Skötsel Rysk vintervit dvärghamster

Rysk vintervit dvärghamster

Phodorus sungorus
Vetenskapligt namn: Phodorus sungorus
Svenskt namn: Rysk vintervit dvärghamster
Familj: Cricetidae (Hamsterartade gnagare)
Släkte: Phodopus
Livslängd: 2-3 år
Ursprung: Sibirien, Mongoliet, Kazakstan
Fullvuxen storlek: 8-10 cm
Föda: Allätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande, kallare stäppområden

Allmänt

Rysk vintervit dvärghamster, även känd som sibirisk dvärghamster är en av de vanligaste dvärghamstrarna i husdjursbranschen och är mycket livligare än guldhamstern. De blir i vanliga fall 2 år men kan bli upp till 3 år om man har tur. De är också relativt lätta att sköta och billiga jämfört med t.ex. tamråttor eller möss men är dock inte lika sociala. Dvärghamstern är oftast populär på grund av dess söta utseende och köps i regel till yngre barn som sedan dessvärre tröttnar på hamstern. Det är därför inte ovanligt att hitta annonserade dvärghamstrar på nätet.

Det kan vara svårt att se om en hamster är sjuk eller skadad då det är ett bytesdjur i det vilda och döljer sina skador så länge den kan. Med andra ord måste man vara extra uppmärksam och undersöka hamstern då och då för att kolla hamsterns hälsa.

Utseende och beteende


Foto: Tim Taslimi

En rysk dvärghamster blir ungefär 10 cm lång i vuxen ålder och har små korta ben, en kort svans och en mullig kropp, det kan till och med hända att hamstern ser ut som en liten boll i vissa tillfällen. Trots att dvärghamstrar ser klumpiga ut så är de relativt snabba och smidiga. Man bör därför aldrig underskatta hamstern och tro att den inte smiter, för det kan det lätt göra om du inte håller koll om buren är öppen. Dvärghamstern är oftast vit och täckt med gråa nyanser på ovansidan och har en mörk linje längst ryggen vilket kallas för ål. Hamstern har ganska dålig syn och förlitar sig istället på sitt luktsinne från sin nos och känseln från morrhåren. Likt alla gnagare så växer hamsterns tänder hela livet så tillgång till gnagmaterial rekommenderas. Några större mängder gnagmaterial behövs inte men gärna något av trä eller kartong så att hamstern kan gnaga om den vill.

Vissa anser att dvärghamstrar ska leva 2 och 2 men risken kan då vara stor att det blir bråk vilket kan leda till allvarliga skador eller till och med dödsfall. Därför rekommenderas det att man låter dem leva ensamma. Hamstrar bor i tunnlar i det vilda och bör därför ha minst 8-10 cm djupt bottenmaterial eftersom de gillar att gräva. Dvärghamstrar är oftast lätta att få tama jämfört med andra gnagare, men det behövs fortfarande mycket tålamod och energi. Det innebär inte heller att alla hamstrar blir helt och hållet tama.

Hamstrar har en vana att samla mat i sina kindpåsar för att sedan lämna det i sitt bo, detta kallas att hamstra och är helt normalt både i det vilda och i fångenskap, man behöver därför inte oroa sig utan låt istället hamstern fortsätta med sin vana för att stimulera sig.

En hamster kan vara snäll och gosig men kan också vara aggressiv och till och med bitas om den är sjuk, hotad eller trött. Därför bör man också vara försiktigt om man ska väcka hamstern så att den inte biter för att den blir skrämd eller irriterad. Hamstern kan också bitas när den träffar dig för första gången av nyfikenhet, oftast så biter den inte hårt men om det stör dig så kan du prova att blåsa försiktigt på den så att den slutar.

När du köpt hamstern ska du vänta minst ett dygn innan du hanterar den så att den kan vänja sig vid sin nya miljö. Vill du få hamstern tam så krävs det tid och energi, vissa hamstrar blir tama efter bara några dagar och andra kan ta flera veckor. Är hamstern ovan vid människor så ska man ta små steg i taget. Man kan börja med att hålla handen i buren och se hur hamstern reagerar. Blir hamstern rädd och gömmer sig så kan man upprepa detta ett par gånger tills hamstern vänjer sig vid att ha människor i närheten. Sedan kan man motivera hamstern att komma fram till handen genom att ge den godis, exempelvis pumpafrön, solrosfrön eller mandelfrön. När den vant sig vid detta låter man hamstern äta frön direkt ur handen så att den förknippar handen med något positivt.

Du kan efter ett tag testa om hamstern kommer fram till din hand frivilligt utan att du har frön i handen. Om hamstern kommer fram så kan du försöka kupa ihop händerna som när man ska ta vatten i handen. Är hamstern fortfarande inte intresserad så kan du lägga frön i handen så att hamstern går upp och äter i din hand. Upprepa detta flera gånger så att hamstern är van vid att sitta i din hand, sedan så kan du försiktigt lyfta upp hamstern och sedan sänka den till buren igen. Om man ser till så att hamstern blir van vid detta så kommer den troligen bli tam och trevlig. Kom dock ihåg att alla hamstrar är individer och alla hamstrar blir olika tama, vill man ha en tam och frisk hamster så bör man köpa från en seriös uppfödare.

När du ska hantera hamstern så rekommenderas det att man tvättar händerna innan, dels för att hamstern inte ska få bakterier eller farliga ämnen som man kan ha på handen, men också för att händerna inte ska lukta för att annars så finns risken att hamstern biter av nyfikenhet eller irritation.

Terrarium


Foto: Tim Taslimi

En hamsters bur ska enligt jordbruksverket vara minst 36x25x25 cm, men större är rekommenderat för att hamstern ska må bra. Buren bör inte vara av galler eftersom att risken finns att hamstern rymmer, den kan gnaga på gallret och skada tänderna eller så kan hamster fastna och skada någon kroppsdel. Istället bör man ha ett plast- eller glasterrarium. Terrariet ska vara skyddad mot direkt solljus, drag och rovdjur. Lampa är inte ett måste men det kan vara bra att ha något typ av lampljus nära buren under dagen så att hamstern får en dygnsrytm.

Det ska finnas minst 2-3 gömställen, gärna av trä och ett springhjul för motion. Springhjulet bör vara av plast eftersom att gallerhjul och trähjul kan hamstern fastna i. Hjulet ska vara minst 15 cm i diameter så att hamstern inte skadar ryggen när den springer. Det ska också finnas en sandskål med finkornig chinchillasand som hamstern ska kunna bada i och utföra sina behov. Sanden bör bytas varannan dag eftersom hamsterns avföring kan lukta.

Det ska finnas en vattenflaska och matskål som hamstern inte kan välta. Det går också att ha vattenskål om man vill men då bör den ställas någonstans där den inte kan skräpas ner av spån eller liknande.

Som underlag kan man ha olika spån som t.ex. alspån, kutterspån, lättspån eller STL-spån. De vanligaste och bästa spånen är kutterspån och alspån men om du eller din hamster får allergi mot spånet så går det bra att byta till något annat. Man ska komma ihåg att ge hamstern ett bäddmaterial som t.ex hushållspapper så att hamstern kan bädda sin sovplats, kom också ihåg att inte ge hamstern ett material med trådar eller liknande eftersom att trådarna kan fastna runt benen så att det stoppar blodtillförsel eller runt halsen så att hamstern kvävs.

Dvärghamstern kan tas ut dagligen för att kunna springa i större yta och kunna utforska nya områden för att bli stimulerad. Se till att säkra rummet innan du tar ut hamstern så att den inte skadar sig på något sätt, en bra metod är att ha en lekhage där hamstern kan leka och springa fritt och säkert. Jag brukar själv använda plankor eller kartong och lägger de som en hage och lämnar sedan hamstern i hagen. Se också till att ha leksaker, hus och tunnlar i hagen så att hamstern inte blir uttråkad, en bra idé är att också gömma godis på olika ställen i hagen så att hamstern blir stimulerad av att leta efter maten med luktsinnet.

Föda


Foto: Tim Taslimi

Hamster är allätare och kan äta det mesta, som torrfoder så kan du ge din hamster en foderblandning från djuraffären, kolla då upp så att fodret du köper är anpassat för just hamstrar. Även om foderblandningen innehåller olika typer av näring så bör du även ge färskt foder 1-2 gånger per vecka.

Som protein så kan man ge nötfärs eller fisk och som kolhydrat så kan man ge bl.a. ris, pasta eller knäckebröd. Kom ihåg att maten bör helst vara lagad och inte rå, man ska dessutom aldrig hälla i kryddor eller salt. Man kan ge hamstern frukter och grönsaker som t.ex morot, söta äpplen, banan, päron, broccoli, majs eller ärtor. Om du inte köper ekologiska grönsaker eller frukter så rekommenderar jag att man skalar de så att hamstern inte får i sig för mycket farliga ämnen. Kom ihåg att om hamstern får för mycket färsk föda så kan det leda till diarré. Vill man ge hamstern hemmagjord fröblandning så kan man ge olika nötter utan salt, russin, torkade frukter eller bröd, detta ska dock inte ges dagligen utan ett par gånger i veckan så att hamsterns mage inte mår dåligt. Dvärghamstrar behöver också fett och kan få det av bl.a. solrosfrön. Eftersom hamstrar är gottegrisar och tar nästan alltid emot godis så ska man inte ge för mycket eller för ofta då hamstern riskerar att bli överviktig.

Könsbestämning

När man ska könsbestämma sin hamster så kan det vara lite svårt om man är oerfaren, men det går att skilja könen på olika sätt. Först och främst så har honan tydliga bröstvårtor vilket hanen saknar. Hanen har däremot en tydlig pung som gör att baken ser lite spetsigare ut. Om du fortfarande har svårt att bestämma könen så kan man hålla hamstern så att magen pekar upp mot dig. Men eftersom hamstern sällan ligger i en sådan ställning kan den bli irriterad och bitas, därför rekommenderar jag att man har handskar eller liknande.

När du ska kolla könen så ser du könsöppningen och analen. Hos honan så är könsöppningen ganska nära analen och sitter precis bredvid varandra medan hanens könsöppning sitter längre bort från analen. Är det svårt att se skillnaden så kan man ta hjälp av andra sidor som visar bilder hos båda könen.

Avel

En rysk vintervit dvärghamster blir könsmogen efter ca 5 veckor men bör inte avlas förrän 4-5 månader, en dvärghamster hona är brunstig var 4:e dag och är dräktig i 18-22 dagar. När man ska para ihop två hamstrar så kan man ha de i samma bur med nytt bottenströ och rengjord bur. Sätt ett galler mellan de ett par nätter så att de vänjer sig vid varandra, när de accepterar varandra så kan man ta bort gallret och låta de träffas. Man ska helst låta parningen ske på kvällen när de är som aktivast, om honan är brunstig så kommer både honan och hanen att lukta på varandra. Om honan inte är brunstig så piper hon oftast till och undviker hanen, om detta händer så ska man sära på dem och försöka igen en annan dag. Om de däremot accepterar varandra så kommer de att para sig flera gånger. Låt dem göra det i ca 30 minuter, sedan så kan man sära på dem och går allt bra så är honan dräktigt.

Skötselråd skrivet av: Tim Tett
Senast uppdaterad: 2017-03-18 11:21
Skötselrådet har visats: 23466 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 17 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till