Skötsel Argentisk kackerlacka

Argentisk kackerlacka

Blaptica dubia
Vetenskapligt namn: Blaptica dubia
Svenskt namn: Argentinsk kackerlacka, Dubia kackerlacka
Familj: Blattaria
Släkte: Blaptica
Livslängd: 2-5 år
Ursprung: Argentina
Fullvuxen storlek: ca 4cm
Föda: Allätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Den argentinska kackerlackan är en väldigt lättodlad kackerlacksart och är därför den vanligaste och mest förekommande foderkackerlackan. Den kan varken flyga eller klättra på glas och andra hala ytor, vilket en del andra kackerlacksarter kan. Detta är bra eftersom de inte kan rymma från sin behållare lika lätt.

Utseende och beteende

Hanarna har stora brun-beigea till mörka delvis genomskinliga vingar på ryggen, som löper från nacken och hela vägen ner till kroppens slut. Honorna saknar de stora vingarna och har bara små trekantiga vingstumpar på ryggen. Nymferna är i huvudsak gråbruna med ljusa tvärsgående linjer och fläckar. De är ljusare när de är yngre och blir lite mörkare efterhand som de blir större. De har sex ben med små taggar som gör att de får bra fäste på t.ex äggkartonger, toarullar m.m. men ej på hala ytor. Huvudet sitter skyddat under en sköld, som är ett mycket bra skydd. Hanar, honor och nymfer har egentligen i stort sett samma kroppsteckning, skillnaden är att hanens vingar täcker kroppen, vilket gör att de ser olika ut.

Terrarium



(Foto: Niclas Österman)
Man kan ha dessa kackerlackor i vilken behållare som helst, så länge det är ventilerat och rymningssäkert.
Jag har och odlar mina i Smartstore (Hammarplast) lådor. Jag har mina i dessa lådor med storleken 50x39x26 LxBxH, men storleken på behållaren beror på hur många kackerlackor man ska ha i den. Jag brukar dela upp dem i fler lådor när jag ser att det börjar bli överbefolkat i en låda.

Substrat

När det gäller bottenmaterial/substrat så kan man välja mellan att ha t.ex torv, bark, tidningspapper eller ingenting alls. Jag hade tidigare en blandning av torv och barkflisor som substrat i mina Kackerlacksodlingsboxar och det fungerade bra. Nackdelen med detta är att det blir bökigare och svårare att få en överblick över de små krypen när man ska sortera ut rätt storlek på dem vid utfodring. Sedan dess har jag inte haft något substrat i mina behållare, vilket gör det lättare att bara behöva lyfta på äggkartonger och toarullar för att hitta alla kackerlackorna. Detta underlättar även vid städning, då man bara kan lyfta över inredningen i en annan behållare och skaka ner alla kackerlackorna, så att man kan slänga och byta ut inredningen mot nytt. Man kan sen bara hälla ut allt skit som ligger på botten i lådan och torka rent behållaren.

Inredning

Inredningen kan bestå av äggkartonger, toarullar, tidningspapper och annat de kan gömma sig bland. Jag använder äggkartonger och toarullar i mina odlingar, eftersom det är billigt, något som man alltid får över hemma, det är lätt att byta ut och för att de verkar trivas bra med det. Jag har också 2-3 plastskålar/plastlock för mat och vätska.

Föda

De är allätare och kan därför äta i princip vad som helst. Men eftersom man (om man) har dem som foder till sina terrariedjur så ska man tänka på att mata dem med så bra foder som möjligt. Man kan mata kackerlackorna med hundmat (torrfoder), fiskmat (Flingor, pellets), bröd, spagetti, ris, fisk, kött, gurka, morötter eller liknande. Dom äter som sagt det mesta.

Jag ger mina flingfoder till fiskar, kruskakli (finns att köpa i de flesta matbutiker) och diverse frukt och grönt. Flingfodret använder jag eftersom det är mycket näringsrikt foder, kruskakli för att det hjälper till att rensa upp deras magar, frukt och grönt för att de ska få i sig vätska. Om man har hund så kan man mata dem med hundmat (torrfoder) istället för flingfoder, om man ändå har det hemma.

(Foto: Niclas Österman)
Jag ser till att alla mina foderdjur alltid har tillgång till skålar med flingfoder och kruskakli, detta fyller jag på varje dag eller så fort det börjar ta slut. Frukt och grönt ger jag dem varje till varannan dag (jag sköljer detta under kranen i en sil och skakar bort det mesta vattnet, så att det bara blir droppar av vatten kvar). Jag har ett stor plastlock till flingfoder och kruskakli eller två lite mindre lock/skålar var för sig och en stor skål med frukt och grönt. Ha aldrig det torra och det blöta fodret i samma skål så att de kommer i kontakt med varandra, för då bildas mögel väldigt lätt.

Könsbestämning

Hanen är smalare och har vingar medans honan är kraftigare och bara har små stumpar till vingar.

(Foto: Niclas Österman)

(Foto: Niclas Österman)

Avel

Att avla dessa kryp är väldigt enkelt, men nyckeln till ett bra avelsresultat är värme, utan värme från värmematta eller en ljusramp går hela processen mycket långsammare och tar mycket längre tid för dem att växa och föröka sig. Bara man har värme, sköter dem ordentligt, ger dem mat och vätska och ser till att det inte blir för överbefolkat i behållaren så ska det inte vara några problem. För att starta en ny odling behöver man inte mer än 4-8 hanar och 20-25 honor. Vill man få dem att producera mer ungar så är det bara att lägga till fler kackerlackor i odlingsbehållaren.
Skötselråd skrivet av: Niclas Österman
Senast uppdaterad: 2011-08-03 13:11
Skötselrådet har visats: 38412 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 235 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till