Skötsel Vampyrkrabba
Vampyrkrabba
Svenskt namn: Vampyrkrabba
Familj: Sesarmidae
Släkte: Geosesarma
Livslängd: Ca 2-3 år
Ursprung: Ön Java i Indonesien
Fullvuxen storlek: Upp till 2,5-3 cm
Föda: Allätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Landlevande med tillgång till vatten
Allmänt
Geosesarma tiomanicum är en färggrann och mycket trevlig krabba som går att hålla i grupp.
De är förhållandevis vanliga i fångenskap, mycket tack vare dess färg. Den kallas ofta “Vampyrkrabba” eller “Orange vampyrkrabba” och ska inte förväxlas med den lila vampyrkrabban Geosesarma dennerle.
Geosesarma tiomanicum härstammar från ön Java (i Indonesien) & beskrevs av Paul Ng år 1986.
Utseende och beteende
G. tiomanicum är en väldigt liten krabba som oftast håller sig kring 1,5-2 cm i storlek.
En av anledningarna till att de är populära i fångenskap är tack vare deras färggranna teckning med en orange kropp, ben, ögon & lila klor.
Detta är en mestadels fredlig krabba, dock kan kannibalism uppstå vid överbefolkning eller när små krabbor kläckts & de vuxna är hungriga.
Om du plockar upp dem kan de försöka nypas, men deras huvudsakliga beteende om de känner sig hotade är att de försöker springa iväg och gömma sig.
De kan vara framme dagtid och vandra runt men vanligast är att de har en favoritplats att sitta på under dagen för att sedan krypa fram vid skymning/natt då de är mer aktiva. De spenderar mer tid på land än i vattnet, förutom när de är små eller inför ömsning.
Terrarium
Denna art är mer marklevande än vattenlevande och bör därför ha tillgång till en större landyta än vattendel. Till vattendelen så räcker det med ca 6-12 cm djupt vatten. Ett 60x45x60 cm paludarium (terrarium med kombinerad vatten & landdel) är lagom för att husera 15-20 st vuxna individer bekvämt, beroende på antal hanar. Många rekommenderar att ha cirka per 18.9 L (5 gallon) kan du husera 1 hane med 2 honor.
Levande växter är absolut något som rekommenderas då de hjälper till med luftkvalitén samt luftfuktigheten. Någon art av Gullranka (Epipremnum sp.) eller Bromelior är ett bra alternativ då de är tåliga och växer bra. Krabborna kan även ta skydd i bromeliornas blad där vatten kan samlas.
Glöm ej heller att inreda med rötter, stenar, grenar och dylikt så att krabborna har många gömställen och saker att klättra på.
Bottensubstrat
Till bottensubstrat kan man använda sig av en blandning av sand & akvariegrus i vattendelen samt sand, sphagnummossa, kokosfiber & torvmull på landdelen. Detta för att få en så fin & luftig blandning som det bara går. Krabborna gräver ned sig emellanåt & luftfuktigheten bör vara hög för att hjälpa dem med ömsning.
Luftfuktighet & värme
Luftfuktigheten bör ligga runt cirka 75% och med en temperatur i luften runt 20-26C. Man brukar rekommendera att spraya terrariet upp till 2 gånger om dagen.
Tänk på att värmemattor inte ska sättas på undersidan av terrariet då krabborna gräver ner sig och kan då lätt bränna sig eller bli överhettade.
Vattenförhållanden
Typ av vatten | Sötvatten |
pH värde | 7,5-8 |
Värme | Cirka 22-25°C |
Djup | 6-12 cm |
Substrat | Blandning av sand & akvariegrus |
Hårdhet | 0-10 dH |
Föda
De äter det mesta som erbjuds; kräftdjursfoder (fling/pelletsfoder), små fiskar/räkor, mossor/växter i terrariet, alger, osv. Grönsaker så som spenat, broccoli & ärtor bör ges som komplettering, pga av dess kalciumnivåer.
Könsbestämning
Hanarna har oftast större klor & kropp än honornas. Hanarnas klor är dessutom mycket ljusare än honornas. Om du är osäker på könet, så kan du vända krabban och ta en titt på dess “bukflikar”. Hanar har tunna och spetsiga bukflikar medan honorna har en bred oval flik.
Avel
Det finns inte så mycket info kring parandet av dessa krabbor. Uppfyller man ovan riktlinjer och livsmiljön är gynnsam för dem, så finns det stor chans till parning. Parningen görs genom att hanen klättrar upp på honan eller i vissa fall välter omkull henne på rygg.
Efter lyckad parning, så bär honorna på 20-80 ägg i ca 1 månad innan de kläcks. Då är krabbungarna redan fullt utvecklade & självständiga. Ungarna blir könsmogna efter ca 6 månader & är vid födsel grå/bruna. De får sin färggranna teckning allt eftersom de ömsar.
Senast uppdaterad: 2023-04-11 19:20
Skötselrådet har visats: 5285 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 3 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.