Skötsel Phyllium giganteum

Phyllium giganteum

Phyllium giganteum
Vetenskapligt namn: Phyllium giganteum
Svenskt namn: -
Familj: Phylliidae
Släkte: Phyllium
Livslängd: 16-18 månader
Ursprung: Malaysia
Fullvuxen storlek: 10-12 cm
Föda: Vegetabilier
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande, Tropisk regnskog

Allmänt

Phyllium giganteum är en av de största arter av vandrande löv som hålls som husdjur. Det finns endast honor och de förökar sig genom partenogenes (jungfrufödsel) vilket innebär att de kopierar sin arvsmassa och de skapar således kopior av sig själva.

Det är en relativt känslig art i terrariemiljö och juvenilerna har särskillt höga krav på rätt luftfuktighet och ventilation.

Arten kommer ursprungligen från Malaysias tropiska regnskog. Utöver dess vetenskapliga namn så har även Phasmid Study Group gett arten koden "PSG 72" vilket ibland används som identifikation inom hobbyn.

Utseende och beteende


Phyllium giganteum tillhör spökskräckorna och förlitar sig liksom övriga arter till sitt kamouflage för att överleva. De är extremt välkamouflerade och som namnet antyder ser de ut ett löv. Grundfärgen är grön och det förekommer mindre små fläckar i brunt. Även kanter kan gå mer åt det bruna hållet för att simulera ett löv som börjat förmultna.

I det vilda finner man dem i Malaysias regnskogar där de under dagarna sitter stilla bland lövverket och smälter in för att börja röra sig under natten i jakt på ätbara löv.

När man plockar upp en individ håller den sig mycket stilla och om den blir rädd så kommer den falla till marken likt ett löv för att fly, varför stor försiktighet måste vidtas.

Terrarium

Likt övriga spökskräckor behöver Phyllium giganteum ett terrarium som är minst tre gånger högre än dess längd för att de ska kunna hänga och ömsa ordentligt. Minsta storlek för ett terrarium för fullvuxna individer är 30x30x45 cm (Längd x Bredd x Höjd). Om man vill husera flera individer tillsammans är det mycket viktigt att det hela tiden finns god tillgång på föda samt gott om utrymme eftersom de annars kan börja äta på varandra. Det är helt enkelt även svårt för vandrande löv att se skillnaden!

Terrariet bör inredas med ett bottensubstrat som håller mycket fukt, exempelvis sphagnummossa, kokosmull eller terrariebark. Inredningen bör sprayas flera gånger per dag då de även dricker från bladen. Viktigt är att terrariet är välventilerat då det vid hög luftfuktighet och stillastående luft annars lätt bildas mögel.

Ett välinrett terrarie skapar man genom att inreda med många grenar med olika grovlek samt skapa ett ”lövverk” av deras föda, exempelvis salal. De kräver ingen speciell belysning utan det räcker med en allmän belysning för att skapa en dygnsrytm. Det fungerar oftast bra med rumstemperatur men om temperaturen faller under 20 grader kan man behöva komplettera med en svag värmematta under en del av terrariet.

Föda

Phyllium giganteum är relativt kräsen vad gäller maten. Salal fungerar allt som oftast bäst och finns tillgängligt året runt från blomsterbutiker. Eklöv brukar även tolereras, det är då viktigt att ta de mest mogna, mörkgröna bladen. Rosblad kan även fungera. Eklöv och rosblad kan frysas in och tinas upp under vintern, näringsvärdet blir dock inte lika optimalt som hos färska blad.

Avel


Vid nio månaders ålder blir honan vuxen och mellan en och två månader senare lägger hon de första äggen. Äggen går lätt att skilja från avföringen. De är stora och har en yta som ser ut som skrovlig bark.

Äggen bör flyttas från terrariet till en låda med fuktigt hushållspapper. Det är viktigt att se till att pappret eller äggen inte börjar mögla. Vid 25-30 grader kläcks äggen efter 6-9 månader. Skötseln för de nykläckta ungarna är i princip likadan som för adulta individer med den skillnaden att de kräver högre och mer konstant luftfuktighet.

Skötselråd skrivet av: Alexander Gustavsson
Senast uppdaterad: 2015-11-24 08:47
Skötselrådet har visats: 11861 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 37 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till