp luftfuktigheten. Vattenskålen är också till för att de ryska råttsnokarna gillar att spendera tid i vatten.
En luftfuktighet på omkring 50% är rimligt för dessa ormar. Under ömsning kan man spraya i terrariet lite extra, och erbjuda en fuktlåda för att ormen lättare ska kunna ömsa utan problem.

Ljuset i terrariet kan man ha igång cirka 10-12 timmar om dagen.

Dekorera gärna med mycket växter och gömställen, då ett alldeles för kalt terrarie kan göra ormarna stressade då de i det vilda gärna gömmer sig bland grenar och stensamlingar.
Levande växter är att föredra då även det hjälper till att hålla luftfuktigheten uppe.

Föda

I naturen lever den ryska råttsnoken på råttor, möss, fåglar och fågelägg. I fångenskap går det helt utmärkt med möss, råttor eller kyckling. Död föda är det som passar bäst i fångenskap men tänk på att musen eller kycklingen skall vara ordentligt tinad och uppvärmd innan den ges till ormen.
Personligen har jag bara haft problem vid matning några fåtal gånger. Då har jag bara spolat av bytet i jättevarmt vatten och det har sedan inte varit något problem.

Könsbestämning

Könsbestämning görs förslagsvis genom sondering då det är någorlunda tillförlitligt. Sondering är en metod som enbart ska utföras av erfarna personer. Utförs sondering felaktigt kan stor skada orsakas på ormen.
Att gå efter svansstorlek som könsbestämningsmetod är inte lika pålitligt som det kan vara när det gäller andra ormarter.

Skötselråd skrivet av: André Björk
Senast uppdaterad: 2015-03-16 12:07
Skötselrådet har visats: 13482 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 23 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till